IDESCAT

MiniaturaNpclem-modul2022T1

Enquesta de clima empresarial. Mòdul d'actualitat empresarial. Primer trimestre del 2022

Sis de cada 10 establiments empresarials de Catalunya coneixen els fons europeus i les principals línies d'ajuts, al primer trimestre del 2022

query_builder   19 maig 2022 09:57

event_note Nota de premsa

Enquesta de clima empresarial. Mòdul d'actualitat empresarial. Primer trimestre del 2022

Sis de cada 10 establiments empresarials de Catalunya coneixen els fons europeus i les principals línies d'ajuts, al primer trimestre del 2022

Gràfic

Els establiments empresarials de Catalunya que declaren tenir coneixement dels fons europeus de recuperació Next Generation i de les seves línies d’ajut són majoritaris (59,9%) al primer trimestre del 2022, tot i que gairebé un 40% dels establiments declaren no conèixer-los, segons l’Idescat i la Cambra de Comerç de Barcelona. Entre els establiments que sí que els coneixen, el 17,1% ja han sol·licitat algun ajut, el 16,9% preveu fer-ho properament i el 23,9% s’ho estan pensant, però els cal més informació. En canvi, el 42,1% considera que l’activitat del seu negoci no és objecte dels fons i no demanaran cap línia d’ajut.

Per sectors, el que té un percentatge més elevat d’establiments que declaren tenir més coneixement dels fons Next Generation és la indústria (63,1%) mentre que el comerç és el que té un percentatge més baix (56,1%). Per grandària de l’establiment, els més grans (50 o més treballadors) són els que diuen conèixer els fons en major proporció (62,8%), mentre que els més petits (menys de 10 ocupats) són els que diuen conèixer-los en menor proporció (54,4%).

Entre els establiments que coneixen els fons, s’observen diferències significatives per sectors en la intenció de sol·licitar ajuts. L’hostaleria i la indústria són els que tenen el percentatge més elevat d’establiments que declaren haver sol·licitat ajuts o tenir la intenció de fer-ho (51,0% i 42,2%, respectivament); també són els que menys declaren que no hi participaran perquè consideren que la seva activitat no té cabuda en aquests fons (24,0% i 28,1%, respectivament). A l’altre extrem, se situa la resta de serveis, amb el 26,9% dels establiments que ja han sol·licitat ajuts o tenen la intenció de fer-ho i el 53,8% que declaren que no hi participaran.

Gràfic2NPcomtec_modul2022T1

Els establiments empresarials de Catalunya declaren una implicació similar en dos dels principals objectius dels fons Next Generation. Pel que fa la transició ecològica, el 47,2% declaren que fan (o faran properament) actuacions per reduir l’impacte mediambiental de la seva activitat. En relació amb la digitalització, el 48,1% dels establiments fan (o faran) actuacions per augmentar el nivell de digitalització del negoci.

Els sectors amb un percentatge més elevat d’establiments que han fet o tenen previst fer actuacions per reduir l’impacte ambiental són l’hostaleria (59,2%) i la indústria (57,1%) mentre que la construcció és on el percentatge és menor (36,5%). Pel que fa a la digitalització, l’hostaleria (54,1%) és on el percentatge d’establiments que pensen actuar és més elevat i la construcció és on és més baix (39,7%).

El principal àmbit d’actuació per reduir l’impacte mediambiental de l’activitat és el reciclatge i l’economia circular, amb el 85,8% dels establiments que fan actuacions o les tenen previstes. Altres àmbits són la compra responsable (menys plàstic, producte de proximitat, etc.) (78,9%); la reducció del consum energètic, autogeneració elèctrica (solar o altres) (69,4%) i les reformes per millorar l’aïllament tèrmic i utilització de materials sostenibles (46,6%).

Nou de cada 10 establiments que fan actuacions per augmentar el nivell de digitalització del negoci o que tenen previst fer-les en els propers 12 mesos, ho fan en l’àmbit de la digitalització bàsica (pàgina web, eines de gestió, etc.) (92,7%). Els segueixen altres àmbits d’actuació, com la incorporació de tecnologies emergents (5G, big data, etc.) (69,4%); la formació en competències tecnològiques al personal (63,0%); el comerç electrònic (48,0%) i els processos d’innovació tecnològica associada a la producció (robòtica, impressió 3D, etc.) (27,5%).

Conflicte entre Ucraïna i Rússia

El 58,7% dels establiments de Catalunya declaren que el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia afecta el seu negoci directament o indirecta. Aquesta proporció s’eleva fins a 3 de cada 4 establiments, aproximadament, en els sectors de la indústria (76,9%), l’hostaleria (73,8%) i el comerç (73,0%).

Per grandària, són els establiments més petits els que noten un major efecte: el 64,3% de 10 a 49 ocupats i el 60,2% de menys de 10 ocupats. En el cas dels de 50 ocupats o més, l’afectació és del 54,0%.

Gràfic3 NPcomtec_modul2022T1

Afectació de la covid-19
Un de cada 3 establiments empresarials de Catalunya (33,7%) es declaren afectats per la crisi sanitària de la covid‑19 al primer trimestre del 2022. Aquesta proporció és manté força estable des del tercer trimestre del 2021, amb una disminució de 6 dècimes respecte al darrer trimestre. L’hostaleria és el sector que més ha vist reduïda l’afectació (-15,0 punts), seguida de la construcció (-4 punts) i del comerç (-2,1 Punts). En canvi, la indústria ha augmentat 4,2 punts, mentre que la resta de serveis s’ha mantingut estable (0,1 punts). Per grandària de l’establiment, els més afectats han estat els de 50 ocupats o més (40,5%), 7,0 punts més que al trimestre anterior.

Els principals impactes de la covid-19 als establiments han estat la disminució de la facturació (58,6%), l’impacte en l’ocupació (58,5,%) i l’augment de la complexitat dels processos per motius de protecció, higiene o prevenció (57,2%); altres impactes amb intensitats menors han estat la dificultat de disposar d'aprovisionaments (37,9%) i la suspensió d'algunes activitats, com ara les de més risc de contagi (33,1%).

En els sectors de la construcció i de la resta de serveis, el principal impacte ha estat l’augment de la complexitat dels processos per les mesures de protecció, higiene o prevenció (67,4% i 61,9%, respectivament), mentre que en la indústria, l’impacte més freqüent ha estat la dificultat de disposar d’aprovisionaments (59,6%). Els establiments més grans (de 50 ocupats o més) declaren com a més freqüent un impacte en l’ocupació (72,1%).

Pel que fa a la previsió de recuperació de la facturació entre els establiments que l’han vist reduïda, el 3,4% ja l’ha recuperat (enfront del 2,1% al quart trimestre) i el 32,6% creu que la recuperarà en un any o menys (enfront del 38,3% del quart trimestre).

D’altra banda, un 44,6% dels establiments preveuen que trigaran més d’un any a recuperar-la, percentatge que representa un augment de 4,2 punts en relació amb les previsions del quart trimestre del 2021. Finalment, un 19,4% dels establiments veuen difícil recuperar el nivell de facturació habitual o directament consideren que no el recuperaran i es veuran abocats a tancar el negoci (xifra semblant al trimestre anterior, 19,2%).

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 196

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia