• La planta ha estat inactiva des de finals de gener pels desperfectes en la captació d’aigua marina i les obres, dutes a terme en el marc de l’emergència, s’han dut a terme dins el termini previst

 

  • En aquest període, s’han aportat 2,5 hm3 des de la potabilitzadora de Cardedeu i el nivell de l’aqüífer de la Tordera s’ha mantingut en els 5 metres per damunt del nivell del mar

 

  • Durant els propers mesos es treballarà en la restitució de la mota i la restauració ambiental
Foto reparació dessalinitzadora Tordera
Tasques de cobriment de les canonades reparades.

ATL, empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, ha posat en servei aquest dimarts la dessalinitzadora de la Tordera, ubicada al terme municipal de Blanes, un cop finalitzades les obres de reparació de les tres canonades afectades pel temporal Glòria durant la setmana del 20 de gener de 2020.

La gran crescuda del riu Tordera va produir el trencament de la mota del riu, per sota de la qual transcorrien les dues canonades d’impulsió d’aigua de mar de 800 mm de diàmetre i la de retorn del procés de dessalinització de 1.000 mm de diàmetre, així com les línies elèctriques i de comunicacions, que es van veure parcialment arrossegades pel riu.

Les obres de reparació, dutes a terme en el marc de l’emergència, han tingut l’objectiu de restablir el més aviat possible l'operativitat d'aquesta instal·lació de subministrament d'aigua potable.

El passat 30 de juny, es van posar en servei les dues canonades que impulsen l'aigua de mar fins la dessalinitzadora i la canonada de retorn del procés de dessalinització, complint així amb el calendari previst. Aquests darrers dies s’han estat duent a terme les operacions tècniques necessàries per comprovar-ne el seu funcionament i assegurar la qualitat de l’aigua que hi transcorre. El pressupost màxim d’aquesta reparació es va estimar inicialment en 7,5 milions d’euros (IVA no inclòs) però les estimacions actuals han reduït aquest import fins als 5 milions d’euros.

Evolució de l’aqüífer de la Tordera

L’aqüífer de la Tordera, que és la principal font d’abastament del nord del Maresme i el sud de la Selva, ha assolit registres històrics entre els mesos d’abril i juny, situant-se, de manera sostinguda, en un nivell superior a tres metres per damunt del nivell del mar, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). El darrer trimestre de 2019 i els primers sis mesos de 2020 han estat un període de múltiples episodis de pluja intensa que ha fet que pel riu Tordera i els seus afluents circuli aigua en major abundància del que és habitual. Una altra de les causes d’aquest alt volum de reserves de manera sostinguda és el descens del turisme arran de la situació provocada per la Covid-19.

Per garantir les demandes a la zona del nord del Maresme i el sud de la Selva, evitant la sobreexplotació de l’aqüífer, l’extracció de les aigües subterrànies es combina amb la producció d’aigua dessalinitzada de la planta de la Tordera. Tot i que la dessalinitzadora ha estat inactiva des del temporal Glòria fins a finals de juny, s’han aportat en els darrers sis mesos més de 2,5 hm3 des de la potabilitzadora de Cardedeu.

Des de l’any 2002, amb la posada en servei de la dessalinitzadora de la Tordera, es constata un important canvi en els nivells de l’aqüífer. Abans de l’activació d’aquesta infraestructura, els nivells d’aquesta massa d’aigua subterrània usualment podien arribar a estar 5 metres per sota del nivell del mar, afavorint la intrusió salina. Amb l’aportació d’aigua dessalinitzada, l’aqüífer sempre ha estat usualment per damunt del nivell del mar, afavorint el seu bon estat. 

Restauració ambiental

Al llarg dels propers mesos, està previst dur a terme les obres de protecció  de la mota, la formació d’una escullera i l’aportació de terra vegetal. Durant el mes d’octubre es procedirà a la restauració ambiental dels espais afectats, atenent a l’època de l’any més adient per dur a terme les plantacions vegetals previstes. Aquests treballs de restauració ambiental es preveu que estiguin finalitzats al gener de 2021.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 229

Foto 2

Foto 2

Gràfic. Evolució aqüífer de la Tordera.

Gràfic. Evolució aqüífer de la Tordera. 61

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 219