• Durant un període de sis mesos, la ciutadania, les entitats, el món local i les empreses subministradores, entre d’altres, podran consultar el full de ruta de la planificació hidrològica dels propers sis anys

 

  • El nou pla de gestió, que triplicarà la inversió, té una clar enfocament per adaptar-se a l’emergència climàtica i als fenòmens meteorològics extrems

 

  • Les mesures previstes tenen com a objectiu l’eficiència en la gestió de l’aigua, incrementant la seva disponibilitat, potenciant i millorarant la qualitat del medi hídric i incorporant els recursos no convencionals com la regeneració i també la dessalinització

 

Fonts del riu Llobregat.
Fonts del riu Llobregat.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat avui a informació pública el Pla de gestió de les conques internes i el seu Programa de mesures, corresponents al període 2022-2027. Durant sis mesos, la ciutadania, el món local, les entitats i les empreses subministradores, entre d’altres, podran consultar la proposta de planificació hidrològica, podent fer les aportacions que considerin oportunes.

El Pla de gestió i el seu Programa de mesures, que es poden consultar en aquest enllaç, són les eines per a definir les accions en matèria del cicle de l’aigua per als propers sis anys, tal i com determina la Directiva marc de l’aigua europea. En aquest sentit, es plantegen les actuacions i mesures per a preservar i millorar la qualitat de les masses d’aigua i els ecosistemes hídrics, garantir les demandes d’aigua, impulsar actuacions en matèria de sanejament i regeneració, entre d’altres.

La nova proposta de pla té un clar enfocament a les mesures i accions per adaptar-se a l’emergència climàtica, amb l’objectiu de garantir les demandes i el bon estat del medi hídric davant d’un context amb una distribució cada cop més irregular de les pluges i amb fenòmens meteorològics méx extrems. Cal tenir en compte que hi ha projeccions que preveuen, de cara a l’horitzó del 2050, una reducció de fins un 18% de la disponibilitat d’aigua a Catalunya.

 Garantia d’aigua per a tots els usos i cabals ambientals

El Pla de Gestió té com a objectiu principal l’eficiència en la gestió de l’aigua, donant un impuls definitiu a la millora de la qualitat de les masses d’aigua en els propers 6 anys i assolir uns estàndards adequats en la garantia de subministrament de les conques internes de Catalunya.

Aquest doble objectiu s’assoleix, mitjançant la concreció de les mesures necessàries a aplicar en els propers sis anys, i sobretot garantint el finançament adequat de les mateixes.

Tots els recursos addicionals que es preveu incorporar al sistema ho són per donar resposta a les demandes ambientals de les masses d’aigua –cabals ambientals i recuperació d’aqüífers– i al dèficit de garantia actual. No es preveu en cap cas la reducció dels usos actuals i sí un impuls important de la reutilització per fomentar la substitució d’usos on això sigui possible

En aquest període, pel que fa la necessitat d’abastament urbà, es preveu una demanda més o menys constant, i aquesta ja s’ha ajustat amb escreix en els darrers anys (tenim una de les taxes de consum urbà més baixes d’Europa).

El Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya també fa especial èmfasi en la millora hidromorfològica i la restauració de cabals ambientals i connectivitat fluvial i té en especial atenció a les mesures per fer front als efectes del canvi climàtic i la davallada de recursos disponibles per als usos i el medi.

Per això, fa especial incidència en l’aigua regenerada, i en segon terme, la dessalinització, com a mesures per compatibilitzar usos i preservació de cabals de manteniment als rius i sistemes aquàtics.

Triplicar la inversió

En el proper cicle de planificació es preveu invertir prop de 2.400 milions d’euros, 1.400 dels quals seran aportats per l’Agència Catalana de l’Aigua. Cal tenir en compte que el pla de gestió 2022-2027 gairebé triplica la inversió del pla que està actualment en vigor (2016-21) i que està invertint més de 950 MEUR.

Un dels eixos inversors del pla de gestió vinent serà la millora de l’abastament d’aigua, amb 369 milions d’euros que serviran per a potenciar la producció d’aigua dessalinitzada (ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, passant dels 20 als 80 hm3/any i la creació d’una nova planta a la conca del Foix, dissenyada per produir 20 hm3/any). Cal tenir en compte que, a causa del canvi climàtic, en aquelles zones de Catalunya amb un major dèficit hídric (i on s’acumula el gruix de la població i activitats industrials) es recorre a la dessalinització per a garantir els usos més essencials. Aquesta tecnologia està concebuda per incrementar la seva producció en situacions en les que les reserves dels recursos naturals comencen a baixar. Les dessalinitzadores també garanteixen la preservació dels cabals de manteniment de rius.

En matèria de reutilització, el pla contempla més de 40 actuacions mitjançant una inversió de 119 milions d’euros.

Per a la millora de la qualitat de les mases d’aigua, s’invertiran més de 600 milions d’euros per dur a terme més de 430 actuacions per a la millora del sanejament de les aigües residuals (que també inclourà una important inversió per a millorar l’eficiència energètica i fer que les depuradores siguin autosuficients); 157 MEUR per actuacions destinades a minimitzar el risc d’inundacions, 49 MEUR per a la rehabilitació morfològica dels rius, entre d’altres.

L’ACA també preveu gairebé triplicar la inversió destinada a fomentar la recerca i el desenvolupament en el cicle integral de l’aigua, destinant 3,5 MEUR entre 2022 i 2027. Cal tenir en compte que en el cicle de planificació vigent s’han destinat en aquesta matèria 1,3 MEUR, fet que evidencia l’aposta consolidada en l’àmbit de la investigació en el món de l’aigua.

4  

Imatges

Foto 1. Fonts del riu Llobregat.

Foto 1. Fonts del riu Llobregat. 3189

Foto 2. Dessalinitzadora de la Tordera.

Foto 2. Dessalinitzadora de la Tordera. 92

Foto 3. Depuradora de Sabadell riu Ripoll.

Foto 3. Depuradora de Sabadell riu Ripoll. 58

Foto 4. Mostrejos per al control del musclo zebrat a la Baells.

Foto 4. Mostrejos per al control del musclo zebrat a la Baells. 445

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 377