La Generalitat inverteix 2,3 MEUR a les dependències de Ramon Folch i al Palau
La Generalitat obre, aquest dilluns, el segon jutjat de Girona especialitzat en assumptes de l’àmbit de Família; el Primera Instància 7, que se suma al número 6. El segon jutjat de Família era una reivindicació dels actors jurídics de la demarcació i descongestionarà l’acumulació d’assumptes relacionats amb els matrimonis, les separacions, els divorcis, les filiacions i les adopcions. Decidirà també sobre les tuteles, els internaments i les incapacitacions de persones. El nou òrgan ocuparà una part de les dependències judicials de l’Avinguda Ramon Folch núm. 4.
Uns jutjats que presten servei a 37 municipis
El nou jutjat de Família prestarà el seu servei als veïns de 37 municipis de les comarques del Gironès i el Pla de l’Estany, que sumen més de 226.000 habitants. Per posar-lo en marxa, el Departament de Justícia ha incorporat un equip de 10 professionals, entre auxilis judicials, gestors i tramitadors processals. A banda, el nou jutjat comptarà amb un jutge i un lletrat designats respectivament pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Ministeri de Justícia. El nou jutjat de Primera Instància núm. 7 és el primer que es posa en marxa a Girona en els últims deu anys. El darrer va ser el Jutjat Penal núm. 6, en funcionament a partir de l’any 2010.
Trasllat del jutjat Mercantil al Palau de Justícia
El nou jutjat de Família està ubicat a l’edifici judicial de Ramon Folch, al costat de l’altre jutjat de Primera Instància especialitzat en els mateixos assumptes. L’espai que ha ocupat és el que fins ara, utilitzava el jutjat Mercantil. Per poder-los agrupar, Justícia ha traslladat el Mercantil al Palau de Justícia, a la plaça de Josep Maria Lidón núm. 1. Ara, el Mercantil està junt amb els contenciosos administratius i el deganat.
Justícia inverteix 2,3 MEUR en les infraestructures judicials de la ciutat
Les obres per posar en marxa el nou jutjat de Família i el trasllat del Mercantil han suposat una inversió de 298.000 euros. En els popers dies, també començaran les obres de rehabilitació de la façana i la teulada de les dependències Ramon Folch, que suposaran una despesa d’1.140.000 euros. Està previst que els treballs finalitzin la primavera de l’any que ve.
També durant aquest any s’està desenvolupant el projecte d’adequació i reforma dels ascensors. En paral·lel, Justícia licitarà les obres de millora dels ascensors, per valor de prop de mig milió d’euros. D’altra banda, la Generalitat millorarà els espais per al Servei de Patologia Forense, amb un import de 350.000 euros.
Prop de 200 portàtils per garantir l’activitat judicial de Girona amb teletreball
En relació amb la pandèmia, el Departament de Justícia ha substituït els ordinadors de sobretaula de 844 funcionaris per PC portàtils, per fer possible el teletreball i garantir el funcionament de l’Administració de justícia, en cas d’emergència. El partit judicial de Girona ja comptava amb 118 portàtils abans de la Covid-19, repartits entre jutges, magistrats, lletrats i metges forenses. Durant aquest mes d’octubre Justícia ha lliurat 63 portàtils més a gestors i tramitadors processals. Actualment, Girona disposa de 181 portàtils.
Entre els treballadors de Girona, també s’hi compta una part dels 3.000 professionals del conjunt dels jutjats de Catalunya que la Generalitat també ha facultat per fer teletreball des de casa, amb accés a tota la documentació necessària per fer la seva feina. L’entrega dels equips portàtils i les autoritzacions per accedir al sistema des de casa ha prioritzat els jutjats socials i mercantils, davant del previsible allau d’assumptes vinculats a les relacions laborals com acomiadaments i concursos de creditors.
Connexió per videoconferències amb totes les sales del Palau i de Ramon Folch
En plena pandèmia, el Departament de Justícia també ha equipat totes les sales de vista de Girona perquè les policies, els metges forenses i l’advocacia s’hi puguin connectar a través d’un mòbil, d’una tauleta o des d’un ordinador, ja sigui per a participar en judicis, actuacions prèvies o declaracions. Les persones internes a les presons també poden fer el mateix des de qualsevol centre penitenciari. Es tracta d’una inversió per evitar desplaçaments i esponjar els jutjats, amb l’equilibri imprescindible entre mesures sanitàries i garanties processals.
Justícia destina 14,2 milions per a 22 nous jutjats per a tot Catalunya
Comptant-hi el segon jutjat de Família de Girona, la Generalitat ha posat en marxa 5 nous jutjats per tot Catalunya coincidint amb la pandèmia de la Covid-19. En els propers mesos també obrirà el de 1a Instància i Instrucció, núm. 6, d’Arenys de Mar i el de 1a Instància i Instrucció, núm. 6, de Vic. Tots formen part del paquet de 22 jutjats previstos pel període 2017-2021, amb un cost de 14,2 milions d’euros, que el Departament de Justícia ha finançat íntegrament, sense cap aportació expressa per part del govern espanyol.
Dèficit de jutges a Catalunya
L’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11,5 jutges per cada cent mil habitants. La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, però aquesta és una competència del govern espanyol.
La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir-ne les competències. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10 % per sota de la mitja de la resta de l’Estat.
Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat
No obstant l’infrafinançament, l’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de prop de 600 MEUR al pressupost de la Generalitat de Catalunya.
Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge
La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.