Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa Tmm

Agost càlid i pluviomètricament molt contrastat a Catalunya

query_builder   1 setembre 2020 13:00

event_note Nota de premsa

Agost càlid i pluviomètricament molt contrastat a Catalunya

  • La temperatura mitjana ha estat per sobre dels valors mitjans climàtics, especialment a l’interior de l’Alt Empordà
  • Ha resultat sec a la major part del territori, i fins i tot molt sec al terç oest i a l’Empordà, però plujós a sectors del Prepirineu i Pirineu oriental, punts del prelitoral Central, sud de la Costa Brava, Maresme, Tarragonès i Alt Camp

Meteorològicament, bona part del mes d’agost s’ha caracteritzat per la presència d’una falca anticiclònica i l’arribada de masses d’aire tropical, que han donat lloc a algunes calorades, així com per diversos episodis de ruixats repartits arreu del territori, que fins al dia 28 només havien deixat quantitats abundants en punts molt localitzats. A partir d’aquesta data, però, l’arribada d’un solc profund ha capgirat la situació, deixant precipitació extremadament abundant en amplis sectors del nord-est, així com del Tarragonès i l’Alt Camp, entrada de vent del nord, una molt notable baixada de la temperatura i nevades al Pirineu.

 

Final de la calorada del 27 de juliol a l’1 d’agost

L’inici del mes va coincidir amb l’últim dia de la calorada més important de l’estiu. El dia 1 d’agost, la temperatura encara es va enfilar per sobre de 36 °C a molts punts del país i va arribar a superar el llindar de 40 °C, amb un registre de temperatura màxima de 40,3 °C a Vinebre (la Ribera d’Ebre) i a Torroja del Priorat (el Priorat).

 

Xàfecs i ruixats entre el 8 i el 17 d’agost  

Entre aquests dies es van succeir alguns episodis de tempestes i xàfecs localitzats a diversos indrets del territori, si bé van afectar més la meitat nord. Localment van anar acompanyats de calamarsa o pedra, i puntualment van deixar quantitats abundants o molt abundants, i intensitats fins i tot torrencials. Cal destacar els següents:

  • El dia 9 es van produir ruixats que van ser, en conjunt, d'intensitat entre feble i moderada, tot i que van ser forts a punts del Pirineu i Prepirineu, i d’intensitat torrencial a Osona. Localment van anar acompanyats de tempesta, ratxes fortes de vent i pedra. Cal destacar els registres de l’estació de Gurb (Osona), on es van recollir un total de 48,1 mm, dels quals 47,1 mm en només 30 minuts.
  • El dia 12, al final del matí es va formar una línia de ruixats des del litoral de Tarragona fins a la depressió Central, que es va traslladar de sud a nord fins a afectar punts del Pirineu i Prepirineu. La precipitació va ser d'intensitat entre feble i moderada, localment forta i acompanyada de fortes ratxes de vent i de calamarsades i pedregades aïllades. A Tàrrega i Sant Martí de Riucorb (l’Urgell) es van recollir en 30 minuts 24,5 mm i 23,9 mm, respectivament.
  • El dia 13, a partir del migdia es van observar xàfecs dispersos a punts del prelitoral, sobretot Central i Nord, que localment van ser d'intensitat forta i acompanyats de tempesta, calamarsa i pedra. Un xàfec estacionari a l’àrea de Montserrat va deixar un total de 91,8 mm a l’estació de Montserrat – Sant Dimes (el Bages), i un màxim en 30 minuts de 37,8 mm.
  • El dia 16 al litoral i prelitoral Central es va formar un xàfec a la tarda d'intensitat torrencial que es va traslladar posteriorment de forma menys intensa a punts del Maresme sud. Les quantitats recollides van ser, en general, minses o poc abundants, però localment van ser molt abundants i acompanyades de tempesta i calamarsa petita. L’estació de Sabadell – Parc Agrari (el Vallès Occidental) va enregistrar un total de 55,8 mm, dels quals 51,8 mm van caure en només 30 minuts.

 

Aiguats de més de 150 mm i baixada de la temperatura del 28 al 30

L’arribada d’un solc molt profund a nivells mitjans i alts de l’atmosfera el dia 28 va comportar un canvi absolut de temps. Es va produir precipitació a bona part del país, acompanyada de tempesta i localment de calamarsa, pedra i ratxes fortes de vent, baixada sobtada de la temperatura i neu als cims del Pirineu.

  • Les tempestes més intenses i persistents es van concentrar entre el Ripollès, el Berguedà i Osona la nit del 28 al 29; en poques hores es van acumular al voltant dels 150 mm. També es van enregistrar màxims al voltant de 100 mm al Tarragonès i l’Alt Camp.
  • El 30 d’agost es van tornar a formar grans nuvolades a diversos sectors del país, sobretot al nord, i una tempesta força localitzada va deixar més de 100 mm a cavall de la Selva i l’extrem sud del Gironès.
  • Durant aquest episodi es va enregistrar el dia més plujós de la darreres dècades al sud del Ripollès, al Baix Berguedà i al voltant del Lluçanès, al nord d’Osona. A Campdevànol (el Ripollès), amb 156,8 mm i a Berga (el Berguedà), amb 140,2 mm va ser el dia més plujós des del 7 de novembre de 1982. A Casserres (el Berguedà), amb 137,8 mm, va ser el dia més plujós de la sèrie iniciada el 1960, mentre que a Prats de Lluçanès (Osona), amb 112,0 mm va ser el dia més plujós des del 10 de juliol de 1992.
  • El dia 28 va ser el de major activitat elèctrica, quan la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 5.687 llamps núvol – terra a Catalunya, dels quals 841 al Berguedà, 477 al Solsonès, 454 al Bages o 448 a l’Alt Camp.
  • Es va enregistrar una ratxa màxima de vent de 90 km/h a Alguaire (el Segrià) el dia 28.
  • Els valors més baixos de temperatura es van registrar les matinades del 30 i del 31, amb rècords de temperatura mínima en un mes d’agost a 29 de les 146 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades.
  • El radiosondatge de Barcelona del dia 30 a la matinada va mesurar -20,3 ºC a 500 hPa, el valor més baix en un mes d’agost al llarg seus 22 anys de dades.
  • Els dies 29 i 30 va nevar a les cotes més altes del Pirineu i Prepirineu, a partir d’uns 2.200-2.500 m. Les estacions d’alta muntanya de la XEMA van mesurar gruixos inferiors als 5 cm, amb l’excepció de Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà), que es va aproximar als 10 cm de neu.

 

Agost càlid a tot el territori

El mes d’agost ha tingut valors de temperatura per sobre de la mitjana a tot Catalunya (figura 1), arribant a la qualificació de molt càlid a l’interior de l’Alt Empordà. Altres àrees on les anomalies càlides han estat remarcables són el Prelitoral, la conurbació de Barcelona i punts del Prepirineu, amb valors que s’apropen o superen el llindar de +2,5 °C.

Durant la major part del mes, la temperatura s’ha mantingut per sobre de la mitjana: cal destacar el dia 1, i també el període entre el dia 7 i el 9, quan es va assolir el llindar de 39 °C de temperatura màxima als indrets més càlids del país.

A més, el dia 22 d’agost es van batre alguns rècords de temperatura mínima més alta per a un mes d’agost a algunes estacions de la XEMA del Baix Empordà, Alt Empordà, Vallès Occidental, Osona i Ripollès.

L’últim episodi del mes, en canvi, va moderar les anomalies positives globals del mes, però, tot i així, aquestes han estat clarament per sobre de la mitjana.

La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual d’agost respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’agost pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +2,5 °C a les estacions de la XEMA.

 

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Pantà de Darnius - Boadella

Alt Empordà

+3,1

Tagamanent - PN del Montseny

Vallès Oriental

+2,8

Navata

Alt Empordà

+2,8

Nulles

Alt Camp

+2,8

Granollers

Vallès Oriental

+2,7

Barcelona - el Raval

Barcelonès

+2,7

els Hostalets de Pierola

Anoia

+2,7

Barcelona - Observatori Fabra

Barcelonès

+2,7

PN del Garraf - el Rascler

Baix Llobregat

+2,6

Barcelona - Zona Universitària

Barcelonès

+2,5

Lladurs

Solsonès

+2,5

Vilanova del Vallès

Vallès Oriental

+2,5

Vila-rodona

Alt Camp

+2,5

la Tallada d'Empordà

Baix Empordà

+2,5

 

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes d’agost del 2020 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Mapa Tmm
Mapa AT

Precipitació molt irregular amb acumulacions abundants al final del mes

Durant el mes d’agost s’ha produït un gran contrast entre les àrees més eixutes, que han recollit menys de 5 mm, ubicades a Ponent i a les Terres de l’Ebre, i les que han rebut més pluja, superior a 200 mm a punts del Ripollès, Berguedà i Lluçanès.

Aproximadament la meitat de la superfície del territori ha tingut un agost sec (entre el 30% i el 90% de precipitació respecte de la mitjana climàtica), mentre que a gairebé una quarta part, el mes es pot qualificar de molt sec (inferior al 30%), principalment a Ponent, les Terres de l’Ebre, bona part de l’Alt Empordà i nord del Baix Empordà.

L’altra cara de la moneda se situa sobretot a sectors del quadrant nord-est: punts del Ripollès, Berguedà, Osona, Bages, Maresme, sud de la Costa Brava i Vallès Occidental, però també del Tarragonès i Alt Camp, que han presentat un clar superàvit pluviomètric respecte de la mitjana. El mes fins i tot es pot qualificar de molt plujós a Montserrat i a indrets del Baix Berguedà, Lluçanès i Ripollès (més d’un 190% respecte de la mitjana climàtica).

Aquesta distribució d’àrees plujoses ha estat originada, principalment, per l’inusual episodi del 28 al 30 d’agost, tot i que en alguns casos, les tempestes amb abast molt més local, enregistrades entre principis i mitjans de mes, n’han estat responsables, com és el cas de Montserrat – Sant Dimes (el Bages) o Sabadell (el Vallès Occidental).

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes d’agost del 2020 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Mapa PPT
Mapa APPT

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes d’agost van igualar o superar els 100 mm:

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

Campdevànol (XOM)

Ripollès

240,6

Casserres (XOM)

Berguedà

220,7

Sant Joan de les Abadesses

Ripollès

209,0

Prats de Lluçanès (XOM)

Osona

204,2

la Quar

Berguedà

194,1

Montesquiu

Osona

179,9

Sant Pau de Segúries (XOM)

Ripollès

179,7

Puig-reig (XOM)

Berguedà

162,5

Ulldeter (1.999 m) (XOM)

Ripollès

160,4

Perafita

Osona

159,1

Núria (1.971 m)

Ripollès

156,6

Santuari de Queralt

Berguedà

152,7

Ciuret (XOM)

Osona

147,1

Beget (XOM)

Ripollès

143,8

Serrateix (XOM)

Berguedà

143,2

Borgonyà (XOM)

Osona

141,9

Orís

Osona

139,2

Molló - Fabert

Ripollès

137,3

Gurb

Osona

134,7

Planoles (XOM)

Ripollès

133,6

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

129,5

la Vall de Bianya (XOM)

Garrotxa

124,8

Lliurona (XOM)

Alt Empordà

124,4

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

122,5

Olost (XOM)

Osona

118,6

la Vall d'en Bas (XOM)

Garrotxa

117,9

Montserrat - Sant Dimes

Bages

116,4

Gisclareny

Berguedà

113,6

Castellar de n'Hug - el Clot del Moro

Berguedà

111,1

Tortellà (XOM)

Garrotxa

110,0

Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló

Cerdanya

107,5

Cardona

Bages

105,9


Radiació solar propera a la mitjana

La mitjana mensual de la irradiació solar global diària ha estat, en general, al voltant de la normalitat (figura 3), tot i que ha presentat valors superiors a l’extrem sud, menys afectat pels episodis de precipitació. S’han enregistrat valors inferiors a la mitjana especialment a punts elevats de la Cerdanya i del Pallars Sobirà.

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes d’agost del 2020 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2010-2019).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 de setembre del 2020

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 411

Mapa AT

Mapa AT 262

Mapa PPT

Mapa PPT 288

Mapa APPT

Mapa APPT 293

Mapa ARS

Mapa ARS 234

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 612

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia