Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa TMm

Agost sec o molt sec a bona part de Catalunya

query_builder   2 setembre 2021 07:55

event_note Nota de premsa

Agost sec o molt sec a bona part de Catalunya

  • El mes s’ha de qualificar de sec o molt sec a bona part del país, tot i que les tempestes han provocat que sigui molt plujós a punts de la Garrotxa i excepcionalment plujós a les Terres de l’Ebre
  • L’agost s’ha de qualificar de càlid de manera general

Tempestes importants a principi i finals del mes en algunes àrees i onada de calor entre els dies 11 i 15

El dia 2 les tempestes van deixar quantitats localment molt abundants a punts de la Garrotxa i el dia 4 també a altres punts del nord-est.

El mes va començar amb una calor moderada, però entre l’11 i el 15 d’agost es va produir una de les onades de calor més intenses de les darreres dècades provocada per una massa d’aire provinent del nord d’Àfrica, tot i que al conjunt de Catalunya no va ser tan excepcional com l’onada de calor del juny de 2019. L’estació de radiosondatge de Barcelona va assolir els 27,6 °C al nivell de 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud), igualant el màxim absolut de la sèrie (1998-2021) que data del 23 de juliol de 2009. La temperatura màxima va superar els 43 °C a l’estació de Sant Romà d’Abella (Pallars Jussà), i a 22 de les 149 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades es va registrar el rècord de temperatura màxima absoluta.

Per acabar el mes les tempestes han deixat registres extraordinàriament abundants al litoral i prelitoral Sud. L’estació de l’Aldea (el Baix Ebre) ha  acumulat 101,9 mm entre els dies 24 i 25, un valor excepcional considerant que es tracta típicament d’un dels mesos més secs de l’any a les Terres de l’Ebre.

 

Un agost càlid arreu

L’anomalia de temperatura ha estat positiva a tot Catalunya i els valors més elevats s’han produït en alguns punts de l’interior d’Osona i del Berguedà (figura 1).

La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual de l’agost respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’agost pel període de referència 1961-1990)  que han estat superiors a +2,0 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Gurb

Osona

+2,7

Castellar de n’Hug – el Clot del Moro

Berguedà

+2,5

Tagamanent – PN del Montseny

Vallès Oriental

+2,4

Gisclareny

Berguedà

+2,4

Orís

Osona

+2,3

La Quar

Berguedà

+2,3

Pantà de Darnius – Boadella

Alt Empordà

+2,2

Montesquiu

Osona

+2,2

Vic

Osona

+2,2

Organyà

Alt Urgell

+2,1

els Hostalets de Pierola

Anoia

+2.1

Rellinars

Vallès Occidental

+2.0

Malniu (2.230 m)

Cerdanya

+2.0

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes d’agost del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa TMm
Mapa ATm

Un mes sec o molt sec en general, encara que molt plujós a la Garrotxa i excepcionalment plujós a àrees del terç sud

La major part del territori ha presentat dèficit pluviomètric i a grans zones de la depressió Central, Pirineu occidental, litoral i prelitoral Central i extrem nord del país la precipitació ha estat inferior al 30% respecte de la mitjana climàtica.

Aquest comportament general contrasta amb l’abundant precipitació acumulada a punts de la Garrotxa, àrees del Baix Ebre i del Montsià, on s’han superat els 100 mm.
Encara que la precipitació més abundant del mes s’ha produït a la Garrotxa, les anomalies positives més destacades es localitzen al terç sud del país, assolint valors de fins al 400% respecte de la mitjana climàtica (figura 2).

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes d’agost han superat els 100 mm de precipitació, la majoria es troben a la Garrotxa, seguides per les estacions ubicades a les Terres de l’Ebre:

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

Olot – el Parc Nou (XOM)

Garrotxa

182,5

la Vall d’en Bas

Garrotxa

159,4

Molló – Fabert

Ripollès

127,3

l’Aldea

Baix Ebre

126,3

Observatori de l’Ebre (XOM)

Baix Ebre

115,9

Alcanar

Montsià

110,6

Montesquiu

Osona

110,1

Aldover

Baix Ebre

106,7

Amposta

Montsià

105,1

Navès

Solsonès

103,8

Camarles (XOM)

Baix Ebre

102,5

la Vall de Bianya (XOM)

Garrotxa

101,8

les Planes d’Hostoles (XOM)

Garrotxa

101,5

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes d’agost del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació

Mapa PPT
Mapa APPT

Valors d’irradiació solar per sota dels normals

La irradiació solar global mitjana diària d’agost ha estat clarament per sota la mitjana a tot el litoral i prelitoral, on en gran part hi ha hagut molts dies amb núvols però sense pluja. Només s’han produït valors lleugerament superior a la mitjana climàtica a punts del Pirineu occidental (figura 3).

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes d'agost del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).

Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 de setembre del 2021

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 416

Mapa ATM

Mapa ATM 268

Mapa PPT

Mapa PPT 288

Mapa APPT

Mapa APPT 293

Mapa ARS

Mapa ARS 252

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 619

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia