Els establiments empresarials de Catalunya que declaren tenir coneixement dels fons europeus de recuperació Next Generation i de les seves línies d’ajut són majoritaris (59,9%) al primer trimestre del 2022, tot i que gairebé un 40% dels establiments declaren no conèixer-los, segons l’Idescat i la Cambra de Comerç de Barcelona. Entre els establiments que sí que els coneixen, el 17,1% ja han sol·licitat algun ajut, el 16,9% preveu fer-ho properament i el 23,9% s’ho estan pensant, però els cal més informació. En canvi, el 42,1% considera que l’activitat del seu negoci no és objecte dels fons i no demanaran cap línia d’ajut.
Per sectors, el que té un percentatge més elevat d’establiments que declaren tenir més coneixement dels fons Next Generation és la indústria (63,1%) mentre que el comerç és el que té un percentatge més baix (56,1%). Per grandària de l’establiment, els més grans (50 o més treballadors) són els que diuen conèixer els fons en major proporció (62,8%), mentre que els més petits (menys de 10 ocupats) són els que diuen conèixer-los en menor proporció (54,4%).
Entre els establiments que coneixen els fons, s’observen diferències significatives per sectors en la intenció de sol·licitar ajuts. L’hostaleria i la indústria són els que tenen el percentatge més elevat d’establiments que declaren haver sol·licitat ajuts o tenir la intenció de fer-ho (51,0% i 42,2%, respectivament); també són els que menys declaren que no hi participaran perquè consideren que la seva activitat no té cabuda en aquests fons (24,0% i 28,1%, respectivament). A l’altre extrem, se situa la resta de serveis, amb el 26,9% dels establiments que ja han sol·licitat ajuts o tenen la intenció de fer-ho i el 53,8% que declaren que no hi participaran.
Els establiments empresarials de Catalunya declaren una implicació similar en dos dels principals objectius dels fons Next Generation. Pel que fa la transició ecològica, el 47,2% declaren que fan (o faran properament) actuacions per reduir l’impacte mediambiental de la seva activitat. En relació amb la digitalització, el 48,1% dels establiments fan (o faran) actuacions per augmentar el nivell de digitalització del negoci.
Els sectors amb un percentatge més elevat d’establiments que han fet o tenen previst fer actuacions per reduir l’impacte ambiental són l’hostaleria (59,2%) i la indústria (57,1%) mentre que la construcció és on el percentatge és menor (36,5%). Pel que fa a la digitalització, l’hostaleria (54,1%) és on el percentatge d’establiments que pensen actuar és més elevat i la construcció és on és més baix (39,7%).
El principal àmbit d’actuació per reduir l’impacte mediambiental de l’activitat és el reciclatge i l’economia circular, amb el 85,8% dels establiments que fan actuacions o les tenen previstes. Altres àmbits són la compra responsable (menys plàstic, producte de proximitat, etc.) (78,9%); la reducció del consum energètic, autogeneració elèctrica (solar o altres) (69,4%) i les reformes per millorar l’aïllament tèrmic i utilització de materials sostenibles (46,6%).
Nou de cada 10 establiments que fan actuacions per augmentar el nivell de digitalització del negoci o que tenen previst fer-les en els propers 12 mesos, ho fan en l’àmbit de la digitalització bàsica (pàgina web, eines de gestió, etc.) (92,7%). Els segueixen altres àmbits d’actuació, com la incorporació de tecnologies emergents (5G, big data, etc.) (69,4%); la formació en competències tecnològiques al personal (63,0%); el comerç electrònic (48,0%) i els processos d’innovació tecnològica associada a la producció (robòtica, impressió 3D, etc.) (27,5%).
Conflicte entre Ucraïna i Rússia
El 58,7% dels establiments de Catalunya declaren que el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia afecta el seu negoci directament o indirecta. Aquesta proporció s’eleva fins a 3 de cada 4 establiments, aproximadament, en els sectors de la indústria (76,9%), l’hostaleria (73,8%) i el comerç (73,0%).
Per grandària, són els establiments més petits els que noten un major efecte: el 64,3% de 10 a 49 ocupats i el 60,2% de menys de 10 ocupats. En el cas dels de 50 ocupats o més, l’afectació és del 54,0%.
Afectació de la covid-19
Un de cada 3 establiments empresarials de Catalunya (33,7%) es declaren afectats per la crisi sanitària de la covid‑19 al primer trimestre del 2022. Aquesta proporció és manté força estable des del tercer trimestre del 2021, amb una disminució de 6 dècimes respecte al darrer trimestre. L’hostaleria és el sector que més ha vist reduïda l’afectació (-15,0 punts), seguida de la construcció (-4 punts) i del comerç (-2,1 Punts). En canvi, la indústria ha augmentat 4,2 punts, mentre que la resta de serveis s’ha mantingut estable (0,1 punts). Per grandària de l’establiment, els més afectats han estat els de 50 ocupats o més (40,5%), 7,0 punts més que al trimestre anterior.
Els principals impactes de la covid-19 als establiments han estat la disminució de la facturació (58,6%), l’impacte en l’ocupació (58,5,%) i l’augment de la complexitat dels processos per motius de protecció, higiene o prevenció (57,2%); altres impactes amb intensitats menors han estat la dificultat de disposar d'aprovisionaments (37,9%) i la suspensió d'algunes activitats, com ara les de més risc de contagi (33,1%).
En els sectors de la construcció i de la resta de serveis, el principal impacte ha estat l’augment de la complexitat dels processos per les mesures de protecció, higiene o prevenció (67,4% i 61,9%, respectivament), mentre que en la indústria, l’impacte més freqüent ha estat la dificultat de disposar d’aprovisionaments (59,6%). Els establiments més grans (de 50 ocupats o més) declaren com a més freqüent un impacte en l’ocupació (72,1%).
Pel que fa a la previsió de recuperació de la facturació entre els establiments que l’han vist reduïda, el 3,4% ja l’ha recuperat (enfront del 2,1% al quart trimestre) i el 32,6% creu que la recuperarà en un any o menys (enfront del 38,3% del quart trimestre).
D’altra banda, un 44,6% dels establiments preveuen que trigaran més d’un any a recuperar-la, percentatge que representa un augment de 4,2 punts en relació amb les previsions del quart trimestre del 2021. Finalment, un 19,4% dels establiments veuen difícil recuperar el nivell de facturació habitual o directament consideren que no el recuperaran i es veuran abocats a tancar el negoci (xifra semblant al trimestre anterior, 19,2%).
1