Igualtat i Feminismes

Igualtat i Feminismes

Igualtat i Feminismes finança amb 42 M€ el desenvolupament de les polítiques del Departament al Barcelonès

query_builder   26 octubre 2022 17:05

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes finança amb 42 M€ el desenvolupament de les polítiques del Departament al Barcelonès

  1. L’increment de la inversió suposa un salt qualitatiu per als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els serveis de resposta urgent per a situacions de violència masclista, i les polítiques i serveis de migracions, acollida i vida digna compartida. 
  2. El pressupost destinat als ens locals de la demarcació pel període 2022-2025 duplica els 21 M d’euros de l’etapa 2018-2021.   
  3. Els ens locals podran decidir quan i com fer ús dels pressupostos adjudicats sense que això impliqui perdre els diners no executats anualment.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat avui a Terrassa els detalls del nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes al Barcelonès. En total, els ajuntaments i consells comarcals de la vegueria comptaran amb un pressupost total de 42.510.524 €. L’Acord Marc és “una eina clau per al Departament”, arrencava la consellera, afirmant també que aquest increment dels recursos implicarà un salt en la consolidació de les prioritats polítiques en l’àmbit de la igualtat i els feminismes.“És un increment quantitatiu i qualitatiu perquè els serveis que estem desplegant conjuntament municipis, consells comarcals i el departament d’Igualtat són serveis essencials pel país” ha afirmat Verge.

Igualtat i Feminismes{"name":"2022/10/26/17/01/a6612e61-caa6-4ce2-9540-f08127265c1a.png","author":"Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":729493}


Així, en el conjunt de Catalunya, el pressupost de les transferències del Departament als ens locals ha passat dels 45.436.608 euros de l’etapa 2018-2021 als 90.981.411 euros per als anys 2022-2025. En el cas de la vegueria del Barcelonès, l’import pràcticament es dobla, passant dels 21.870.552 euros als 42.510.524 euros. Aquests recursos es distribueixen entre els ajuntaments dels municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals. Per tant, a les comarques del Barcelonès es vehicularan cap als consells comarcals del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental i els ajuntaments de Badalona, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Gavà, Granollers, Franqueses del Vallès, Hospitalet de Llobregat, Martorell, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Pineda de Mar, Premià de Mar, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Quirze del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Viladecans, Vilassar de Mar, Masnou, Prat de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Barcelona i Olesa de Montserrat.

Enfortir serveis per garantir drets

El nou Acord Marc té com a objectius principals consolidar les polítiques d’igualtat i feminismes que despleguen els ajuntaments i els consells comarcals arreu de Catalunya, i enfortir i consolidar les xarxes de serveis d’atenció a les persones.“No és només un salt quantitatiu, també qualitatiu perquè millorar la prestació dels serveis vol dir, en definitiva, promoure la garantia dels drets humans”, ha destacat la consellera.

L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violències masclistes i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida.“Reforcem els serveis, en totes i cadascuna d'aquestes línies d'actuació, perquè són xarxes de país”ha conclòs la consellera Verge.

Al Barcelonès, els recursos destinats a subvencionar els sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills augmenten més del triple passant dels 1.211.651 euros als 4.100.660 euros per al període 2022-2025. Es tracta de serveis que asseguren l’acompanyament i l’acolliment temporal de dones i criatures que es troben en situacions de crisi i d’urgència derivades de casos de violència masclista. D'aquest pressupost queda exempt el municipi de Barcelona, donat s'ha establert un marc bilateral de cooperació i finançament entre el Departament i el consistori de la capital catalana.

Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’increment pressupostari multiplica per dos l’import del període 2018-2021. Els trenta-quatre SIAD de la vegueria comptaran, doncs, amb un finançament total de 13.980.538 euros per als pròxims quatre anys. Els SIAD, coordinats per l’Institut Català de les Dones, ofereixen informació i acompanyament sobre tota mena de qüestions i recursos d’interès per a les dones, realitzen formacions i accions de sensibilització i també són una primera porta d’entrada per proporcionar informació i atenció davant de situacions de violència masclista.

Quant a la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els recursos destinats a les comarques de la vegueria del Barcelonès (a excepció de la capital catalana) es multiplicaran per 6,5. Així, l’import per al període 2022-2025 serà de 4.859.300 euros. Els SAI ofereixen informació i atenció a persones LGBTI+, i accions de formació i sensibilització per a tota la població. També proporcionen suport a l’hora de denunciar vulneracions de drets o de realitzar determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans. A la vegada, el personal dels SAI acompanya els ens locals en el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques locals LGBTI+.

En últim lloc, l’import per als serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida també augmenta, i arriba fins als 8.529.585 euros. A més, és un import al qual cal sumar la part proporcional de la transferència extraordinària de 2,2 milions al conjunt de Catalunya que Igualtat i Feminismes ha activat enguany arran de la crisi generada per la guerra d’Ucraïna.

Polítiques feministes locals

La consellera ha insistit que“millorar la prestació dels serveis passa necessàriament per comptar amb personal especialitzat i amb més hores de dedicació”. En aquest sentit, el nou Acord Marc aposta clarament per consolidar els equips professionals.  

En el cas concret de les Xarxes de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ i de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’Acord preveu superar les dificultats de finançament dels ens locals i, en especial, dels consells comarcals. Per això, per als consells comarcals se subvenciona el 100% de la contractació de personal a jornada completa en SAI i SIAD (70% en el cas d’ajuntaments), amb salaris equiparables als del sector públic de la Generalitat. A més, es financen els desplaçaments del personal dels SIAD dels consells comarcals, per tal que es puguin atendre les necessitats de tots els municipis, també dels més petits. 

Com a novetat d’aquest nou acord, parlem d’un pressupost previst, seran els ens locals els que tinguin l’última paraula a l’hora d’executar-lo i adaptar-lo a les seves necessitats, això si, sense perdre en cap cas l’import no executat, que s’acumularà pel següent any. En la mateixa línia de donar resposta a les necessitats dels ens locals, el nou Acord Marc simplifica els tràmits administratius i estableix un model de finançament àgil i flexible reforçant els mecanismes d’acompanyament i coordinació entre els ens locals i el Departament d’Igualtat i Feminismes.

“Partim de la premissa que les polítiques d'igualtat han d'arribar a la Catalunya sencera, amb equitat i atenen a la diversitat dels municipis i això implica que per primera vegada s’incorpora l'Associació de Micropobles de Catalunya en un Acord Marc de la Generalitat” ha explicat Verge.

L’acord, signat amb l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya, enforteix la col·laboració del Departament amb els ens locals i la xarxa de serveis d’atenció a les persones en els àmbits competencials d’Igualtat i Feminismes. En aquest sentit, Verge ha afirmat que aquesta cooperació “és cabdal i contribueix a promoure l’equitat territorial”. “Les administracions de proximitat són clau en l’aterratge de les polítiques de garantia dels drets humans arreu del territori”.

Per acabar, la consellera ha puntualitzat que “l’Acord es planteja com un punt de partida, però no d’arribada, per a la cooperació amb els ens locals durant els pròxims quatre anys”. En aquest sentit, les condicions de l’Acord podran millorar en funció dels recursos de què disposi el Departament en els futurs exercicis pressupostaris del Govern.

Acord a Barcelona

El Departament d’Igualtat i Feminismes i el consistori de la capital catalana estableixen un marc bilateral de cooperació i finançament per als quatre anys vinents. El pressupost inclou una partida de 2 M€ per a la posada en marxa d’una nova unitat especialitzada en l’atenció a les violències sexuals, i 2,7 M€ més per l’acompanyament i acollida de les dones, i les seves filles i fills, que es trobin en situacions d’emergència derivades de violències masclistes.

L'Acord preveu una dotació pressupostària total d’11.040.440 euros per al període 2022-2025. D’aquest import, es destinaran 4.721.200 euros a millorar el sistema d’atenció integral per a situacions de violència masclista. La partida es distribuirà al llarg dels quatre exercicis, amb un mecanisme de finançament flexible que s’adaptarà als temps d’execució de les inversions.

3  

Imatges

Visita al Museu MNACTEC

Visita al Museu MNACTEC 321251

Atenció a mitjans

Atenció a mitjans 372167

Presentació Acord Marc

Presentació Acord Marc 176034

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia