IDESCAT

Imatge decorativa

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. Dades provisionals. Juliol del 2022

Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a totes les comarques al juliol, en relació amb l'any anterior, excepte a les Garrigues

query_builder   5 agost 2022 10:00

event_note Nota de premsa

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. Dades provisionals. Juliol del 2022

Els afiliats a la Seguretat Social augmenten a totes les comarques al juliol, en relació amb l'any anterior, excepte a les Garrigues

La variació mensual és positiva a 40 comarques i Aran

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta un 3,7% al mes de juliol respecte a l’any anterior i se situa en 3.485.902 persones, segons dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). L’augment interanual d’afiliats es produeix a totes les comarques, excepte a les Garrigues, que registra un descens del 0,4%. La Selva amb un 6,5% encapçala les comarques amb un augment dels afiliats seguida per l’Alt Empordà (4,9%), l’Alta Ribagorça (4,5%), el Baix Camp (4,4%), el Baix Penedès i el Barcelonès (amb un 4,2% cadascuna).

Mapa. Afiliats segons residència padronal. Juliol 2022{"name":"2022/08/05/09/53/16d34806-52e9-436b-87ff-64cae16b62dc.png","author":"Idescat","type":"0","location":"0","weight":48906}


En relació amb el mes de juny del 2022, el nombre d’afiliats ha augmentat un 1,0% al conjunt de Catalunya. L’augment s’ha traslladat a totes les comarques i Aran, excepte a l’Alt Penedès on han disminuït lleugerament (-0,2%) i al Moianès on s’ha mantingut estable. Hi ha grans diferències en la intensitat del creixement mensual dels afiliats entre comarques, on destaca l’Aran amb un augment del 9,5% seguit, amb increments similars, pel Pallars Sobirà (6,0%) i l’Alta Ribagorça (5,2%), mentre que hi ha 15 comarques on el creixement ha estat inferior a la mitjana catalana.

L’augment interanual del nombre d’afiliats és més elevat en les dones (4,0%) que en els homes (3,3%), al juliol

Al mes de juliol i respecte del mateix mes de l’any anterior, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en 63.060 afiliades i el d’homes en 60.334 afiliats, fet que suposa augments interanuals del 4,0% i 3,3%, respectivament, al conjunt de Catalunya. Per comarques, totes augmenten el nombre de dones afiliades, excepte les Garrigues (-0,7%) i, en el cas dels homes afiliats disminueixen també a les Garrigues (-0,2%) i a la Noguera (-0,8%)

El nombre d’afiliats augmenta en tots els grups d’edat, excepte en els de 30 a 44 anys

Al conjunt de Catalunya, tots els grups d’edat han augmentat el nombre d’afiliats en relació amb un any enrere, excepte els afiliats de 30 a 44 anys, que s’han mantingut pràcticament estables (-0,1%).

Els afiliats menors de 30 anys (que representen el 17,7% del total dels afiliats) han augmentat, percentualment, molt per sobre de la resta de grups i ho han fet a totes les comarques, excepte a les Garrigues. Al conjunt de Catalunya el col·lectiu més jove ha augmentat un 9,7%, i on ha estat més elevat és a la Selva (16,9%) i al Baix Camp (12,7%).

Els afiliats de 30 a 44 anys han disminuït un 0,1% a Catalunya al mes de juliol, en relació amb el mateix mes de l’any anterior i només a 5 comarques han augmentat els afiliats. On més augmenta percentualment aquest tram d’edat és a la Garrotxa (3,3%) i la Selva (2,0%), mentre que al Pallars Sobirà (-5,2%) i la Conca de Barberà (-4,1%) és on més disminueix.

Els afiliats de 45 a 54 anys augmenten al conjunt de Catalunya (3,7%) i a totes les comarques, excepte a les Garrigues (-0,7%). D’altra banda, els de 55 anys o més augmenten un 5,5% al conjunt de Catalunya i a totes les comarques, especialment al Baix Penedès (8,7%) i a la Selva (7,7%).

L’augment interanual del nombre d’afiliats estrangers és més intens que el d’afiliats de nacionalitat espanyola a totes les comarques, excepte a la Noguera

L’augment interanual dels afiliats estrangers (10,9%) és més intens que el de les persones de nacionalitat espanyola (2,3%) al conjunt de Catalunya i a totes les comarques i Aran, excepte a la Noguera, on els afiliats estrangers disminueixen i els espanyols augmenten. Aquestes variacions representen 66.571 afiliats més de nacionalitat espanyola que un any enrere i 56.823 més de nacionalitat estrangera, al conjunt de Catalunya.

Al juliol, el 83,4% dels afiliats a Catalunya són de nacionalitat espanyola, mentre que els afiliats estrangers representen el 16,6% del total. La Segarra és la comarca on la proporció d’afiliats estrangers és més elevada (31,5%) i gairebé dobla la mitjana catalana, mentre que a l’Anoia i el Berguedà són les comarques on és més baixa, per sota del 9%.

Els serveis és el sector que més incrementa el nombre d’afiliacions al juliol, en relació amb el mateix mes de l’any anterior, i destaquen les taxes de la Selva, l’Alt Empordà i el Baix Camp

El sector serveis, que representa el 78,7% de les afiliacions, ha augmentat en 119.755 afiliacions al juliol respecte al mateix mes de l’any anterior, xifra que representa un increment interanual del 4,4%, el més elevat de tots els sectors. Totes les comarques han augmentat el nombre d’afiliacions als serveis, excepte les Garrigues i el Pallars Sobirà. En nombres absoluts, destaquen els creixements del Barcelonès (40.577), el Baix Llobregat (10.669,) i el Vallès Occidental (9.900); en canvi, en nombres relatius, les taxes de variació més elevades són les de la Selva (8,2%), l’Alt Empordà i el Baix Camp (5,4%, cadascuna).

El sector industrial ha augmentat un 2,1% el nombre d’afiliacions al juliol en relació amb un any enrere (9.984 afiliacions). La indústria ha augmentat les afiliacions a 37 comarques i a Aran. El creixement més elevat en nombres relatius és a la Garrotxa (5,9%), en relació amb un any enrere. En nombres absoluts, els augments més elevats es localitzen al Vallès Oriental (925), Osona (922) i Bages (777).

La construcció, amb un increment de 6.075 afiliacions a Catalunya respecte del mateix mes de l’any anterior, ha augmentat un 2,8% interanual. L’augment es trasllada a 36 comarques. En nombres absoluts, l’augment més elevat és el del Barcelonès (2.460), mentre que en nombres relatius, l’increment més elevat és el del Montsià (7,5%).

L’agricultura és l’únic sector que ha reduït el nombre d’afiliacions a la Seguretat Social (‑3.072), fet que representa una disminució del 5,0% interanual. Per comarques, el nombre d’afiliacions ha disminuït a totes excepte a 8 i Aran. En nombres absoluts, la disminució més elevada és al Segrià (‑434 afiliacions), mentre que l’augment més elevat és el de la Garrotxa (19 afiliacions).

Aquest mes de juliol s’assoleix el grau de parcialitat més baix des de l’inici de la sèrie

Al mes de juliol, el 19,9% de les afiliacions per compte d’altri són a jornada parcial, xifra que suposa situar-se per primera vegada en una proporció inferior al 20% de grau de parcialitat, el més baix des del març del 2012 (inici de la sèrie). En el cas de les dones la proporció és del 27,5%, més del doble que la dels homes (12,6%). La Terra Alta i la Cerdanya són les comarques on la proporció d’afiliacions per compte d’altri a jornada parcial és més elevada (23,5% i 23,4% respectivament). Per contra, Aran té el grau de parcialitat més baix (12,8%). Cal tenir en compte que les afiliacions estan sotmeses a l’efecte estacional.

L’Alta Ribagorça és la comarca amb la proporció més alta de contractes temporals en les afiliacions per compte d’altri, gairebé el doble que el Baix Empordà

Al mes de juliol la proporció d’afiliacions a la Seguretat Social per compte d’altri amb caràcter temporal se situa en el 17,7%, 9,4 punts menys que un any enrere, i segueix la tendència de reducció iniciada des del novembre del 2021. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat és l’Alta Ribagorça (26,8%) i gairebé dobla el grau de temporalitat del Baix Empordà (13,7%), que és el més baix.L’augment interanual del nombre d’afiliats és més elevat en les dones (4,0%) que en els homes (3,3%), al juliol

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 289491

Taules

Taules
XLSX | 66136

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia