- L’objectiu és incentivar, a través de la contractació pública, la innovació tecnològica i la competitivitat del teixit empresarial i, al mateix temps, transformar els serveis públics per millorar-ne l’eficiència i la qualitat a partir de la col·laboració publicoprivada
- Un quarantena d’entitats, entre empreses, universitats i centres de recerca, han treballat durant dos anys amb diferents departaments i òrgans del sector públic per oferir solucions innovadores als reptes plantejats per l’administració
- Els projectes, amb una inversió total de 3,5 milions d’euros, estan cofinançats en un 40% amb fons FEDER
- El 84% de les empreses adjudicatàries dels contractes són PIME
Fomentar i incentivar, a través de la contractació pública, la innovació tecnològica i la competitivitat del teixit empresarial i, al mateix temps, transformar els serveis públics per millorar-ne l’eficiència i la qualitat a partir de la col·laboració publicoprivada. Aquest és el principal objectiu del primer Programa de Compra Pública d’Innovació (CPI) de la RIS3CAT 2030 (l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya), que el Govern, a través del Departament d’Economia i Finances, va posar en marxa al maig del 2022 i que, dos anys després, arriba al final de la seva primera edició.
El resultat són 18 projectes transformadors en àmbits com la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement, impulsats per 5 departaments de la Generalitat, dos organismes del seu sector públic i 39 entitats del sector privat, entre les quals es poden trobar empreses, universitats i centres tecnològics. En total: una inversió de 3,5 milions d’euros (200.000 euros per projecte) i un cofinançament d’1,4 milions d’euros procedentsdels fons FEDER per al període 2021-2027.
Per a la consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero, “la CPI és una eina estratègica i transformadora de l’administració pública que permet posar en contacte tots els agents del sistema -pimes, centres tecnològics i de recerca i universitats-per ajudar-nos a trobar solucions innovadores a reptes que té la societat”.
Romero ha fet aquestes declaracions durant l’acte de presentació dels resultats de la primera edició del Programa de CPI que ha tingut lloc aquest divendres al matí al recinte modernista de Sant Pau. Un programa que, segons ha subratllat la consellera, inclou un conjunt de projectes que, en línia amb els informes Draghi i Letta, han de permetre a Catalunya avançar en l’àmbit de la innovació. “Catalunya és un gran país en l’àmbit de la investigació”, i en aquest sentit “hem de potenciar que aquest coneixement arribi a la societat, a través d'un treball conjunt entre administracions, universitats, centres tecnològics i empreses”. “Una manera de trobar solucions és sumar el coneixement amb la innovació i que el resultat s’injecti a les empreses o a les institucions en forma de nous serveis i nous productes”, ha conclòs.
Un canvi radical en la manera de planificar les compres
El Programa de CPI és un instrument de foment de la innovació a través de la contractació pública que comporta un canvi radical en la manera de planificar les compres de serveis que fan les administracions. El canvi consisteix a deixar d’especificar el producte concret que cal comprar (un bolígraf) per passar a definir les necessitats que cal cobrir i les funcionalitats que haurà de tenir el nou producte o servei (una eina per escriure) i obrir, així, la porta a la creació i la recerca per part de les empreses. Dit d’una altra manera: la Generalitat compra serveis per desenvolupar solucions tecnològiques innovadores i abordar reptes prèviament identificats per la mateixa administració. Aquestes solucions, que s’implementen en fase de prova, sempre han de millorar processos o serveis i tenir impacte en la societat (les persones, les empreses i el territori).
Així per exemple, algunes de les solucions als reptes plantejats pels departaments promotors que s’han trobat en aquesta primera edició, i que es poden consultar al visualitzador de dades interactiu del web de la RIS3CAT, estan basades en intel·ligència artificial o en tecnologia satèl·lit aplicada. Els 18 contractes d’aquesta primera edició del Programa, 10 dels quals ja s’han executat i la resta ho faran durant el segon semestre d’aquest any, són els següents:

Des de la consulta preliminar de mercat, a la licitació i l’adjudicació final del contracte
El 4 de maig del 2022, va tenir lloc la primera edició del Programa de de CPI amb l'acte de presentació de la consulta preliminar de mercat sobre els reptes identificats. Hi van assistir més de 250 participants: des de PIME a grans empreses, universitats, i centres tecnològics i de recerca, així com altres agents del sector privat.
Després d’aquesta consulta, es van redactar els contractes i es va procedir a la licitació pública d’un total de 18 reptes plantejats. D’acord amb les dades presentades avui, de les 39 entitats adjudicatàries, el 84% són pimes (18% petites, 12% mitjanes, 54% microempreses), majoritàriament catalanes. També n’hi ha d’altres comunitats (Astúries, Múrcia, Aragó) i països europeus (Itàlia i el Regne Unit).
La segona edició de la CPI: cap a un model de mobilitat més sostenible
Davant l’èxit de la primera edició, el Govern ja ha posat en marxa una segona edició del Programa de CPI que porta per títol: “La transició cap a un model de mobilitat més sostenible tant per al sector públic com per a la ciutadania”. Els tres projectes dissenyats conjuntament pels departaments d’Economia i Finances, Presidència, Interior i Territori, tenen un pressupost de 10 milions d’euros, una part dels quals cofinançats també amb fons FEDER.
Després de la consulta preliminar de mercat, que es va fer a principis del 2024, amb la participació de més de cinquanta empreses i representants d’universitats, centres de recerca i altres associacions i entitats de l’àmbit de la mobilitat, el Govern està immers en el procés de redacció dels plecs dels projectes que sortiran a concurs públic properament.
Per a més informació sobre els projectes actuals, podeu consultar l’enllaç següent:
Segona edició del Programa de Compra Pública d'Innovació de la RIS3CAT 2030