Empresa i Treball

La reindustrialització de Catalunya és una prioritat del Govern

Conseller Torrent: "La reindustrialització de Catalunya és una prioritat del Govern i hem de fer-ne una missió de país"

query_builder   28 octubre 2022 17:16

event_note Nota de premsa

Conseller Torrent: "La reindustrialització de Catalunya és una prioritat del Govern i hem de fer-ne una missió de país"

  1. El responsable d’Empresa i Treball ha assegurat que “ha de ser un repte compartit, cal alinear tots els agents públics i privats en aquest objectiu”
  2. Torrent ha indicat que “cal incrementar el pes de la indústria perquè s’ha desequilibrat el model i n’hi ha menys del que caldria”
  3. El conseller ha pronunciat la conferència "Reindustrialitzem Catalunya" en el dinar-col·loqui Barcelona Tribuna

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha assegurat que “la reindustrialització de Catalunya és una prioritat del Govern i actuem en conseqüència, però ha de ser un repte compartit i per això cal alinear tots els agents públics i privats en aquest objectiu, fer-ne una missió de país”. Torrent ha fet aquestes afirmacions durant la conferència "Reindustrialitzem Catalunya"que ha pronunciat durant el dinar-col·loqui Barcelona Tribuna.

El conseller ha recordat que el Govern s’ha fixat un doble horitzó: que la indústria representi el 22% del PIB català el 2025, i el 25% l’any 2030. “Cal incrementar el pes de la indústria perquè s’ha desequilibrat el model i cal incentivar-la perquè n’hi ha menys del que caldria”, ha explicat Torrent.

Durant la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball ha recordat que “som en un moment decisiu, un moment de canvis i transformacions globals de les formes de producció i s’està decidint el rumb de les properes dècades; I la indústria hi té un paper fonamental”. Torrent ha afegit que “la indústria estira a la resta de sectors i és clau per a la prosperitat compartida, i per a la cohesió social i territorial”.

Torrent ha destacat que “quan parlem de reindustrialitzar el país parlem d’indústria moderna, innovadora, amb valor afegit, que aporti valor compartit, que incorpori la tecnologia 4.0 amb dimensió social, que sigui eficient i neta, respectuosa amb el medi ambient, perquè la indústria també té un paper decisiu en la lluita contra el canvi climàtic”.

El Pacte Nacional per a la Indústria, clau per a la reindustrializació

El conseller Torrent ha assenyalat el Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) 2022-2025 que es va presentar públicament el passat 9 de setembre com la peça clau per a reindustrialitzar Catalunya i ha apuntat que “aquest acord va molt més enllà de declaracions d’intencions i ens permet treballar en un marc d’estabilitat temporal”.

Ha destacat que conté 152 actuacions concretes, tractores i transformadores, així com els 3.000 milions d’euros de pressupost previst per desenvolupar-les. També ha recordat que el PNI incorpora la perspectiva de gènere; posa l’accent en àmbits estratègics com són l’alimentació, la mobilitat, l’energia, la salut i les tecnologies avançades; planteja objectius mesurables, permet l’avaluació constant del seu compliment; i això ajuda a fer-ne un pacte viu, amb capacitat d’adaptació.

Inversions, innovació i formació

Durant la conferència, el responsable d’Empresa i Treball ha apuntat una fórmula per a l’impuls de la reindustrialització: inversions, innovació i formació. En concret, ha afirmat que “calen recursos per reindustrialitzar el país i cal captar inversions per a projectes estratègics”. En aquest sentit, ha posat com a exemple la inversió de 600 milions de l’empresa coreana Iljin Materials per fabricar a Mont-roig del Camp un component bàsic per a les bateries de liti.

Torrent ha tornat a reclamar la gestió dels Fons europeus Next Generation “per a que puguin arribar a tot el teixit industrial, a projectes estratègics i multiplicadors” i ha criticat “una gestió altament centralitzada que no ha capil·laritzat a la petita i mitjana empresa catalana”.

En aquest sentit, pel que fa al PERTE del vehicle elèctric, el conseller d’Empresa i Treball ha recordat que “ens hi juguem molt en un dels sectors claus de la nostra economia, el de l’automoció”.

El conseller ha afirmat que cal potenciar innovació i ha reconegut que “Catalunya destaca en recerca de base però ens falta connectar-la millor amb el teixit empresarial, millorar els mecanismes de transferència tecnològica i de coneixement, que facin més competitives les empreses catalanes”.

Torrent ha tancat la seva conferència parlant de formació. “Cal reforçar-la i adaptar-la a les noves realitats del sector, reconvertir les capacitats de les persones treballadores per ajustar les seves competències al que necessiten les empreses” i ha afegit que “no hi haurà transformació de l’economia, del món productiu, sense adaptar la formació professional a les noves realitats del món laboral”.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter @empresacat | Twitter @treballcat


1  

Imatges

El conseller Torrent durant la seva intervenció al Barcelona Tribuna

El conseller Torrent durant la seva intervenció al Barcelona Tribuna 2392180

Empresa
Reindustrialització
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia