Economia i Hisenda

Els consellers Mas Guix i Torrent i Ramió durant la reunió amb les entitats socials

Mas Guix i Torrent presenten a sindicats i patronals la proposta de la Generalitat per a un Perte territorial

query_builder   15 febrer 2024 18:10

event_note Nota de premsa

Mas Guix i Torrent presenten a sindicats i patronals la proposta de la Generalitat per a un Perte territorial

  1. Els consellers mantenen una reunió amb els màxims responsables de Foment, Pimec, UGT i CCOO, a la seu del Districte Administratiu de la Generalitat.
  2. El Govern ja ha fet arribar la proposta a la Comissió Europea i al govern central, a través del comissari Gentiloni i dels ministres Cuerpo, Hereu i Escrivá.
  3. El nou Perte estaria dotat amb 1.820 M i s’estructuraria en tres línies d’ajuda: Innovació, Inversió i Nova producció.
  4. La proposta ha de permetre a Catalunya gestionar directament aquests recursos europeus perquè arribin d’una manera més àgil i efectiva al teixit productiu català.


Els consellers Mas Guix i Torrent durant la reunió amb les entitats socials
Els consellers Mas Guix i Torrent durant la reunió amb les entitats socials
{"name":"2024/02/15/18/06/b45edaf9-e853-4898-a0bd-845b54fdb363.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":"1550872"}

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, han mantingut avui una reunió amb les principals organitzacions patronals i sindicals de Catalunya, per explicar-los la proposta de Perte territorial dirigit a la indústria que el Govern va presentar (en roda de premsa) a finals de l’any passat. A la trobada han assistit els presidents de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, i de Pimec, Antoni Cañete i Martos, i els secretaris generals de CCOO, Camil Ros i Duran, i d’UGT, Javier Pacheco Serradilla.

La consellera Mas Guix ha recordat als assistents que “des de la Generalitat portem temps avisant que la canalització dels recursos al teixit econòmic no està funcionant com hauria” i ha tornat a insistir que “la situació és particularment greu i preocupant en l’àmbit industrial”. Davant d’aquesta problemàtica, el Govern ha elaborat la proposta de Perte territorial, que la consellera ha qualificat de “petició justa” perquè milloraria la situació actual. “El teixit econòmic i social del país en sortiria beneficiat”, ha assegurat. En aquest sentit ha demanat la col·laboració dels agents econòmics i socials: “Si treballem conjuntament, tenim més possibilitats d’aconseguir millorar la situació i fer que el sector industrial pugui tenir accés als recursos que li pertoquen”, ha afirmat.

Per la seva banda, el conseller Torrent ha explicat que “cal que la palanca de transformació que suposen els fons europeus arribin allà on correspon, al conjunt del teixit productiu”. El titular d’Empresa i Treball ha afegit que “no es poden repetir situacions com les que es van viure amb el Perte VEC”, i ha afirmat que “perquè els recursos arribin a les empreses catalanes cal que també es gestionin des de Catalunya”. “Som el Govern de la reindustrialització, i no deixarem escapar cap oportunitat per empènyer al canvi de model productiu d’aquest país”, ha conclòs.

En una trobada amb el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera Mas Guix van traslladar al comissari d’Economia la necessitat de tenir veu i vot en qüestions com els fons Next Generation. Durant la reunió, que va tenir lloc el passat 29 de gener a Brussel.les, la consellera va explicar a Gentiloni que la Generalitat vol crear un perte territorial dirigit a la indústria, que ha de permetre a Catalunya gestionar directament els fons Next Generation EU perquè arribin d’una manera més àgil i efectiva al teixit productiu català.

D’altra banda, el Govern català ha informat l’executiu espanyol de la seva proposta, a través d’una carta que la consellera Mas Guix va adreçar als ministres d’Economia, Carlos Campo, i d’Indústria, Jordi Hereu, i que encara no ha obtingut resposta. El conseller Torrent, per la seva banda, va reiterar al ministre Hereu la necessitat que Catalunya tingui capacitat de gestió dels fons europeus per a poder-ne assegurar la capil·laritat a la reunió que van mantenir el passat 2 de febrer. A més, Mas Guix va posar sobre la taula la iniciativa durant la reunió que va mantenir amb el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luís Escrivà, el passat 5 de febrer, on van acordar treballar conjuntament per desplegar projectes de la indústria dels semiconductors a Catalunya.

Un 72% de les convocatòries de l’Estat per al sector industrial queden desertes

El finançament del Perte territorial provindria tant dels recursos que han quedat sense adjudicatari en les convocatòries industrials realitzades fins ara (2.545 M€) com dels fons que es preveu que no s’adjudiquin en la primera fase del desplegament dels Next Generation a Espanya (2.380 M€). També es nodriria de la part de l’Addenda (com es coneix el segon tram dels Next Generation que arribarà a l’Estat) que previsiblement es destinarà a la indústria (i que suma 7.450 M€). La Generalitat proposa posar el 65% d’aquests recursos a disposició de les comunitats autònomes (8.100M) dels quals correspondrien a Catalunya un total de 1.820 milions d’euros, el 22,5% del total, d’acord amb el seu pes en el sector industrial a l’Estat.

Perte territorial{"name":"2024/02/15/18/02/5659f55c-f9ef-4db8-865c-7bb5d43f3a77.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":40822}

El desplegament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), està sent ineficaç a l’hora de recolzar els projectes empresarials, especialment els vinculats a l’àmbit de la indústria. Si el nombre de recursos sense adjudicatari arriba al 31%, en el cas de la indústria el percentatge es dispara fins al 72%. Són 2.539 milions d’euros que s’han quedat sense repartir. En canvi, la Generalitat ha concedit el 188% de les principals convocatòries d’ajut a la indústria que ha posat a disposició del teixit empresarial amb recursos propis des de l’any 2021. Que la concessió de fons per part del Govern superi el 100% es deu a què, vist l’èxit de les convocatòries, la Generalitat les ha ampliat per poder arribar al màxim d’empreses possible.

Convocatòries{"name":"2024/02/15/18/03/88eea6e2-bdaf-474b-ab1e-99f1b4d5209c.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":35696}

Tres línies d’ajuda orientades al sector industrial

La proposta de la Generalitat per al Perte territorial s’estructura en tres línies d’ajuda, que s’han treballat conjuntament amb la Direcció General d’Indústria, i que s’adapten a les peticions i els projectes del sector industrial que existeixen a Catalunya.

Les tres línies serien: Innovació, Inversió i Nova producció. La línia d’innovació inclouria suports a la R+D; innovació per a pimes i en matèria de processos i organització; i estudis i consultoria per a pimes. La línia d’inversió serviria per finançar actuacions per a la promoció d’energia renovable; mesures d’eficiència energètica; transició cap a una economia circular; protecció del medi ambient i actius fixos per a projectes de digitalització industrial. La línia de nova producció estaria destinada a la producció de bateries, panells solars, turbines eòliques, bombes de calor, electrolitzadors, captura i emmagatzematge de carboni; la producció de components clau; i la producció i el reciclatge de les matèries primeres.

Aquestes tres línies quedarien emmarcades en dos dels cinc àmbits del Pacte Nacional per a la Indústria: el de “sostenibilitat, energia i economia circular” i el de “digitalització, indústria 4.0, innovació i internacionalització”. També encaixarien amb el Component 12, Inversió 2 del PRTR: Política Industrial Espanya 2030, Programa d’impuls de la competitivitat i sostenibilitat industrial.

1  

Imatges

Els consellers Mas Guix i Torrent durant la reunió amb les entitats socials

Els consellers Mas Guix i Torrent durant la reunió amb les entitats socials 1550872

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 205521

Empresa
Reindustrialització
Fons UE
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia