- La missiva, dirigida a la comissària europea d’Interior, és una nova reacció a l’incendi del camp de Mória, davant del qual la Generalitat ja es va oferir a acollir 120 persones
- Els consellers fan una crida a la UE perquè acabi “amb la seva actitud passiva” i lideri “una actuació ràpida i unificada” de tots els actors europeus
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, han enviat aquest dimecres una carta a la comissària europea d’Interior, Ylva Johansson, recalcant la voluntat de Catalunya de ser “una part activa” en la resposta a la situació de crisi humanitària que viuen les persones refugiades a Europa. Després del recent incendi al camp de Mória, a l’illa grega de Lesbos, que va deixar 13.000 persones sense sostre, Solé i El Homrani critiquen que l’incident és un “tràgic exemple” de com “massa vegades refugiats i migrants no han estat prou protegits a Europa” malgrat els avisos constants d’organitzacions internacionals i les quotes de reubicació a les quals els estats membres es van comprometre, però mai van materialitzar, el 2015. En aquest sentit, els consellers defensen que Europa acabi “d’una vegada per totes amb la seva actitud passiva davant d’aquestes tragèdies humanitàries dins les seves fronteres”.
Fa una setmana, la Generalitat ja va oferir-se per acollir un mínim de 120 persones refugiades, entre les quals infants i adolescents sols que es troben actualment a l’illa. Avui, amb aquesta carta, Solé i El Homrani fan un pas més per reclamar “una actuació ràpida i unificada de tots els actors europeus”. En aquest sentit, els consellers han ratificat la voluntat del Govern de ser “una part activa en la solució d’aquesta crisi”, com demostra el compromís amb l’acollida de refugiats i mesures preses per l’executiu català com ara declarar Catalunya port segur per als vaixells de rescat al Mediterrani.
En la missiva, els dos membres del Govern han recordat a la comissària europea que Catalunya ha exigit al Govern espanyol que compleixi les sentències de diferents tribunals que donen a la Generalitat les competències d’acollida de refugiats, amb els recursos i infraestructura necessària per integrar les persones acollides. En aquest sentit, Solé i El Homrani posen de relleu el rol dels actors subestatals i les nacions sense estat en la resposta a la crisi humanitària dels refugiats, i defensen que “han de fer un pas endavant” per treballar en xarxa amb tots els actors implicats.
Els consellers demanen a la Comissió Europea i a la seva Direcció General d’Interior que liderin i coordinin “una resposta urgent, solidària i unificada” per prevenir que situacions com el desastre humanitari viscut a Mória es tornin a repetir. En concret, Solé i El Homrani proposen a Brussel·les que implementi una política d’asil comuna que incorpori com a permanents les operacions de rescat al Mediterrani i que compleixi amb els tractats internacionals sobre drets humans, drets de la infància i el dret al refugi.
1