Delegació a Lleida

Campanya fruita Lleida

Bernat Solé: "La prevenció i la vacunació han contingut els casos de Covid-19 a la campanya de la fruita de Lleida i la intervenció ràpida i coordinada n'ha tallat la transmissió"

query_builder   4 octubre 2021 14:29

event_note Nota de premsa

Bernat Solé: "La prevenció i la vacunació han contingut els casos de Covid-19 a la campanya de la fruita de Lleida i la intervenció ràpida i coordinada n'ha tallat la transmissió"

El delegat del Govern ressalta que la feina coordinada de molta gent, el compromís de les administracions, agents i entitats socials i el sector i el conjunt de dispositius habilitats “han fet possible una campanya en context de pandèmia amb empreses segures, camps segurs, allotjaments segurs, transport segur i municipis segurs”

Solé afirma que l’experiència acumulada en protocols d’actuació, organització de recursos i metodologia de coordinació “ens fa ser raonablement optimistes en el cas hipotètic d’haver de tornar a planificar una altra campanya afectada pel coronavirus”
Rdp presentació balanç campanya fruita 2021
Un moment de la presentació del balanç de la campanya de la fruita a Lleida d'enguany

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha fet una valoració “molt positiva” del desenvolupament de la campanya de la fruita de Lleida d’enguany en context de pandèmia. Ha atribuït la major part d’aquest “èxit” a la combinació de “la bona tasca de prevenció i la vacunació”, que han permès contenir el nombre de casos positius de Covid-19, i “la intervenció ràpida i coordinada per aïllar els casos positius i brots detectats, que ha fet possible tallar a temps les cadenes de transmissió susceptibles de generar-se”.

El delegat ha fet aquestes declaracions avui en el transcurs de la roda de premsa de balanç de la campanya de la fruita d’enguany, just després de la reunió de la Comissió de Coordinació de Campanya Agrària 2021. L’han acompanyat els directors dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Drets Socials i Empresa i Treball, Ferran de Noguera, Joan Segura i Vidal Vidal, i la subdirectora regional de Salut a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto.

Solé ha explicat que els principals eixos d’acció que han fonamentat la gestió de la campanya de la fruita en context de pandèmia d’enguany han estat les accions de prevenció primària de la Covid-19, els cribratges, la vacunació del sector agrari, la intervenció ràpida en els brots, la mediació comunitària i la col·laboració amb el món local, el sector i les entitats. El delegat ha apuntat que aquest model de campanya de Lleida, amb les seves pautes de prevenció, de coordinació i d’intervenció en casos positius i brots, s’ha aplicat més enllà del seu territori. Per exemple, a la campanya de la verema i a la de la poma de Girona, a més de les reunions de coordinació mantingudes amb Aragó compartint els protocols dissenyats a Lleida.

Àmbit de la prevenció

La difusió i el seguiment rigorós de l’aplicació de les mesures de prevenció han estat cabdals per frenar el nombre casos de contagi. En aquest sentit, Solé s’ha referit, pel que fa a les accions de prevenció primària, a les 1.100 visites periòdiques per part de Salut d’assessorament, comprovació i seguiment a un centenar d’empreses agràries, ETT i allotjaments col·lectius, amb 28 inspeccions, que han comportat 7 requeriments; a les 30 reunions d’assessorament amb pagesos d’explotacions petites a tots els municipis del Baix Segre i als de la resta de comarques que ho han sol·licitat, amb gairebé 700 assistents; i a les 54 sessions d’educació i informació sanitària per a la prevenció de la transmissió de la Covid-19, adreçades als agents que intervenen en la campanya.

Per altra banda, s’han efectuat 3.061 cribatges a treballadors/res d’una vuitantena d’empreses adherides de forma voluntària al programa de Salut, a l’inici de la campanya.

Quant a la vacunació, fins a finals de setembre s’ha vaccinat a 10.563 treballadors/res del sector, a banda dels que ho han fet pel seu compte per franja d’edat. Se’ls ha inoculat la vacuna monodosi Janssen.

Solé ha considerat la vacunació un “factor decisiu” per al desenvolupament de la campanya i ha recordat que les reiterades reclamacions que venien fent des de principis d’any el sector fructícola, els municipis i el propi Govern de la Generalitat, van fer que la Comissió de Salut Pública, on hi ha representants del ministeri de Sanitat i de les autonomies, reconsiderés el seu posicionament i donés el vist-i-plau a la vacunació dels treballadors/res del sector al marge de la seua edat.

La subdirectora regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto, també ha incidit en la importància del pla de treball establert per a la gestió de la campanya. "Aquest pla de treball transversal –ha dit-, que portem treballant des de principis d'any, ens ha permès contenir el virus entre el sector agrari en un moment de molta transmissió, que ha coincidit amb la 6a onada de Covid-19 a les terres de Lleida”. I ha subratllat l’efecte de la vacunació. “Entre les mesures de prevenció primària i de difusió i sensibilització i, sobretot, la vacunació dels treballadors, hem aconseguit desenvolupar una campanya de recollida de la fruita segura i mitjanament normalitzada en un context de pandèmia", ha manifestat.

Entre les accions en l’àmbit de la prevenció, el Bernat Solé també ha fet esment del seguiment i la intervenció duts a terme en alguns assentaments als municipis del Baix Segre. Sota la coordinació del Consell Comarcal del Segrià i amb la participació de Salut i Creu Roja, s’hi ha fet 134 visites de sensibilització de les mesures anti Covid i d’acompanyament a cribratges i a vacunació del màxim de persones possible.

Durant la campanya, Salut ha intensificat la vigilància de SARS CoV-2 en aigües residuals dels municipis del Baix Segre, concretament, a les EDAR d’Alcarràs, Torres de Segre i Aitona. Aquesta vigilància permet preveure la tendència del virus abans que hi hagi casos.

Àmbit de la intervenció sobre els casos i els brots

Tot i les mesures de prevenció habilitades i el seguiment acurat de la seva aplicació sobre el terreny que n’ha efectuat la Unitat de Vigilància Epidemiològica per contenir els contagis de Covid-19 a la campanya, de casos se n’ha produït, i de brots puntuals, també, sobretot a les empreses. Durant la campanya s’han detectat un total de 427 casos positius de coronavirus entre els treballadors/res, vinculats a 89 empreses. Alguns d’aquests casos positius s’han presentat en forma de brots, en detectar-se’n tres o més en un mateix lloc de treball o de residència. S’han registrat 35 brots.

Bernat Solé ha afirmat que “la rapidesa i coordinació amb què han actuat la Unitat de Vigilància Epidemiològica i la resta de l’engranatge dissenyat per a aquestes situacions de detecció de casos positius han fet possible tallar les cadenes de transmissió als punts on s’han detectat casos positius”.

     a) Dispositius de triatge, d’aïllament i quarantena i d’allotjament collectiu

Aquesta gestió àgil dels casos positius i dels brots ha comptat amb diversos dispositius de triatge, d’aïllament i quarantena i d’allotjament collectiu. Pel que fa als de triatge, se n’han habilitat deu, amb una capacitat de 112 places. Han estat ubicats a Aitona, Alcarràs, La Granja d'Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses, Torres de Segre, Lleida, Albesa i Mollerussa (els dos darrers, mancomunats amb altres municipis). Han acollit les persones que no podien aïllar-se adequadament al domicili on s’allotjaven, bé fossin els casos sospitosos de Covid-19 a l’espera de resultats d’una prova PCR, bé es tractés de casos confirmats de coronavirus, o fossin els contactes estrets d’un positiu, a l’espera del transport que els ha de conduir a l’espai d’aïllament o quarantena al que hagin estat derivats en cada cas.

Per altra banda, els departaments de Drets Socials i de Salut han habilitat tres dispositius d’aïllament i quarantena, a La Manreana, de Juneda, amb funcions d’aïllament; a l’Hotel Nastasi de Lleida i l’Alberg de Bellpuig, ambdós destinats a quarantenes. Entre els tres sumen una capacitat de 122 places. Han allotjat a totes les persones ocupades en la campanya que vivien en estatges col·lectius o altres habitatges i que, en cas de contagi de Covid-19 o en el cas dels contactes estrets, no podien fer un aïllament adequat al lloc de residència. Els tres espais han acollit 257 persones usuàries, que hi han realitzat 2.351 pernoctacions.

A la vegueria de Lleida han estat registrats 34 allotjaments col·lectius, entre públics i privats, per a persones temporeres treballadores de la campanya agrària, amb una capacitat total de 2.172 places. El Segrià ha presentat 26 dels 34 allotjaments col·lectius (76,5%), amb 1.671 places de les 2.172 (74,7%). Aproximadament la meitat dels dispositius i de les places disponibles a la vegueria han correspost al Baix Segre: 17 espais (50%) i 1.043 places (48%).

Un d’aquests allotjaments col·lectius és el que ha posat en funcionament l’Ajuntament de Lleida al pavelló 3 de Fira de Lleida. L’espai, gestionat per la pròpia Paeria i SAMU, ha comptat amb 122 llits. La Paeria de Lleida també ha posat a disposició 14 pisos de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (un dels quals, per a dones treballadores), que han suposat 90 places.

El nivell d’ocupació agregada dels allotjaments col·lectius de la vegueria durant juliol i agost, els dos mesos de major activitat de la campanya, ha presentat el pic màxim del 53%, als voltants de la primera setmana d’agost. A principis de juliol l’ocupació total fregava el 46%). A partir de mitjans d’agost l’ocupació ha anat disminuint paulatinament.

L’engranatge ha comptat amb quatre vehicles per facilitar el desplaçament de les persones vulnerables, contagiades de COVID-19 i els contactes estrets, als espais d’aïllament i quarantena previstos i el retorn als seus domicilis un cop acabat l’aïllament. Tres han estat facilitats pels consells comarcals del Segrià, el Pla d’Urgell i la Noguera. El quart ho ha estat per Creu Roja, a través del departament de Drets Socials, i ha efectuat cobertura allà on ha estat necessari a les vegueries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran. El dispositiu de transport ha efectuat 246 viatges, que han donat servei a 457 persones.

     b) Recursos humans ad hoc per a la campanya

La gestió i el desenvolupament de la campanya han comptat amb la participació de 198 persones contractades ad hoc per a aquesta finalitat. La xifra no inclou el personal sanitari ni de cap altre àmbit que hagi seguit desenvolupant la seva feina habitual, encara que l’hagi fet en l’entorn de la campanya de la fruita (responsables municipals, agents de les policies locals i dels Mossos d’Esquadra, agents rurals, responsables municipals, etc.).

El SOC ha contractat 48 agents dinamitzadors des de mitjans de maig, per un període de 6 mesos (fins ara, la contractació havia estat de quatre mesos). S’han distribuït entre nou municipis (set dels quals, del Segrià), cinc consells comarcals, sindicats i organitzacions agràries. El SOC també ha finançat la contractació de 26 persones, per períodes d’entre sis mesos i un any, per garantir un millor funcionament de la campanya de la fruita, en el marc del Plans específics de recuperació econòmica i social de la ciutat de Lleida i el Baix Segrià, afectats pel tancament perimetral de l’estiu del 2020, que va aprovar el Govern el desembre passat. S’ha refermat l’engranatge de tots els actors implicats en la campanya a través de dues coordinadores, ubicades a la Delegació del Govern. L'Ajuntament de Lleida ha comptat amb una coordinadora de la campanya. S’ha reforçat l’Atenció Primària i Salut Pública amb 12 mediadors, que han facilitat el treball amb els líders comunitaris. S’ha destinat 12 tècniques de Salut Pública exclusivament a la campanya agrària, un cop estabilitzada la situació als centres residencials que controlaven. 26 agents cívics han treballat en la gestió dels espais de La Manreana, l’Hotel Nastasi i l’alberg de Bellpuig. La gestió dels allotjaments col·lectius públics ha ocupat a 23 persones. El sistema de vigilància epistemològica ha disposat de 44 tècnics, amb tasques de seguiment de contactes i detecció de la vulnerabilitat. Finalment, 4 conductors han efectuat el desplaçament de les persones vulnerables, contagiades de Covid-19 i els contactes estrets, als espais d’aïllament i quarantena. Bernat Solé ha agraït l’esforç i la tasca feta per totes aquests persones i també la de la resta de professionals i voluntaris que han contribuït al controlk de la pandèmia durant la campanya.

Ajuts

La Generalitat ha posat a disposició de municipis i empreses diverses línies d’ajuts per fer front a despeses derivades de la gestió de la campanya i a la millora del mercat laboral. Són aquestes:

  • Plans específics de recuperació econòmica i social de la ciutat de Lleida i el Baix Segrià, afectats pel tancament perimetral de l’estiu del 2020

El Govern va aprovar el desembre passat un paquet d’1,5 milions d’euros en ajuts del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) per als municipis de Lleida i el Baix Segre que van ser afectats pel tancament perimetral a causa de la Covid-19 l’estiu del 2020, per contribuir-hi a reactivar el mercat laboral i l’activitat econòmica. Aquestes línies d’ajuts s’adrecen a:

Millora ocupacional de les persones afectades pel confinament: S’han posat en marxa els plans          d’ocupació del SOC, amb la contractació de 26 persones, per períodes d’entre sis mesos i un any, per garantir un millor funcionament de la campanya de la fruita. També es duen a terme cursos de formació i capacitació laboral en l’àmbit de la digitalització i accions d’acollida, acompanyament i reorientació professional.

Recuperació econòmica del teixit productiu: s’ha posat en marxa una línia de foment a la contractació, mitjançant la qual el SOC ha atorgat 62 contractes laborals perquè les empreses puguin fer contractacions de forma subvencionada
  • Altres ajuts als ens locals

El director dels Serveis territorials de Drets Socials, Joan Segura, ha explicat els ajuts als ens locals que s’han vehiculat a través dels contractes programa. Aquests ajuts sumen 1.306.200 euros, distribuïts de la següent manera:

    • Lleida: 789.000 euros.
    • Consell Comarcal del Segrià: 392.200 euros.
    • Consell Comarcal de la Noguera: 75.000 euros.
    • Consell Comarcal del Pla d’Urgell: 25.000 euros.
    • Consell Comarcal de les Garrigues: 25.000 euros.
  • Ajudes per incentivar la contractació de proximitat

L’ordre que recull les bases ja ha estat publicat al DOGC recentment i la convocatòria ho serà en breu. Les ajudes s’atorgaran als contractes signats amb caràcter retroactiu a data 1 d’abril d’enguany. S’establirà un incentiu de 50 euros per setmana per cada contracte laboral entre maig i octubre formalitzat mitjançant el SOC, amb la condició que s’hagi ofert allotjament gratuït als treballadors/es o que aquests hagin estat empadronats a menys de 40 km del lloc de treball. S’establirà un límit màxim de 200 euros per treballador, equivalent a quatres setmanes de durada de l’incentiu, fins a esgotar la dotació inicialment assignada d’1 milió d'euros.

31.064 contractes de treball, 3.500 menys que la campanya anterior

El director dels Serveis territorials d’Empresa i Treball, Vidal Vidal, ha informat que durant la campanya d’enguany s’han formaliztat 31.064 contractes de treball davant del SOC, uns 3.500 menys que en la passada. Aquesta reducció és deguda als efectes de la climatologia, bàsicament a les gelades produïdes aquesta primavera i a algunes pedregades, com ha apuntat el director d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Ferran de Noguera.

Mediadors comunitaris i agents Covid

 Bernat Solé ha explicat que en la campanya de la fruita d’enguany s’han reforçat dues figures que han esdevingut “cabdals”: el mediador comunitari i l’agent Covid a les empreses i als allotjaments.

Els mediadors comunitaris, facilitats per Salut, Drets Socials, ONGs i el món local, han intensificat les relacions de diàleg i col·laboració amb col·lectius vulnerables i de menys fàcil accés, a través dels seus líders comunitaris, per difondre i sensibilitzar sobre les mesures de prevenció i les pautes d’actuació establertes per les autoritats sanitàries a cada moment i per detectar necessitats sanitàries i socials. Aquests equips també han avaluat in situ l’aïllament i quarantenes, han ampliat la identificació dels contactes estrets d’aquests casos i han derivat als dispositius socials els casos i contactes que no disposaven d’un lloc en condicions per fer-los, per frenar les cadenes de transmissió. Els 16 mediadors comunitaris amb què s’ha comptat han realitzat gairebé 4.600 accions de mediació durant la campanya de la fruita. En aquesta tasca de mediació social, que s’ha dut a terme a tots els municipis del Baix Segre i la ciutat de Lleida, hi han contribuït voluntaris locals i ONGs.

Els agents Covid han estat una peça clau en la prevenció i gestió dels  contagis, especialment a les empreses, vetllant per la implementació i supervisió del compliment de les mesures de prevenció primàries descrites en el Pla específic de contingència i adoptades per l’empresa. En contacte permanent amb les autoritats sanitàries i locals, l’acció dels agents Covid s’ha aplicat a l’organització del treball, el transport i la mobilitat, la formació i informació de les mesures preventives, les mesures generals d’higiene, neteja, desinfecció i ventilació i la gestió de treballadors/res malalts i contactes. També hi ha hagut agents Covid en allotjaments col·lectius.

Col·laboració amb el món local

La col·laboració amb el món local en la gestió de la pandèmia ha estat un altre element important de la gestió de la campanya, i més en moments d’increment de població com el que es viu especialment al Segrià durant aquest període.

Salut ha signat convenis de cooperació interadministrativa amb 36 municipis, entre els quals tots els del Baix Segre i Lleida. Aquests convenis generen un marc legal a l’hora d’intercanviar dades i permeten activar accions conjuntes quan es detecta un canvi de tendència en la incidència de Covid-19, per tal de prevenir i gestionar brots.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa - Balanç de la campanya de la fruita a Lleida 2021

Dossier de premsa - Balanç de la campanya de la fruita a Lleida 2021
PDF | 503

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia