Cultura

Escola i art

El Departament de Cultura impulsa en l'àmbit escolar els programes d'arts escèniques, música i arts visuals

query_builder   14 juliol 2021 09:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura impulsa en l'àmbit escolar els programes d'arts escèniques, música i arts visuals

  • Avui es publica la convocatòria de la nova línia d’arts escèniques, música i d’arts visuals a l’àmbit de l’ensenyament reglat pel curs 2021-22
  • Se subvenciona dues línies d’actuació: les programacions professionals i els projectes participatius i es financen les seves despeses amb una dotació econòmica de 700.000€ per part del Departament de Cultura
  • S’ha arribat a un acord amb la Diputació de Barcelona, que manté i finança el programa escolar “Anem al Teatre”, i amb la Diputació de Girona, que finança els municipis de la seva demarcació territorial
Art i escola

El Departament de Cultura i el Departament d’Educació han treballat conjuntament en la nova línia d’arts escèniques, la música i les arts visuals a les escoles i instituts catalans que s’iniciarà el pròxim curs escolar 2021-2022. El principal objectiu és el de formar espectadors, educar en la sensibilitat artística i crear nous públics en les arts en viu i en les arts visuals i afavorir el desenvolupament intel·lectual, emocional i personal dels alumnes.

La setmana passada, la consellera Garriga ja va anunciar a ARCO que els departaments de Cultura i Educació crearan un grup de treball per a l'ensenyament artístic curricular a l'escola. L'objectiu del Govern és fer entrar l'art a les escoles i trencar des de la base les barreres per a l'accés dels ciutadans a l'art. Les beques en qüestió són un primer pas en aquesta direcció. Els ajuntaments de Catalunya i totes les entitats municipals descentralitzades poden sol·licitar aquest ajut a partir del 15 de juliol de 2021. Els programes objecte de la subvenció són les programacions professionals i els projectes participatius, que poden ser presencials o en línia, i que involucren als i a les alumnes en un procés creatiu o pràctica artística de la mà dels mateixos professionals.

La dotació econòmica d’aquesta línia és d’un total de 775.000€, dels quals 700.000€ corresponen al Departament de Cultura i 75.000€ a la Diputació de Girona, que s’hi suma així a aquest projecte que va començar fa quatre anys a partir de l’estudi sobre programes escolars existents a la demarcació de Girona. Aquesta iniciativa és un exemple de la Mancomunitat Cultural, on el Departament de Cultura treballa conjuntament amb les diputacions catalanes per coordinar diferents polítiques culturals.

El nou suport parteix de la demanda dels responsables de la programació d’arts escèniques i música del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya qui van posar en valor la necessitat de crear una línia de subvenció en aquest àmbit. Per fer-ho, en el marc de la Xarxa de Cooperació Territorial de Girona, es va elaborar una anàlisi i es va crear una comissió per tal d’elaborar una proposta de suport. Es van seguir models que estaven funcionant molt bé a la demarcació de Barcelona com els programes “Anem al teatre” de la Diputació de Barcelona i el programa “Educació i Cultura” de l’Ajuntament de Barcelona.

A més, a l’Acord de Govern de l’11 de desembre de 2018, es va establir un marc de col·laboració entre el Departament de Cultura i el Departament d’Educació amb l’objectiu de treballar plegats en la promoció, la difusió i la innovació en l’educació en l’àmbit de les arts escèniques, la música i les arts visuals en l’Educació Infantil, Primària, Secundària, batxillerat o cicles formatius. També amb la voluntat de garantir la igualtat d’oportunitats d’accés al coneixement de l’oferta artística i cultural, sigui quina sigui la procedència geogràfica de l’alumnat.

Al llarg del curs, està previst que des del Departament de Cultura i d’Educació es realitzin sessions de formació per tal de promoure aquests programes entre els docents i els programadors i programadores d’arts escèniques i música municipals.

1  

Fitxers adjunts

Bases aprovades Programació escolar

Bases aprovades Programació escolar
PDF | 727

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia