Tres mesos termomètricament contrastats
La tardor va començar amb anomalies marcadament positives a gran part de Catalunya, al mes de setembre, i ha acabat amb un novembre clarament fred, el més fred des de l’any 2010 (figura 3).
Després d’un setembre clarament càlid a pràcticament tot el país, amb un episodi de calor entre els dies 7 i 15 del mes, l’octubre va presentar més contrastos. A causa de la persistència de dies anticiclònics, el mes va resultar majoritàriament càlid, sobretot a la plana de Vic, plana de l’Empordà, conurbació de Barcelona i l’Altiplà Central, però normal o fred a l’oest de la depressió Central, terres de l’Ebre i a extenses zones del Prelitoral, Pirineu i Prepirineu.
Novembre especialment fred
Al novembre, el pas de diverses pertorbacions de caràcter fred sobre Catalunya, així com el posicionament de l’anticicló Atlàntic, més al nord de la seva ubicació habitual, van provocar l’entrada d’aire més fred sobre les nostres contrades. D’aquesta dinàmica va resultar el novembre més fred des de l’any 2010, amb anomalies negatives a pràcticament arreu, sobretot a cotes altes de la Val d’Aran, on va ser molt fred.
Destaca l’episodi de fred del dia 28, quan algunes estacions d’alta muntanya amb més de deu anys de dades van registrar la temperatura màxima més baixa en un mes de novembre. A més, les glaçades van afectar molts indrets de la meitat nord del país i van arribar a la mateixa costa empordanesa.
Figura 1: Mapes de temperatura mitjana de la tardor 2021 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica.
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.