- El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i el secretari general de la Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, han destacat la potencialitat de l’esport en la promoció d’un turisme responsable i sostenible
- El congrés, organitzat per la Generalitat i l’Organització Mundial del Turisme, es celebrarà a Lloret el 25 i 26 de novembre i comptarà amb ponents de renom com Petra Stusek, Kattia Juarez Dubón, Edwin Moses o Marco Mazzi
- L’esdeveniment tindrà un format híbrid i s’utilitzarà tecnologia avançada que mitjançant hologrames aproparà alguns ponents a la presencialitat
El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, i el secretari general de la Organització Mundial del Turisme, Zurab Pololikashvili, han presentat aquest matí el I Congrés Mundial de Turisme Esportiu i la seva programació en una roda de premsa celebrada a Barcelona. L’esdeveniment, que va haver de posposar-se a causa de la pandèmia, tindrà lloc els propers 25 i 26 de novembre al Palau de Congressos Olympic de Lloret de Mar. A l’acte també hi ha assistit Marta Domènech, directora general de Turisme, Ion Vilcu, director del departament de membres afiliats de l’Organització Mundial del Turisme, Narcís Ferrer, director de l’Agència Catalana de Turisme, i Jaume Dulsat, alcalde de Lloret de Mar i vicepresident primer del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.
El I Congrés Mundial de Turisme Esportiu l’han organitzat conjuntament la Generalitat de Catalunya i l’Organització Mundial del Turisme (OMT), amb la col·laboració del Patronat de Turisme de Costa Brava i l’Ajuntament de Lloret de Mar a través de Lloret Turisme.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent ha declarat que ”serà un esdeveniment innovador i amb una participació massiva que s’ajusta al paper estratègic que representa el turisme esportiu per a Catalunya. Calculem que aquest segment del turisme genera 270 milions d’euros d’impacte econòmic directe, i 133 milions indirecte, 155 milions d’induït”.
Torrent assegura que “l’organització d’un esdeveniment mundial d’aquestes característiques reforçarà la projecció de la marca Catalunya al món” i “contribuirà a consolidar la recuperació i transformació del turisme”.
Per la seva part, El secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, ha afirmat que “la represa del calendari de competicions i de grans esdeveniments esportiu constitueix un important motor del reinici del turisme després del xoc sense precedents de la pandèmia. Els esdeveniments esportius poden contribuir de manera determinant al desenvolupament turístic en les destinacions”.
El congrés té com a objectiu analitzar la relació entre el turisme esportiu i el desenvolupament sostenible i inclusiu, la diversificació, la diferenciació i la desestacionalització. Per fer-ho comptarà amb un total de 62 ponents provinents de diferents països com EUA, Canada, França, Gales, Irlanda del Nord o Croàcia. Personalitats del món de l’esport i el turisme com Petra Stusek, Presidenta i CEO d’European Cities Marketing; Kattia Juarez Dubón, de la Fédération Internationale de Motocyclisme; Edwin Moses, Medallista Olimpic; o Marco Mazzi, vicepresident de l’International Sports Travel Agencies Association són alguns dels nomsque ja han confirmat la seva assistència com a ponents.
Així mateix, el congrés abordarà diferents temes com, per exemple, els reptes que ha imposat la Covid-19 al sector; les tendències en l'esport i l'activitat física; la innovació en el desenvolupament del turisme esportiu; l'assistència en massa a esdeveniments esportius, així com del marc mediambiental, de diversitat i inclusió en el món de l'esport. El programa també inclou altres aspectes com les diferents estratègies públic-privades en matèria de governança, la transformació digital del sector, els e-sports, el màrqueting digital, la comunicació i la seva comercialització. A més, durant els dos dies de congrés també es duran a terme diferents activitats esportives per als participants, hi haurà comunicacions acadèmiques i visites tècniques, i s'habilitaran espais per al networking perquè els assistents puguin aprofitar sinergies
El congrés comptarà amb una organització híbrida que permetrà assistir tant de forma presencial com virtual. Actualment la trobada ja compta amb gairebé 400 presinscrits. Es pot trobar tota la informació a la pàgina web https://worldsportstourismcongress.org/
Telepresència al congrés a través d’hologrames
Una de les novetats que portarà el congrés i que s’ha presentat avui a la roda de premsa és la incorporació de dues cabines d’hologrames a les activitats per a poder comptar amb la participació de diferents ponents que no seran a Lloret de Mar presencialment. Serà el primer esdeveniment a Catalunya que utilitzarà aquest avançada tecnologia, presentada al Mobile World Congress d’aquest any 2021. Mitjançantla fibra òptica i connexió 5G, la tecnologia permetrà apropar fins al congrés personalitats de tot el món de manera remota i en temps real, a través de pantalles gegants.
