Llum verda a la creació d'un cens exclusiu d'embarcacions que podran pescar a la zona del Parc Natural de Cap de Creus i la badia de Cadaqués
Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Del. Girona
query_builder 5 octubre 2022 18:47
event_note Nota de premsa
Llum verda a la creació d'un cens exclusiu d'embarcacions que podran pescar a la zona del Parc Natural de Cap de Creus i la badia de Cadaqués
Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Del. Girona
2 Imatges
És una de les mesures del Pla de gestió de la pesca al Cap de Creus aprovat avui pel Comitè de Cogestió de la Pesca a Cap de Creus
Les actuacions del Pla s’estenen més enllà del Parc Natural i abastaran la totalitat de les aigües compreses entre la badia de Roses i la frontera amb França
Aquest pla complementarà el Pla rector d’ús i gestió de l’àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus, que ara mateix es troba en fase de participació pública per a la seva elaboració
S'aprova per primera vegada un cens exclusiu d’embarcacions que podran disposar d'un permís especial necessari per exercir l’activitat extractiva a la zona del Parc i de la badia de Cadaqués{"name":"2022/10/05/13/13/ea57ebfa-4d1d-4424-8b0f-2469c62cee8f.jpg","author":"dacc","type":"0","location":"0","weight":"158562"}
El Comitè de Cogestió de la Pesca al Cap de Creus, constituït per pescadors de les confraries de pescadors de Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués i Roses, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR), Càtedra Oceans i Salut Humana de la Universitat de Girona (UdG), Low Impact Fisheries of Europe (LIFE), IAEDEN-Salvem l’Empordà, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, ha aprovat avui el Pla de gestió de la pesca al Cap de Creus.
Aquest Pla estableix per primera vegada un cens exclusiu d’embarcacions que podran disposar del permís especial necessari per exercir l’activitat extractiva a la zona del Parc i de la badia de Cadaqués. Aquestes embarcacions estan ja equipades amb el nou sistema de seguiment via satèl·lit GeoBlau, en fase de desplegament per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que permetrà fer una gestió més acurada de l’esforç pesquer exercit per la flota.
Així mateix, es limita l’horari de l’activitat, tot i que s’obre la porta a una gestió territorialitzada i flexibilitzada en funció de les condicions de vent i mar que sovint castiguen la costa nord del cap; es defineixen els arts i ormeigs autoritzats; es limiten les característiques tècniques de les embarcacions que es puguin anar incorporant en substitució de les existents, i es fixa la prohibició de l’ús de determinades pràctiques o arts o la veda de les espècies més sensibles.
Aquest Pla complementa les mesures aprovades el mes de juny per a la proteccióde les espècies marines més vulnerables amb altres de noves que constitueixen el conjunt de eines marc que han de dirigir i orientar les actuacions gestores del Comitè de cara als anys futurs. A més, les actuacions del Comitè i del Pla de gestió corresponent s’estenen més enllà del Parc Natural per abastar la totalitat de les aigües compreses entre la badia de Roses i la frontera amb França, en les quals, d’acord amb la distribució competencial, podran ser aplicades mesures tècniques amb diferent intensitat.
Un cop aprovat el Pla, el Comitè serà responsable de la gestió de la pesca professional en aquesta zona, un dels àmbits amb més pressió humana del litoral català, i dels coneixements científics que puguin aportar els seguiments de l’ICATMAR i aquells projectes que en el marc del desplegament del Fons Europeu, Marítim, Pesquer i Aqüícola siguin aprovats pel Comitè de Cogestió.
La Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del Departament d’Acció Climàtica, com a Administració impulsora del model de governança català, basat en el desplegament dels comitès de cogestió, té en el cap de Creus un referent on poder posar en marxa totes aquelles polítiques de suport que puguin garantir la continuïtat de la pesca litoral i la seva integració en el conjunt de activitats que constitueixen l’economia blava, amb un especial interès en la participació del sector pesquer, en la correcta gestió dels caladors i en els seguiments científics de tota índole que calgui desplegar.
Un comitè que vetlla per una activitatpesquera sostenible
Des del dia 14 de gener de 2021, data en què es va constituir el Comitè de Cogestió de la Pesca al Cap de Creus, el seu objectiu principal ha estat el d’establir unes mesures de gestió marc que li permetin mantenir una gestió adaptativa, ecosistèmica i en definitiva sostenible de l’activitat pesquera professional en l’entorn del cap de Creus.
Cal recordar que la primera de les actuacions remarcables del Comitè va ser, amb caràcter previ a la campanya estiuenca, la de promoure la publicació de l’Ordre de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per la qual s’estableixen determinades mesures de gestió de la pesca professional i recreativa en l’àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus i de la badia de Cadaqués. Mitjançant aquesta disposició, el Comitè va preveure l’aplicació d’unes mesures de gestió urgents encaminades a protegir les especies més carismàtiques del Parc Natural que són objectiu tant de la pesca professional com de l’activitat recreativa.
En marxa el procés participatiu del PRUG del Parc de Natural de Cap de Creus
El Pla de gestió de pesca complementarà el document final del Pla rector d’ús i gestió (PRUG) de l’àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus, que elabora la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, sobre el qual aquests dies s’estan celebrant diverses sessions informatives presencials. La primera es va fer el passat dia 4 a Cadaqués i avui se’n celebra una altra a Roses. Aquestes sessions obertes es tancaran el dia 6 al Port de la Selva.
Paral·lelament, continua obert el procés participatiu a través del web Participa de la Generalitat. El procés participatiu es tancarà el 27 d’octubre.
El PRUG és l’instrument que el Pla de protecció del medi natural i del paisatge desplega en els parcs naturals, en què es desenvolupen i concreten les determinacions de gestió, protecció i conservació de l’espai protegit.
Aquest proposta de Pla rector d’ús i gestió es basa en els resultats dels treballs cientificotècnics realitzats en les més de 125 reunions realitzades amb els diferents sectors socioeconòmics del Parc durant els darrers cinc anys, en la normativa vigent de la pràctica de les activitats professionals i esportives que tenen lloc al medi marí del Parc Natural de Cap de Creus, en la conservació del medi natural i del patrimoni històric i en la consideració de les problemàtiques que es donen al Parc.
El PRUG de Cap de Creus tindrà una vigència de quatre anys i regularà les activitats que es portin a terme dins l’àmbit marí del Parc per tal de garantir la conservació del patrimoni natural, tot vetllant per la compatibilitat dels usos i la sostenibilitat de les activitats econòmiques. Entre d’altres, establirà la regulació dels usos professionals, esportius, recreatius, educatius i científics a l’àmbit marí del Parc Natural i la planificació de les actuacions que cal realitzar.