Salut

Roda

Josep Maria Argimon: "Cal plantejar a nivell europeu una demora en la segona dosi als col·lectius no de risc per tal d'ampliar el nivell de cobertura vacunal de la població"

query_builder   9 març 2021 18:40

event_note Nota de premsa

Josep Maria Argimon: "Cal plantejar a nivell europeu una demora en la segona dosi als col·lectius no de risc per tal d'ampliar el nivell de cobertura vacunal de la població"

  • Les dades epidemiològiques són les més bones registrades des del 30 de setembre amb una incidència acumulada a set dies per sota de 100 casos per 100.000 persones, però “amb 500 casos les UCI encara estan massa plenes”
  • La incidència a les residències ja tendeix a zero casos amb un total de només 30 casos actius aquesta setmana
  • Actualment ja hi ha més persones vacunades a Catalunya que no pas persones que han patit la COVID
La Dra. Cabezas i el Dr. Argimon, a la roda de premsa d'aquesta tarda
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avançat que si la situació del pla de vacunació de la COVID-19 a Catalunya segueix amb retards i incompliments en l’aprovisionament europeu de les dosis caldrà replantejar una nova estratègia de cara a les pròximes etapes “perquè seguim sense tenir suficients vacunes”. Argimon ha aprofitat també per exposar que “és un bon moment per seguir insistint al Ministerio que es defineixi i comparteixi les evidències si en disposa que justifiquen no poder vacunar a majors de 55 anys amb la vacuna d’AstraZeneca”.

En aquesta mateixa línia, ha posat de manifest que “la majoria de gent a l’UCI són, precisament, persones d'entre 55 i 75 anys”. Per exemple, una persona amb COVID-19 de 35 anys té una probabilitat d’ingrés de 0,2 %, mentre que de 55 a 64 anys, el risc és de 3,4%: “Estem parlant d’evitar morts i, per això, no té cap sentit que limitem una vacuna que és altament efectiva, precisament, als trams d’edat que acaben ingressant més”.

D’altra banda, Argimon ha obert la porta al debat sobre si endarrerir les segones dosis per avançar al màxim la cobertura vacunal del conjunt de la població. “Cal plantejar a nivell europeu una demora en la segona dosi als col·lectius no de risc per tal d’ampliar el nivell de cobertura vacunal de la població”, ha afirmat Argimon. “Cal valorar si aplicar l’estratègia britànica, és a dir, maximitzar la vacunació col·lectiva amb una dosi d’alta eficàcia o bé seguir fent una protecció individual amb dues dosis”. Ha advertit, però, que aquest no s’ha de convertir en un debat polític, sinó científic, i que l’estratègia “ha d’anar més enllà de Catalunya i d’Espanya”.

Pel que fa a la situació epidemiològica, el secretari de Salut Pública ha afirmat que les xifres són les més bones des del 30 de setembre: “no teníem una incidència acumulada en set dies per sota de 100 casos per 100.000 persones, però les UCI encara estan plenes”. També en l’entorn residencial, la incidència tendeix ja a zero casos amb només 30 casos actius aquesta setmana. Sobre les noves variants ha afirmat que a Catalunya “la variant anglesa ja és la predominant ––amb un 73%— però amb 500 casos les UCI encara estan massa plenes”.

El secretari també ha volgut advertir que les pròximes setmanes són crucials, perquè “ens hi juguem molt” i que, tot i les bones dades, segueixen havent-hi motius per no relaxar-nos, sobretot, de cara a Setmana Santa: “Primer, per l’elevat nombre d’ingressats a l’UCI; segon, perquè encara estem vacunant personal molt vulnerable i fràgil, i, per últim, no hem d’oblidar que segueix sent una malaltia per la qual no tenim cura i que com hem dit sempre, l’evidència d’aquesta pandèmia l’estem vivint en directe”.

La sub-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat les dades de vacunació i ha explicat que, fins ahir, 581.079 persones ja havien rebut la primera dosi i 208.901 la segona. En total s’han administrat 789.980 vacunes, un 87,15% del total de les vacunes rebudes. “El gran gruix que estem vacunant ara són les persones grans dependents, que ens planteja una gran complicació organitzativa, però que un 62,6% ja han rebut les primeres dosis”. En aquest sentit, Cabezas ha avançat que en les properes dues setmanes la vacunació es concentrarà en les segones dosis de la població vulnerable i que s’haurà d’esperar a aquest mateix dijous per conèixer de quanta vacuna disposaran els equips de vacunació dilluns vinent.

1  

Imatges

La Dra. Cabezas i el Dr. Argimon en la roda de premsa d'aquesta tarda

La Dra. Cabezas i el Dr. Argimon en la roda de premsa d'aquesta tarda 1411

1  

Fitxers adjunts

Presentació del seguiment de la campanya de vacunació de la Covid-19

Presentació del seguiment de la campanya de vacunació de la Covid-19
PDF | 716

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia