Des del Departament es preveu que una part de les persones que se sumaran a aquest programa provindran d’altres sectors professionals que s’han quedat a l’atur i no disposen de la formació adequada per a la seva inserció laboral en el sector agrari. Un altre dels col·lectius que podria interessar-se seria el de persones d’origen estranger amb dificultat d’accés al mercat laboral, que tenen experiència en tasques agrícoles, però que necessiten reciclar-se.
Els criteris generals per desplegar el programa són els següents:
S’habilitarà un punt d’actuació a cada demarcació (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) amb una persona orientadora i una altra de suport administratiu. A cada persona interessada en la feina agrària se li dissenyarà un Itinerari Personal d’Inserció (IPI) a partir de l’entrevista d’acollida i la tutoria personalitzada que permetran conèixer la seva trajectòria, els seus dèficits formatius i les seves necessitats per garantir la millora en l’ocupació.
En paral·lel es fomentarà la seva autonomia a l’hora de buscar feina a través d’actuacions de Recerca Activa d’Ocupació.
S’impartiran nou cursos de 25 hores en cinc punts de Catalunya (Lleida quatre cursos, Girona dos, Tarragona un, Terres de l’Ebre un i Barcelona un). Cada curs tindrà una participació mínima de 14 alumnes. S’impartiran els següents cursos:
- Poda de fruiters
- Bones pràctiques de recol·lecció
- Poda en verd de vinya
- Carretons d’operadors
- Benestar animal
- Aplicador de fitosanitaris
La col·laboració entre el Departament d’Empresa i Treball i Unió de Pagesos a través d’aquest conveni es remunta a l’any 2013. Des d’aleshores s’hi han destinat uns 950.000 euros i s’han format al voltant de 2.500 persones per treballar a les feines que genera el sector agrari durant el període de recol·lecció.