Salut

Salut impulsa la renovació del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions

Salut impulsa la renovació del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions

query_builder   3 maig 2022 17:32

event_note Nota de premsa

Salut impulsa la renovació del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions

  • El Consell Assessor està format per professionals experts i referents significatius de l’àmbit de l’atenció a la salut mental i les addiccions, representants en primera persona i famílies
  • En la reunió del plenari s’han presentat els reptes i les noves accions més significatives d’aquesta etapa
Salut impulsa la renovació del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions

El Departament de Salut reforça l’atenció a la salut mental amb la renovació del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions que es reuneix avui, dia 3 de maig. Aquest òrgan de treball està format per professionals sanitaris experts en salut mental i addiccions en representació dels diferents àmbits assistencials, de les societats científiques, de les associacions de professionals més representatives del sector i de les entitats associatives més representatives dels proveïdors del sistema. També compta amb representants en primera persona i famílies.

El Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions (CASMiA) és l’òrgan assessor del Departament de Salut en l’àmbit de les malalties mentals i les addiccions, en les actuacions d’assessorament científic i tècnic que es derivin del procés d’elaboració, implementació, avaluació i actualització del Pla director de salut mental i addiccions. Les seves funcions principals són les següents:

  • Revisió dels models d’atenció, de la cartera de serveis i prestacions a la xarxa pública.
  • Adaptació de les estratègies de salut mental al model comunitari de prevenció, participatiu i de recuperació.
  • Elaboració de recomanacions, guies de pràctica clínica i plans d’actuació específics a problemes de salut prioritzats.
  • Disseny d’instruments per a la implantació de models organitzatius, millora de l’eficiència i plans de reordenació de serveis.
  • Elaboració d’indicadors d’avaluació dels sistemes d’atenció des d’una visió integral i de continuïtat assistencial.
  • Definició de les prioritats en l’àmbit de la recerca, la innovació i les TIC en salut mental.

El CASMiA manté la continuïtat en les línies de treball ja desenvolupades i està alineat amb les estratègies del Pla director de salut mental i addiccions (PdSMiA), els principis rectors del qual són la transparència, la participació i el rigor científic. En aquesta sessió s’han presentat les línies prioritàries d’aquesta nova etapa i les noves accions que s’implementaran aquest any 2022.

El Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions renovat està presidit per Víctor Pérez, metge especialista en Psiquiatria i director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar, i coordinat per Joan Vegué, director del Pla director de Salut Mental i Addiccions.


Una atenció a la salut mental i les addiccions més orientada a la comunitat

L’atenció a la salut mental i les addiccions és una prioritat ineludible d’aquesta legislatura, tant per al Departament de Salut com per al Govern de la Generalitat. L’aposta per la salut mental és clara i va acompanyada d’un increment del pressupost que es destinarà a potenciar les estratègies des de tots els àmbits amb un abordatge preventiu, enfocat a la comunitat i orientat a la recuperació.

La pandèmia ha impactat de manera profunda en la nostra societat. Les repercussions psicològiques d’aquesta crisi sense precedents, especialment rellevant en adolescents i joves, comporten la necessitat d’una reordenació de l’atenció a la salut mental per fer-la més efectiva i més curosa del benestar emocional.

Des del Pla director de salut mental i addiccions s’assumeix el compromís de transformar el model comunitari d’atenció per aconseguir un canvi en l’atenció i fer-la més accessible, més equitativa, més proactiva, més propera, més resolutiva i més longitudinal, apoderant i potenciant l’autonomia, la recuperació i la inserció sociolaboral de les persones ateses.

Des de fa temps, el Departament de Salut ha estat incorporant l’expertesa i el coneixement de professionals en la planificació de les polítiques sanitàries. En aquest sentit, la participació de professionals no és un fet nou, aquesta dinàmica s’ha anat integrant progressivament en diferents instruments de planificació del Departament com els plans de salut, plans estratègics i plans directors.

En aquesta nova etapa del Pla director, el repte de transformar l’atenció a la salut mental i les addicions és un projecte de col·laboració compartida que compta amb la implicació activa de professionals experts referents en cada una de les línies en desenvolupament.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia