Aquest dimecres entren en funcionament quatre nous jutjats a Catalunya: a Barcelona, el Jutjat de 1a instància, núm. 60 i el Jutjat Mercantil, núm. 12; a Terrassa, el Jutjat Social, núm. 3 i, a Reus, el Jutjat de 1a Instància, núm. 8, i ajudaran a descongestionar les jurisdiccions del seu àmbit als seus territoris.
Justícia ha invertit un total de 272.500 euros en l’adequació dels espais, el mobiliari i l’equipament informàtic, i ha incorporat 37 nous funcionaris: 12 gestors, 19 tramitadors i 6 auxilis judicials.
Jutjat de 1a Instància, núm. 60 de Barcelona
El nou jutjat s’ha ubicat a la planta 5a de l’edifici C, a la Ciutat de la Justícia. Per posar-lo en marxa, el Departament de Justícia ha incorporat 10 nous professionals. Es tracta de quatre gestors judicials, cinc tramitadors i un auxili judicial. Justícia ha invertit més de 56.000 euros en l’adequació de l’espai, el mobiliari i l’equipament informàtic.
Tracta els casos que fan referència a la jurisdicció civil, que, per tant, no comporten penes de presó. Es tracta de conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i arrendaments.
Jutjat mercantil, núm. 12 de Barcelona
Aquest jutjat es troba a la planta 13 de l’edifici C. El personal que hi treballa està format per 8 funcionaris: tres gestors, quatre tramitadors i un auxili judicial. Justícia hi ha hagut d’habilitar tres despatxos, una sala multiús, un espai d’oficina, i condicionar un espai de reserva i un arxiu. La despesa d’obra, el mobiliari i l’equipament informàtic ha ascendit a 121.000 euros.
Aquest jutjat tracta casos de la jurisdicció mercantil com ara concursos de creditors, demandes en matèria de transport, propietat industrial i intel·lectual, competència deslleial, societats mercantils i cooperatives, publicitat, dret marítim i procediments relatius amb les condicions generals de la contractació, entre d’altres.
Jutjat social, núm. 3 de Terrassa
Està situat a l’edifici judicial de la ciutat, a la Rambleta del Pare Alegre, 112 i s’ha emplaçat a la planta baixa, al costat de l'oficina del Deganat. El Departament de Justícia ha dotat l’òrgan d’una plantilla de 8 professionals. Es tracta de quatre tramitadors, dos gestors judicials i dos auxilis judicials. Justícia també ha destinat uns 45.500 euros en l’adequació de l’espai, el mobiliari i l’equipament informàtic.
El Jutjat Social núm. 3 de Terrassa s’ocupa d’aquells casos que fan referència a la jurisdicció social. Es tracta de conflictes d’acomiadaments, reclamacions econòmiques, Seguretat Social, assumptes laborals, accidents i malalties professionals, conflictes col·lectius, entre d’altres més.
Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus
Està situat a l’edifici judicial de la ciutat, a l’avinguda Marià Fortuny, 73 i s’ubica a la segona planta entre el Jutjat VIDO i el Jutjat de 1a. Instància núm.7. El Departament de Justícia ha dotat l’òrgan d’una plantilla de 9 professionals. Es tracta de quatre tramitadors, tres gestors judicials i dos auxilis judicials. Justícia també ha destinat uns 50.000 euros en l’adequació de l’espai, el mobiliari i l’equipament informàtic.
El Jutjat de Primera Instància núm. 8 de Reus tracta els casos que fan referència a la jurisdicció civil, que, per tant, no comporten penes de presó. Es tracta de conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i arrendaments.
Prop de 4.000 funcionaris dels jutjats podran teletreballar en cas de necessitat
En relació amb la pandèmia, el Departament de Justícia ha substituït els ordinadors de sobretaula de 844 funcionaris per PC portàtils, per fer possible el teletreball i garantir el funcionament de l’Administració de justícia, en cas d’emergència. Precisament, 404 d’aquests portàtils corresponen a Barcelona; 16, a Reus i 35 a Terrassa. Sumats als que ja tenen els jutges, els fiscals i els lletrats, aquests jutjats entren a la tardor amb 1.071 ordinadors a Barcelona, 62, a Reus i 114, a Terrassa, és a dir, amb un total de 1.247ordinadors portàtils en aquestes poblacions.
En aquesta mateixa línia, la Generalitat també ha facultat 3.000 treballadors del conjunt dels jutjats per fer teletreball des de casa, amb accés a tota la documentació necessària per fer la seva feina.
L’entrega dels equips portàtils i les autoritzacions per accedir des de casa a tot el sistema de tramitació i gestió es fa progressivament, amb prioritat per als jutjats socials i mercantils, davant del previsible allau d’assumptes vinculats a les relacions laborals com acomiadaments i concursos de creditors.
Justícia destina 14,2 milions per a 22 nous jutjats per a tot Catalunya
Entre el 2017 i el 2021, la Generalitat haurà posat en marxa 22 nous jutjats a tot Catalunya, amb un cost de 14,2 milions d’euros, sense cap aportació expressa per part del govern espanyol. D’aquests 22 jutjats, ja n’hi ha 19 d’operatius, juntament amb els quatre que es posen en funcionament avui.
Els tres jutjats restants es posaran en marxa en els propers mesos. Són el segon jutjat de família de Girona (1a Instància 7), que obrirà les portes aquest novembre; a continuació, ho farà el de 1a Instància i Instrucció 6 d’Arenys de Mar; i, finalment, el de 1a Instància i Instrucció 6 de Vic.
Dèficit de jutges a Catalunya
L’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11,5 jutges per cada cent mil habitants. La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, però aquesta és una competència del govern espanyol. El Poder Judicial hi assigna el jutge i el Ministeri de Justícia hi proporciona un lletrat. El Departament de Justícia de la Generalitat n’assumeix el cost de la plantilla, les instal·lacions i tots els recursos materials.
La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir-ne les competències. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10 % per sota de la mitja de la resta de l’Estat.
Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat
No obstant l’infrafinançament, l’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’Administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de prop de 600 MEUR al pressupost de la Generalitat de Catalunya.
Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge
La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.