- Els 27.000 professionals que treballen a l’atenció primària al nostre país han tingut un paper imprescindible en la resposta assistencial a la Covid
- L’atenció primària i comunitària ha liderat els cribratges massius i la vacunació a Catalunya
- Salut ha evidenciat el paper rellevant que atorga a l’atenció primària amb un pla d’enfortiment i transformació, que suposarà una inversió de 300 milions d’euros en tres anys
Avui, 12 d’abril, és el Dia Mundial de l’Atenció Primària, un dels pilars fonamentals del sistema de salut del país i el punt d’accés a l’assistència sanitària. Catalunya commemora aquesta diada enguany amb 3.258 professionals més a tot el territori, contractats al llarg del 2020.
La dedicació dels 27.000 professionals que ja integren de l’atenció primària i comunitària de Catalunya –que acompanyen les persones en la tant en la cura de la salut al llarg de la seva vida com en la prevenció de la malaltia–, ha estat clau per contenir la pandèmia de la Covid-19, des d’activitats de diagnòstic clínic, com les PCR i cribratges massius, i el suport als centres educatius, com ara tota la campanya de vacunació.
En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés ha posat en valor contínuament aquesta feina i l’esforç dels professionals de la primària, que “ho estant donant tot des del març de 2020” i que han aconseguit oferir una atenció primària més resolutiva i d’excel·lència.
En aquest context d’increment de la seva activitat a causa de les noves necessitats, i per fer oferir una millor assistència a l'augment de la demanda de la població, s’inscriu el Pla d'enfortiment i transformació de l'atenció primària, que reivindica la importància d'aquesta i s’ha proposat enfortir-la en accessibilitat (en el procés d'atenció als usuaris), en una millor resolució (resposta assistencial) i en l'atenció integral a les persones amb malalties cròniques. Aquest Pla es va endegar l’any passat i preveu la incorporació d’un total de 3.800 professionals així com una inversió de 300 milions d’euros per la primària en tres anys.
Quant a la millora en equipaments, des d’aquest mes de febrer, s’han començat a instal·lar més de 120 mòduls a tot Catalunya per donar suport als centres d'atenció primària de salut. Es tracta de dispositius ubicats al costat dels CAP per facilitar el doble circuit Covid i no Covid, que van iniciant la seva activitat progressivament i està previst que estaran actius en la seva totalitat abans de l’estiu.
En matèria d’equipaments, també cal destacar la posada en marxa del denominat Pla de confort i resolució de l’atenció primària, dotat de 30 milions d’euros repartits en un període de 3 anys (2019-2021). Aquest pla té com a objectiu d’una banda corregir deficiències dels centres relacionats amb l’espai i renovació del mobiliari i d’un altra l’adquisició de nous equipaments sanitaris que millorin el procés assistencial.
Una altra de les darreres iniciatives destacades que ha impulsat Salut en l’atenció primària, i on Catalunya ha estat pionera, és la implementació de la prescripció social, que pretén la millora del benestar emocional a través de la prescripció d’activitats socials, culturals o relacionades amb la natura.