Salut

Vespres Sanitaris

Salut celebra la 2a edició dels 'Vespres Sanitaris' centrada en la importància de l'abordatge comunitari de la salut mental

query_builder   4 octubre 2022 20:22

event_note Nota de premsa

Salut celebra la 2a edició dels 'Vespres Sanitaris' centrada en la importància de l'abordatge comunitari de la salut mental

  1. Durant la conversa posterior, el conseller Argimon ha destacat que “quan parlem de salut mental, hem de parlar de forma més holística, evitar medicalitzar i treballar més en l’empoderament de la persona”
  2. La psiquiatra Àurea Autet ha emfatitzat en la importància de que les persones amb problemes de salut mental recuperin el seu projecte vital
Salut celebra la 2a edició dels ‘Vespres Sanitaris’
Salut celebra la 2a edició dels ‘Vespres Sanitaris’
{"name":"2022/10/04/19/52/1d050e71-c5f0-4177-889b-8abd6327cf45.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":"2959462"}

El Departament de salut ha celebrat aquesta tarda la segona edició dels ‘Vespres Sanitaris’, centrada en l’abordatge comunitari a la salut mental, a la sala Ideal de Barcelona, centre d’arts digitals. La jornada l’ha obert la cap del servei de psiquiatria infantil i juvenil, i directora de salut mental de la Fundació Althaia, Àurea Autet, amb una xerrada titulada ‘La salut mental més enllà de la medicalització’. Tot seguit, hi ha hagut una conversa entre la Dra. Autet; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon i la periodista i directora del diari ARA, Esther Vera, sobre salut mental i les diferents accions que està desenvolupant el Departament de Salut per fer un abordatge desmedicalitzat, empoderant a la persona.

Durant la xerrada, la Dra. Autet ha defensat el model comunitari d’abordatge a la salut mental, posant el pacient al centre, abordant-ho des d’una perspectiva holística i escoltant les seves necessitats. Així com que aquest abordatge s’ha de fer des de tots els àmbits de la societat, perquè “la salut mental és un tema interdepartamental i multifactorial. No es poden fer canvis des d’un societat desresponsabilitzada, ja que els canvis s’han de produir entre totes i tots”.

En aquest sentit, la Dra. Autet ha fet una crida a la prevenció a través de l’arrelament, “tant a la família, com a la comunitat, a través de la participació. Des de l’inici, començant per gaudir d’una vida escolar plena, que faciliti un bon aprenentatge en la gestió de les emocions”. Per això és molt important aprendre a gestionar el malestar des de les primeres etapes de la vida, “sense buscar solucions amb nom de trastorns, ja que no podem medicalitzar qualsevol malestar”.

En aquest punt, s’ha demostrat que “quan les persones tenen benestar emocional, tenen molta menys probabilitat de desenvolupar un trastorn mental” ha explicat la psiquiatra. I aquest fet “interpel·la directament la societat”. “És un gran repte, ja que hem de trobar la manera de donar benestar, famílies que cuidin les filles i els fills, escoles inclusives i compromeses i estructures comunitàries que donen suport a la societat”, ha apuntat Àurea Autet.

Per la seva banda, el conseller Argimon ha defensat el “parlar de la salut mental de forma més holística, evitant medicalitzar i treballar més l’empoderament de la persona”. També ha fet una crida a “no estigmatitzar per problemes de salut mental. S’ha d’eradicar tota estigmatització, en salut no té cap sentit”. El conseller ha dit que cal parlar de la salut mental, ja que “reconèixer el problema és parlar-ne”.

Davant aquest fet, des del Departament de Salut s’ha treballat des de l’inici de la legislatura en posar en marxar diferents accions per empoderar la ciutadania en l’àmbit emocional i fer un abordatge de la salut mental des de la desmedicalització. Per això el conseller Argimon ha posat en valor la tasca dels més de 350 referents emocionals que treballen amb els equips d’atenció primària per fer un abordatge comunitari i donar eines a la societat per gestionar el malestar emocional, o amb el desplegament del Programa d’abordatge integral dels casos de salut mental d’elevada complexitat o el Programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental.

“La salut mental és una de les grans prioritats del Departament de Salut aquesta legislatura. Amb la voluntat de canviar dinàmiques i la manera de fer les coses. Els nous equips responen a aquesta vocació de ser més proactius i anar allà on es produeixen les necessitats. La importància d’actuar en l’entorn de la persona i en la comunitat, perquè continuïn realitzant el seu projecte de vida”, ha explicat. El titular de salut també ha volgut reivindicar el tractament de la salut mental “des de tots els àmbits“, tenint en compte "la salut a totes les polítiques”.

En aquest sentit, Àurea Autet ha puntutalitzat que “la curació de la malaltia mental no és l’absència de símptomes psiquiàtrics, sinó la recuperació del seu projecte vital. I és per això que cal continuar amb aquest enfocament més comunitari de la salut mental”.

Finalment, el conseller ha fet una crida als professionals dels hospitals i de l’atenció primària a “agafar les regnes”, i s’ha compromès, des de l’administració, “a acompanyar i posar seny”.

Segona conferència del cicle “Vespres Sanitaris”

Els ‘Vespres Sanitaris’ són un cicle de conferències inaugurats pel conseller, que permeten que periòdicament es reuneixin experts de diverses disciplines amb personalitats del món de la comunicació, la innovació i les noves tecnologies, per debatre com encarar la salut des de perspectives polièdriques.

Aquesta edició s’ha celebrat a la sala Ideal de Barcelona, centre d’arts digitals, igual que la primera edició, que es va celebrar el 2 de novembre de 2021, on el conseller Argimon va aprofundir en els reptes de salut en un acte amb la periodista Lídia Heredia.

4  

Imatges

2a edició dels "Vespres Sanitaris" a l'Ideal Barcelona

2a edició dels "Vespres Sanitaris" a l'Ideal Barcelona 2920414

2a edició dels "Vespres Sanitaris" a l'Ideal Barcelona

2a edició dels "Vespres Sanitaris" a l'Ideal Barcelona 3074451

El conseller Argimon durant la 2a edició dels "Vespres Sanitaris"

El conseller Argimon durant la 2a edició dels "Vespres Sanitaris" 3676635

La Dra. Àurea Autet durant la 2a edició dels "Vespres Sanitaris"

La Dra. Àurea Autet durant la 2a edició dels "Vespres Sanitaris" 3283097

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia