Igualtat i Feminismes

Inauguració de la Time Use Week 2022.

Les polítiques del temps, clau en la transformació feminista que impulsa el Govern

query_builder   24 octubre 2022 12:24

event_note Nota de premsa

Les polítiques del temps, clau en la transformació feminista que impulsa el Govern

  1. Ho ha explicat la consellera Verge en la jornada inaugural de la Time Use Week, on ha apostat per un canvi cultural que impliqui tota la ciutadania i les institucions.
  2. La Time Use Week és una jornada internacional d’intercanvi i producció de coneixement sobre l’organització i els usos del temps amb persones acadèmiques i representants institucionals de tot el món .
  3. En el marc d’aquesta Setmana internacional del Temps, el dijous 27 la Generalitat presentarà la Xarxa Catalana pel Dret al Temps.
Inauguració de la Time Use Week 2022.{"name":"2022/10/24/12/23/ce26c82f-b084-43f4-b8bb-feab0e584bdf.png","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":880998}


La consellera d’Igualtat i Feminismes del Govern de la Generalitat, Tània Verge Mestre, ha protagonitzat aquest dilluns la inauguració de la Time Use Week 2022. “El dret al temps és molt tangible, i fàcilment s’identifica com una necessitat compartida”, ha dit la consellera a l’inici de la seva intervenció. “Ens hi va la vida”, ha subratllat, en al·lusió a l’impacte que la disponibilitat de temps té en la salut, les cures i el benestar de les persones.

Verge ha reconegut que el dret al temps comporta una important dificultat de materialització: “Parlem d’una revolució cultural, de canviar com ens hem organitzat fins ara com a societats, famílies, empreses i organitzacions socials”. Ara bé, aquesta revolució, ha dit la consellera, és imprescindible per avançar en les quatre transformacions que impulsa el Govern: social, democràtica, verda i feminista. Per això, “cada vegada ho tenim més clar, cada vegada el compromís és més ferm”, ha destacat Verge, recordant que ja s’han posat en marxa iniciatives com la gratuïtat de l’I2, l’avançament del curs escolar o el programa TempsxCures.

Aquesta setmana presentarem la Xarxa Catalana pel Dret al Temps i un grup de treball interdepartamental, que ens permetrà avançar en la corresponsabilitat pública pel que fa a la reorganització dels temps i la revalorització de les cures”, ha apuntat la consellera. “Ara és l’hora, i totes les contraparts implicades estem compromeses en la transformació cultural i feminista que ha de fer possible el dret al temps”, ha conclòs.


Una setmana per parlar de Temps i (des-)igualtats

Sota el títol “Temps i (des-)igualtats”, l’edició d’enguany de la Time Use Week vol situar la producció de polítiques públiques i coneixement sobre l’organització dels temps fets a Catalunya a l’agenda global. Participada per diverses institucions, des de la Generalitat de Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), se celebra entre el 18 d’octubre i el 3 de novembre, però amb els seus actes centrals entre el 24 i el 27 d’octubre.

La Setmana internacional del Temps acabada d'inaugurar busca aprofundir en els debats i la feina iniciada per cada una de les institucions. El dijous 27 d’octubre el Govern de la Generalitat presentarà la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, que busca enxarxar tots els agents públics i privats per tal d’impulsar i acompanyar polítiques del temps a tot Catalunya. A més, els dies 27 i 28 es realitzaran actes descentralitzats sobre polítiques del temps a Lleida, Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre.

Aquests actes tindran per objectiu posar de manifest els diversos projectes institucionals que s’estan portant a terme a Catalunya des de la Generalitat per tal de construir una societat més igualitària, saludable, eficient i sostenible.

A més, durant la setmana, es comptarà amb institucions internacionals com el Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament, la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Ministeri d’Universitats i Recerca i el Ministeri de Treball i Economia Social de l’Estat espanyol. També hi haurà una àmplia representació de governs locals i regionals de tot el món, amb exemples com Estrasburg, Bolzano, Buenos Aires o Bogotà.


L’organització del temps: una innovació per viure millor en ciutats i pobles

La producció de polítiques públiques que estiguin basades en l’evidència científica (science-based decision-making) forma part del compromís per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Amb la Time Use Week, l’aposta entre les diverses institucions és poder sumar la comunitat científica en la discussió, anàlisi i avaluació de polítiques públiques concretes implementades a escala catalana, metropolitana, provincial o municipal. Així, l’aposta per les polítiques del temps demostra la capacitat de posada en pràctica per part de les institucions de Catalunya per augmentar el benestar de la ciutadania.

Un dels programes que ha posat en marxa el Govern de la Generalitat ha estat TempsxCures, un programa de serveis de cura per a municipis de més de 20.000 habitants destinant a infants de 0 a 16 anys. Té com a objectiu avançar en la corresponsabilitat per consolidar el dret a les cures de nenes i nens, alliberar temps per a les famílies —especialment per a les dones—, acreditar l’experiència adquirida i generar nova ocupació de qualitat en el sector.

En l’acte d’obertura de la Time Use Week, també hi han participat altres representants institucionals. Teresa Llorens, coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, ha remarcat “la importància de la dimensió local de les polítiques del temps”, tot afirmant que “els municipis han de garantir espais de temps i d’oportunitats”. Llorens ha assenyalat que “cal fer front a la pobresa de temps i a la soledat no desitjada des d’una perspectiva de gènere i de cicle de vida”, i ha posat com a exemple que un 80% de les usuàries del Respir o dels Grups de suport emocional i ajuda mútua (GSAM) de la Diputació de Barcelona són dones. En aquest sentit ha recordat que “les dones són les principals cuidadores de persones grans o amb dependència i hi dediquen més de 10 hores diàries”. Finalment ha reivindicat que “el dret al temps sigui un dret de ciutadania, saludable, igualitari i sostenible, per avançar com a societat més democràtica”.

Montserrat Ballarín, regidora de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha exposat que “en un context de nous escenaris del treball, una bona organització del temps pot tenir un impacte positiu en l’eficiència, la sostenibilitat i l’ús de l’energia”. Ballarín ha afegit: “Tenint en compte les característiques del teixit productiu i econòmic de la metròpolis de Barcelona, cal promoure la col·laboració entre institucions, administracions i empreses per millorar l’equilibri vital de les persones treballadores”.

Finalment, Joan Francesc Pont, president de la Barcelona Time Use Initiative, ha afirmat que “aquesta setmana contribuirà que moltes persones i organitzacions visualitzin el dret al temps com un dret polític, que ha de ser reconegut per les institucions i organitzacions a tota la ciutadania, ja que portarà més felicitat, salut, igualtat, productivitat i sostenibilitat”.

`