Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa PPT

Setembre molt plujós a l'extrem sud i punts del Prepirineu

query_builder   1 octubre 2021 12:46

event_note Nota de premsa

Setembre molt plujós a l'extrem sud i punts del Prepirineu

  • El setembre s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya a excepció del massís dels Ports i quadrant nord-oest del territori on ha estat normal
  • El mes ha estat sec a la franja central de Catalunya, Pirineu més occidental i l’Alt Empordà, i molt sec entre el Pla d’Urgell i l’Urgell. A la resta ha estat normal o plujós,  tot i que molt plujós a punts de la Terra Alta, Prepirineu i desembocadura de la Tordera, i extremadament plujós al sud del delta de l’Ebre

Tempestes importants els dies 1, 6 i 16,  i episodi de calor entre els dies 7 i 15 del mes

El mes va començar amb un bloqueig anticiclònic al nord del continent europeu, que a l’àrea mediterrània provoca una situació moderada de calor i tempestes que puntualment poden ser extremadament torrencials, com va passar a Alcanar (el Montsià), on es van acumular més de 250 mm el 1 de setembre, o la pedregada extraordinària que va afectar el Lluçanès i el Baix Berguedà el dia 6 de setembre.

A partir d’aquest dia el corrent general atmosfèric es va normalitzar amb vent de l’oest en els nivells mitjans de la troposfera, provocant el pas de pertorbacions atlàntiques amb un flux del sud-oest que va donar un episodi de calor que va afectar Catalunya entre els dies 7 i 15 de setembre.

Des del dia 16 i fins a pràcticament el final de mes, el bloqueig anticiclònic al nord del continent europeu va tornar a afectar de nou l’Europa occidental. Si bé va provocar una suavització de la temperatura a les nostres contrades, va donar tempestes fortes. Especialment durant  el dia 16 de setembre, quan es van arribar a superar els 100 mm a Malgrat de Mar (el Maresme) o a Berga (Berguedà).

Un setembre càlid a gran part de Catalunya

El setembre s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, a excepció del massís dels Ports i quadrant nord-oest del territori on la temperatura ha estat semblant a la mitjana climàtica (figura 1).

La taula següent mostra els valors d’anomalia de temperatura (diferència de la temperatura mitjana mensual del setembre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de setembre pel període de referència 1961-1990)  que han estat iguals o superiors a +2,5 °C les estacions de la XEMA.

Nom de l’estació

Comarca

Anomalia (°C)

Cabanes

Alt Empordà

+2,8

Barcelona - Observatori Fabra

Barcelonès

+2,7

Barcelona - el Raval

Barcelonès

+2,6

PN del Garraf - el Rascler

Baix Llobregat

+2,5

els Hostalets de Pierola

Anoia

+2,5

Pantà de Darnius - Boadella

Alt Empordà

+2,5

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de setembre del 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC.  No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació

Mapa Tmm
Mapa Atm

De la temperatura cal destacar el rècord de temperatura mínima més alta en un mes de setembre a 12 de les 149 estacions de la XEMA entre els dies 7 i 8,el rècord de temperatura mínima més alta en un mes de setembre a 16 de les 149 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades entre els dies 14 i 15, fins i tot amb rècord de tota la sèrie (no només de setembre) a Fornells de la Selva, Al llarg del mes hi ha hagut només 2 rècords de temperatura màxima de setembre: 33,5 °C a la Tallada d'Empordà el dia 15, i 30,2 °C a Badalona - Museu el dia 24.


Un mes excepcionalment plujós al sud del delta de l’Ebre

El mes ha estat sec a la franja central de Catalunya, Pirineu més occidental i Alt Empordà, i molt sec entre les comarques del Pla d’Urgell i l’Urgell. A la resta ha estat normal o plujós  tot i que les tempestes han provocat que fos molt plujós a punts de la Terra Alta, del Prepirineu i a la desembocadura de la Tordera, i extremadament plujós al sud del delta de l’Ebre (figura 2).

Aquesta irregularitat pluviomètrica ha estat conseqüència del caràcter tempestuós de la precipitació al setembre, com a resposta a una configuració atmosfèrica (bloqueig anticiclònic al nord del continent) que afavoreix la formació de tempestes a tot l’arc mediterrani, afectant fins i tot el vessant sud dels Alps. Cal destacar les anomalies positives de l’extrem sud del país, assolint valors per damunt del 350% respecte de la mitjana climàtica

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC que durant el mes de setembre han superat els 150 mm de precipitació, la majoria es troben a les Terres de l’Ebre, seguides per les estacions ubicades al litoral Central i Prepirineu.

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

 

Alcanar

Montsià

316,2

Alcanar - la Martorella (XOM)

Montsià

312,3

els Alfacs

Montsià

264,7

Santuari de Queralt

Berguedà

211,4

Malgrat de Mar

Maresme

210,1

Illa de Buda

Montsià

207,2

el Port del Comte (2.316 m)

Solsonès

202,2

Blanes - Jardí Botànic Marimurtra (XOM)

Selva

176,4

Serrateix (XOM)

Berguedà

169,2

Sant Pau de Segúries

Ripollès

165,2

Sant Pau de Segúries (XOM)

Ripollès

164,6

Ulldecona - els Valentins

Montsià

158,2

Batet de la Serra (XOM)

Garrotxa

158,2

Olost (XOM)

Osona

157,5

la Vall d'en Bas (XOM)

Garrotxa

157,2

les Planes d'Hostoles (XOM)

Garrotxa

155,5

Vilobí d'Onyar

Selva

151,4

Amposta

Montsià

150,1

El mes de setembre és un dels mesos més plujosos de l’any al Pirineu i Prepirineu oriental, i a finals de l’estiu i els mesos de la tardor són el litoral i prelitoral les zones més plujoses. És per aquesta raó que quantitats destacables del Prepirineu per sobre dels 100 mm s’han quedat amb el qualificatiu de plujós.

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de setembre del 2021 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació

Mapa Ppt
Mapa APPT

Valors d’irradiació solar per sota dels normals

La irradiació solar global mitjana diària de setembre ha estat clarament per sota la normal a la meitat nord de Catalunya, on hi ha hagut molts dies amb núvols. Només s’han mesurat valors propers a la mitjana climàtica a punts del Segrià i la Ribera d’Ebre (figura 3).

 

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de setembre del 2021 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2011-2020).
Mapa ARS

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

1 d’octubre del 2021

5  

Imatges

Mapa TMm

Mapa TMm 415

Mapa AT

Mapa AT 263

Mapa PPT

Mapa PPT 310

Mapa APPT

Mapa APPT 305

Mapa ARS

Mapa ARS 247

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 643

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia