• Des del 2015, la xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya ha tramitat un total de 1386 targetes sanitàries per a persones trans* amb el canvi de nom 
  • En el marc de la posada en marxa de la nova llei trans*, la tramitació de targetes sanitàries amb el nom sentit és un exemple d’acció per a la garantia dels drets de les persones trans*
Tramitació de targetes sanitàries amb el nom sentit per persones trans* el 2021
Aquest any 2021, la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ ha tramitat 429 targetes sanitàries amb el nom sentit de persones trans*. Específicament, ha gestionat 260 targetes per a persones majors d’edat i 169 per infants i adolescents de menys de 18 anys, que les han tramitat conjuntament amb els i les seves responsables legals. En relació amb els darrers anys, es detecta un increment en el nombre de targetes tramitades: del 87,3% pel que fa al 2020, quan es van gestionar 229 targetes, i del 129% el 2019, amb 187 targetes tramitades.

El director general de Polítiques públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons, ha valorat aquest increment “com un avanç vers la visibilització de les persones trans* a la societat. L’acompanyament de la xarxa SAI facilita que totes les persones que vulguin puguin fer de manera molt senzilla el canvi de nom des d’aquest servei de proximitat”. En total, des del 2015 s’han tramitat 1386 targetes sanitàries amb el nom sentit per a persones trans*, 867 per persones de més de 18 anys i 519 per infants i adolescents.

La tramitació de targetes sanitàries per a persones trans* amb el nom sentit és possible gràcies al desplegament de la llei 11/2014, del 10 d’octubre per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Amb l’elaboració de la nova llei trans* catalana, que ha començat a caminar gràcies a l’aprovació de la seva memòria preliminar, es continuarà aprofundint en accions com aquesta de garantia dels drets de les persones trans*. La futura llei integral de reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere busca garantir la igualtat plena de les persones trans* en tots els àmbits de la societat públics i privats, així com erradicar qualsevol forma de discriminació per raó d’identitat o expressió de gènere.

Com es tramita la targeta sanitària amb el nom sentit?

Les persones trans* que sol·liciten aquest tràmit encara no han fet el canvi de nom registral (a través del Registre Civil), però amb aquesta gestió poden canviar el nom de la seva targeta sanitària pel seu nom sentit, gràcies a un acord amb el Departament de Salut. El canvi només demana de la voluntat de la persona, garantint el dret de les persones trans* a poder-lo realitzar sense la necessitat d'un diagnòstic mèdic.

La sol·licitud del nom sentit es pot realitzar des de qualsevol punt de la Xarxa SAI (Serveis d’Atenció Integral LGTBI), repartits per tot Catalunya i consultables en aquest mapa. Un cop tramitades les targetes sanitàries, les persones sol·licitants les poden recollir en el mateix SAI, on els són entregades personalment.

El director general de Polítiques públiques LGBTI+ ha valorat com un gran avanç pels drets de les persones trans* que es pugui fer aquest tràmit. “Poder tramitar la targeta sanitària amb el nom sentit ha estat un pas molt important per les persones trans*, ja que és el primer document oficial on veuen escrit el seu nom sentit”, ha compartit Florensa.

Alhora, aquesta tramitació potencia el vincle creat entre les persones trans* i els punts SAI, convertint-los en un espai de referència per a la defensa i coneixement dels seus drets. Des dels SAI les persones trans* també poden tramitar el certificat ‘Faig constar”, que serveix per demostrar que el nom sentit està vinculat a aquella persona quan cal comprovar-ho amb un document identificatiu, tràmit necessari per exemple en el cas de la t-16.