1. El curs 2022-2023 comença amb 1.590.000 alumnes dels diferents ensenyaments, sense mesures Covid per primer cop en els darrers tres cursos


  1. S’avança l’inici de les classes al 5 de setembre per a l’educació infantil i primària, i 7 per a l’ESO, batxillerat i formació professional


  1. Es redueix la ràtio a infantil 3 i s’inicia la gratuïtat en l’escolarització de l’infantil 2 per a les famílies

El proper dilluns 5 de setembre començarà el nou curs escolar 2022-2023 per l’alumnat d’educació infantil i primària, i el dia 7 per l’alumnat d’ESO, batxillerat i FP. En total seran 1.590.000 alumnes dels diferents ensenyaments que tornaran a les aules, i per primera vegada amb la normalitat prepandèmia i sense mesures de seguretat després de 3 cursos marcats pels protocols Covid.


També comença un curs on cap escola ni institut aplicarà percentatges en l’ensenyament de les llengües. Així ho ha expressat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, durant la roda de premsa de presentació del nou curs 2022-2023. El conseller ha explicat que els centres aplicaran les noves normatives referents a l’ús i aprenentatge de les llengües i als projectes lingüístics: “Va ser una resposta de país, amb el màxim consens social, polític i pedagògic. Els puc afirmar que a partir del dia 5 a les escoles i el dia 7 als instituts cap aula del país aplicarà percentatges en l’aprenentatge de llengües, ni el 25% del castellà. És un èxit de país que passa quan tots treballem en la mateixa direcció”.


El titular d’Educació també ha defensat un acord amb els representants dels professionals docents per reduir una hora lectiva del professorat tant de primària com de secundària: “Estem convençuts que no pot no haver-hi acord. És una mesura que impacta en tots els mestres i professorat al mateix temps i que permetrà incrementar la qualitat del sistema educatiu. Si hi hagués acord aquesta tarda, treballaríem conjuntament el desplegament d’aquesta mesura amb les juntes de directors”.


El Departament d'Educació continua així amb les mesures ja endegades per revertir les retallades en l’àmbit educatiu, i que suposarà que a partir del gener de 2023 es redueixi una hora lectiva per al professorat tant a l’educació primària com a l’educació secundària obligatòria.


La implantació de la reducció horària suposarà per Educació una inversió pressupostària de 170 milions d’euros i un creixement de plantilla de 3.472 docents. Per etapes, a la primària seran 1.463 mestres nous i 67 milions d’euros, i a l’ESO 2.009 professors amb una inversió de 103 milions d’euros.


Gonzàlez-Cambray ha afirmat que “revertiríem així la principal retallada i faríem un pas endavant en la qualitat educativa. Suposa un acompanyament als centres en un moment de reptes i transformacions educatives. Ara és més important que mai el debat pedagògic i per això aquesta hora la dedicarem a la coordinació”.


Cambray també ha remarcat que l’inici del curs s’avança amb l’objectiu d’afavorir l’alumnat, especialment el més vulnerable -atès que escurçarà el llarg descans de l’estiu-, i de facilitar la conciliació familiar. Per tal de poder cobrir les tardes del mes de setembre, el 100% dels centres de titularitat pública ja tenen els contractes de monitoratge signats, el que suposa un total de 1.683 contractes. El Departament, a més, ha avançat el nomenament del professorat, i a finals de juny els centres disposaven de la plantilla estructural, amb 43.302 docents nomenats, un mes abans del que era habitual en els nomenaments de plantilles.


Disminució de ràtio i gratuïtat de l’infantil 2


És novetat per al nou curs la reducció de ràtios a l’infantil 3 de forma majoritària a 20 o menys alumnes per aula. Una mesura que representarà millores pedagògiques pel professorat, pel sistema educatiu i sobretot per les famílies, atès que és en les edats més primerenques on la reducció de ràtios incideix més en l’alumnat. El conseller ha recordat que aquesta disminució es durà a terme de forma progressiva fins completar tota l’etapa de primària.


Per primera vegada les famílies podran escolaritzar els seus fills de forma gratuïta a l’infantil 2 en les escoles bressol públiques. El Departament d'Educació finançarà amb 1.600 euros a les llars municipals, en el cas de les llars del Departament n’assumirà tot el cost i a les llars privades subvencionarà amb 800 euros per infant/curs, i amb 1.600 euros per als infants de famílies vulnerables.


També pel que fa al primer cicle de l’educació infantil, s’implanten per primer cop escoles bressol rurals en 52 municipis que fins ara no en disposaven, i ja seran en total 119 municipis amb menys de 2.500 habitants que tindran implantada a l’escola aquesta etapa educativa. Una mesura per lluitar contra el despoblament i com a eina per a l’equitat.


Reptes per al nou curs


El conseller d’Educació ha avançat que es posaran en marxa noves accions per avançar en un sistema inclusiu. Es durà a terme una avaluació externa que permetrà conèixer quin és l’estat del desplegament del decret de l’escola inclusiva, els resultats dels quals es disposaran a finals d’aquest any. Se celebrarà també la primera sessió plenària de la Taula de participació de l’escola inclusiva.


Educació abordarà quin és l’estat del confort tèrmic a les aules catalanes, amb noves instruccions per als centres davant les recents onades de calor, cada cop més habituals arreu del territori. Per aquest motiu, s’elaborarà un pla d’emergència climàtica que permetrà adaptar progressivament els centres a la nova situació. D’aquesta manera, s’analitzarà la situació actual –amb estudis de la Universitat Politècnica de Catalunya-, es classificaran les diferents realitats i en funció d’aquestes realitats diverses s’establiran mesures correctores.


Equitat i lluita contra la desigualtat educativa


Serà el primer curs de desplegament del decret de la programació de l’oferta educativa, i s’implementaran un seguit de mesures per assolir una distribució equilibrada de l’alumnat. Així, i com a novetat, s’ha mantingut la reserva de places per alumnes amb necessitats educatives específiques fins l’inici del curs, facilitant un repartiment equitatiu dels més vulnerables.


Al mateix temps, s’ha millorat la detecció de l’alumnat amb necessitats educatives derivades de situacions socioeconòmiques que entra al sistema, ja sigui a l’infantil 3 o a 1r d’ESO, i que facilita la seva distribució equilibrada. La detecció ha passat de ser el 7% el passat curs al 18% l’actual, fet que suposa un total de 20.709 alumnes vulnerables a data d’avui. És precisament l’alumnat vulnerable d’I3 i 1r d’ESO que disposarà per primer cop d’una motxilla econòmica que permetrà afrontar tots els recursos associats a la seva escolarització com ara material escolar, llibres de text i sortides escolars: els centres públics rebran 384,6 euros per alumne, i els concertats 988,11 euros.


Entrada en vigor dels nous currículums


Aquest curs s’implanten els nous currículums, que estan en la darrera fase de tramitació. Els centres ja disposen des d’abans de l’estiu dels esborranys per treballar de cara a aquest curs. La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha remarcat que “el nou currículum, que ve de la llei d’educació estatal, estableix que comenci l’aplicació aquest curs als cursos senars. Per primera vegada ha estat un currículum participat, fet que ens fa sentir orgullosos. Catalunya és l’únic territori on s’ha participat el currículum pel que fa a tot el que ha de passar en un aula”.


Increment de personal i millores en l’FP


De cara al nou curs, s’incrementa la plantilla estructural, malgrat la disminució d’alumnat. S’incorporen 1.112 docents, de manera que el total de plantilla serà de 76.406 mestres i professors. També s’incrementa en 830 els professionals d’atenció educativa -integradors socials, tècnics d’educació infantil, educadors d'educació especial i personal d’administració i servei-, i en total seran 3.717.


La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha remarcat que es posa també en marxa un procés d’estabilització del personal educatiu, a través del procés d’oposicions i del concurs excepcional de mèrits. “Abans d’acabar l’any, sortiran a concurs un total de 29.271 places. Acabarem el curs amb un percentatge d’interinatge històric en aquet país en l’àmbit de la docència, que estarà al voltant del 8% quan estava aproximadament en un 25%”, ha destacat.


El titular d’Educació ha exposat que el Departament ha afrontat dos grans reptes en matèria de formació professional: incrementar les places i millorar el procediment de preinscripció i matrícula. Pel que fa a l’increment de places, Cambray ha ressaltat que l’oferta formativa ha crescut aquest curs més que els darrers 5 anys junts, i que s’ha iniciat una aposta per l’orientació i per fer una oferta de flexibilitat amb els departaments d’Educació i Treball. Respecte els terminis, ha avançat que es milloraran els procediments per fer tot el procés abans de l’inici del curs.


Centres nous a Catalunya


El proper curss’integraran a la xarxa de centres del Departament d'Educació tres centres nous: l’Institut Escola Projecte (Barcelona), anteriorment centre concertat; l’Institut Escola Maria Miret (L’Hospitalet de Llobregat), anteriorment Acadèmia Cultura, centre fins ara concertat; i l’Institut Miquel Biada (Mataró), fins ara centre municipal.


Pel que fa als nous centres, es posen en marxa l’Escola Balàfia-Pinyana (Lleida), l’Escola La Vila (Polinyà), l’Escola Castellfollit del Boix, i l’Institut de Logística de Barcelona.




1 de setembre de 2022


1  

Imatges

Fotografia roda de premsa

Fotografia roda de premsa 199278

2  

Fitxers adjunts

Dossier inici de curs 2022-2023

Dossier inici de curs 2022-2023
PDF | 2975617

Quadre previsió d'alumnat

Quadre previsió d'alumnat
PDF | 51688