Turisme i Esport, línia d’acció prioritària per a l’OMT
Per a l’Organització Mundial del Turisme (OMT), la línia d’acció de Turisme i Esport representa una prioritat que s’ha decidit desenvolupar durant els últims dos anys. Més enllà de la decisió d’organitzar juntament amb l’Agència Catalana de Turisme aquest Congrés Mundial de Turisme Esportiu, l’OMT ha donat suport a altres projectes enfocats en aquesta línia d’acció com per exemple la MadCup, que busca utilitzar l’esport com una eina per a transmetre valors que contribueixin als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, o el 100 Aniversari de la Real Federació Espanyola de Natació.
L’OMT reconeix el vincle virtuós, de potencialització recíproca, que uneix el turisme i l’esport, com dues cares amables al voltant de valors positius d’activitats globals. Indicadors clau com l’ocupació vinculada a l’esport, el percentatge de viatges iniciats per motius esportius, la despesa total associada a aquests viatges i la despesa pública vinculada a l’esport, han vingut registrant un notable creixement en els últims anys. Així mateix, es destaca la visibilitat associada als destins i la inversió en infraestructura i els seus efectes multiplicadors positius a nivell econòmic i social.
A més, en aquest context de crisi que el sector del turisme en particular, i tots els altres sectors de la societat i l’economia, estan vivint, serà molt important l’aportació de cada component i subsector, i la vessant turisme i esport no serà una excepció.
Més enllà dels indicadors econòmics a dalt esmentats, és imprescindible ressaltar els valors que l’esport inspira i promou, i que s’apliquen a tots els aspectes de la vida econòmica i social, inclòs el turisme. Amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament del sector del turisme que sigui sostenible, inclusiu i accessible per a tots, l’OMT cerca reforçar aquests valors tan importants.
Lloret de Mar - Costa Brava
El turisme esportiu s'ha convertit en els últims anys en un sector estratègic a Catalunya per les seves instal·lacions capdavanteres i per la gran oferta per a realitzar estades esportives, sigui de manera individual o en equip. El 2003, l'Agència Catalana de Turisme va crear la seva Marca de Turisme Esportiu, una distinció que s'atorga als municipis, equipaments i empreses especialitzades que compleixen els estàndards de qualitat en les diferents disciplines esportives i els reconeix l'excel·lència en els recursos i els serveis per a realitzar la pràctica esportiva o gaudir d'esdeveniments i campionats a esportistes d'elit, professionals i fans dels grans esdeveniments esportius.
A més, Lloret de Mar és Destinació de Turisme Esportiu certificada des de 2006 per l'Agència Catalana de Turisme en les disciplines de futbol, atletisme, natació, esports col·lectius, triatló i ciclisme. El municipi compta amb una àmplia infraestructura hotelera per a donar cabuda a tots els assistents al congrés i als diferents esdeveniments paral·lels d'aquest. La població rep anualment a més de 60.000 esportistes i acompanyants i, durant l'any 2019, va acollir un total de 446 esdeveniments i competicions esportives.
Per la seva part, la Costa Brava s'erigeix com una destinació esportiva de primer ordre mundial gràcies els avantatges competitius que ofereix la destinació. Compta amb unes instal·lacions esportives d’última generació i un entorn natural amb una orografia i unes condicions climatològiques perfectes per a completar la preparació física i per a la pràctica de l’esport outdoor. Així mateix, disposa d’una oferta d’allotjaments i empreses de serveis especialitzades amb una llarga experiència en l’àmbit esportiu i que posen a disposició del visitant serveis adaptats a les necessitats específiques dels esportistes.
-> Adjuntem Dossier de Premsa del Congrés
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
- Twitter: @turismecat | @empresacat | @treballcat
- Youtube: https://www.youtube.com/turismecat
1