El PROCICAT ha aprovat aquest dilluns tots els protocols per a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya de 14 de febrer de 2021. Els cinc documents aprovats a un mes i mig de la celebració dels comicis es desprenen del Pla d’eleccions en context de COVID-19 que el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, va presentar el passat mes d’octubre.
Els documents, elaborats per la Subdirecció General de Processos Electorals i Democràcia Directa i aprovats aquest dilluns, garanteixen que els comicis del 14 de febrer s’adeqüin a les directrius de les autoritats sanitàries, i es divideixen en tres eixos: salut, dret de vot i legitimitat del procés electoral.
En l’eix salut s’han aprovat els següents tres protocols: Protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot en mesa electoral i escrutini (actualització del document aprovat el 9 de novembre), Protocol específic per a la creació del Dispositiu eleccions COVID: oficina, responsables i materials de seguretat sanitària i el Protocol específic per als actes de campanya. Pel que fa a l’eix del dret de vot s’ha aprovat el Protocol específic per a la comunicació institucional i sobre les diferents modalitats de vot. I per últim, per garantir la legitimitat democràtica, s’ha aprovat el Protocol de funcionament de la Taula de Partits i definició d’escenaris de celebració de les eleccions.
Un cop aprovats pel PROCICAT, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Bernat Solé ha destacat que “els protocols compten amb el consens de la taula de partits”, que va ratificar els documents en sessió plenària el passat dilluns 21 de desembre. Solé també ha reiterat que són uns protocols que “garanteixen els tres objectius d’aquestes eleccions: preservar la seguretat i la salut de les persones, garantir el dret a vot a tothom i garantir que siguin plenament legítimes”.
El 9 de novembre, el PROCICAT ja va aprovar el Protocol específic per a l’adequació dels col·legis electorals i per al procediment de vot en mesa electoral i escrutini que, entre altres coses, establia que es prioritzaran locals alternatius als centres educatius, com pavellons i espais amplis, i s’evitaran els centres sanitaris i els de caràcter residencial com a col·legis electorals per no posar en risc les persones vulnerables. Ara s’ha aprovat l’actualització que inclou el vot de les persones contagiades així com la distribució dels votants en franges recomanades. En aquest sentit, el protocol destaca que als membres de la mesa se’ls facilitarà un Equip de Protecció Individual d’alta seguretat, d’acord amb les característiques que indiqui el PROCICAT, i que inclou: roba protectora, guants, màscara ffp2, ulleres protectores, a més d'un manual sobre com posar-se i treure’s l’equip correctament.
El Protocol específic per a la creació del Dispositiu eleccions COVID: oficina, responsables i materials de seguretat sanitària recull tots els detalls sobre l’equip de seguretat sanitària que està compost per l’Oficina de seguretat sanitària, el responsable COVID-19 (responsable de seguretat sanitària a cada Administració local) i un responsable de seguretat sanitària a cada col·legi electoral el dia de les eleccions.
El Protocol específic per als actes de campanya detalla com serà la companya electoral que estableix la necessitat de fomentar l’atenció i les activitats telemàtiques, evitar tota mena de contacte físic i prioritzar els actes a l’aire lliure, entre altres.
El Protocol específic per a la comunicació institucional i sobre les diferents modalitats de vot recull com s’informarà la ciutadania de les mesures de seguretat adoptades per garantir el seu dret de vot amb la màxima seguretat possible i es demanarà a la ciutadania que exerceixi el seu dret a vot preferentment per correu.
Els objectius del Protocol de funcionament de la Taula de Partits i definició d’escenaris de celebració de les eleccions són protegir la legitimitat del procés electoral, maximitzant la transparència i nivell de consens sobre el procés, sensibilitzar la ciutadania sobre les condicions sanitàries i polítiques en què transcorreran les eleccions, minimitzant comportaments de boicot i objectivar al màxim els paràmetres que farien aconsellable un ajornament de les Eleccions al Parlament de Catalunya. En cas de canvis de gran importància o d’ajornament de la data de celebració de les eleccions es buscarà el màxim consens dins la Taula de Partits. Cap decisió es prendrà de forma automàtica o sense consultar la Taula. El protocol fixa el 15 i el 29 de gener com a dates clau per decidir la continuïtat de la convocatòria o el seu ajornament, així com els escenaris de referència en relació als trams d’obertura.
Els protocols s’aniran adaptant en funció de l’evolució de la situació epidemiològica i responen a la voluntat del Govern de Catalunya de garantir el dret a vot de tota la ciutadania d’una manera segura, així com la protecció de les 100.000 persones que fan possibles les eleccions, tot prenent les mesures que permet el marc jurídic actual.
1
Vídeos
5
Fitxers adjunts
1