Cultura

Pla de llengua

S'inicien les reunions amb entitats locals per fer créixer el Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès

query_builder   11 octubre 2022 09:13

event_note Nota de premsa

S'inicien les reunions amb entitats locals per fer créixer el Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès

  1. Al juny, la consellera Garriga va presentar el Pla, pioner a Catalunya, i que té com a objectiu millorar la situació de la llengua catalana a les comarques del Camp de Tarragona i el Baix Penedès
Pla de llengua{"name":"2022/10/11/09/10/1636de5b-9ba8-432f-9eb2-30095e12e55c.jpeg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":312757}

El Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès comença a sumar complicitats i esforços que reverteixin en la ciutadania i l’ús social del català. Recentment s’ha iniciat el cicle de trobades amb els representants d’entitats dels diversos municipis de les comarques de Tarragona que s’agrupen dins del Pla per compartir experiències, objectius i actuacions.

La primera de les trobades s’ha dut a terme a Reus (Baix Camp) i ha comptat amb l’assistència de representants dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona i la Secretaria de Política Lingüística; l’Ajuntament de Reus; el Centre de Lectura; el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura; A Reus, defensem la llengua!, i Òmnium Cultural del Baix Camp.

Tots els assistents s’han mostrat d’acord a l’hora d’assenyalar la importància d’aquestes trobades per compartir experiències i concertar mesures que promoguin l’augment de l’ús del català en tots els àmbits de la societat civil.

Les trobades amb entitats, liderades per cadascun dels consistoris, suposen l’obertura d’una nova fase el Pla, ja que la coordinació i col·laboració entre les administracions i les entitats permetrà un major abast i adaptació local d’aquest impuls a la llengua. Algunes de les àrees en què ja s’ha acordat treballar als diferents municipis són el comerç, l’acollida de les persones nouvingudes, la cohesió social o l’ús de la llengua entre els joves, entre altres.

El Pla es va presentar el passat mes de juny al conjunt monumental de Centcelles de Constantí, amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. L’ acord, pioner a Catalunya, té com a objectiu millorar la situació de la llengua catalana a les comarques del Camp de Tarragona i el Baix Penedès i l’impulsen la Secretaria de Política Lingüística i els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, conjuntament amb els representants dels municipis i institucions que signen el Pla.

La ronda de trobades que s’ha encetat a Reus es repetirà en la resta de localitats adherides al Pla d'actuació per la llengua al Camp de Tarragona i el Baix Penedès: Botarell, Constantí, Montbrió del Camp, Tarragona, Torredembarra, Valls i el Vendrell. Es preveu que les reunions serveixin per recollir les inquietuds de les entitats i definir els reptes i actuacions amb què cada municipi podrà incrementar el percentatge d’ús del català en cada cas.

El Pla permetrà identificar àmbits especialment deficitaris pel que fa a l’ús de la llengua en les localitats implicades i dur-hi a terme accions per millorar-lo. En aquest sentit, els objectius del Pla són: assegurar el compliment de la normativa lingüística per part dels ajuntaments, la Diputació de Tarragona i els consells comarcals, especialment pel que fa a la capacitació lingüística del personal i l'atenció lingüística; revisar els mecanismes d’acollida lingüística per tal que arribin a tota la població nouvinguda; contribuir a fer complir la normativa lingüística als establiments comercials, així com establir les prioritats en matèria lingüística dels diferents municipis adscrits al pla i implantar-hi les mesures que s’acordin.

La llengua, prioritat del Departament de Cultura

El foment de la llengua és un dels eixos principals del Departament de Cultura en aquesta legislatura i l’acció principal en aquest àmbit és el Pacte Nacional per la Llengua. Els objectius del Pacte són incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia