- Assegura que “la propera dècada ha de ser la dècada de la innovació perquè l’estoc de coneixement que generem acabi tenint un impacte real al territori”
- Destaca que "la voluntat del Govern és impulsar el coneixement, el talent, la innovació i la tecnologia en els propers pressupostos"
La consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero, ha afirmat avui que “Govern i empreses hem de compartir estratègies per trobar solucions conjuntes als reptes que tenim com a país” i ha destacat la importància de “treballar en xarxa” i que tots els elements de l’ecosistema català —Govern, ajuntaments, universitats, centres de recerca i empreses— es relacionin entre ells per formar part de la resposta que ha de donar Europa.
Romero, que ha tornat a insistir que “la col·laboració publicoprivada és clau per al desenvolupament econòmic de Catalunya”, ha valorat la tasca que s’està fent amb les agendes compartides per “multiplicar esforços” i poder “competir amb altres regions d’Europa”. Ho ha dit en el discurs d’obertura de la jornada “Noves aliances publicoprivades per abordar reptes globals des del món local en entorns d’agendes compartides” que s’ha celebrat a la Universitat de Vic– Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
La consellera ha assegurat que “la propera dècada ha de ser la dècada de la innovació perquè l’estoc de coneixement acabi tenint un impacte real al territori” i ha posat de manifest la necessitat que generació de coneixement i estratègies “vagin alineats i coincideixin”. “Hem de generar coneixement, però hem de saber transferir-lo, focalitzar-lo i valoritzar-lo”, ha afegit. En aquest sentit, ha remarcat que la voluntat del Govern és “impulsar el coneixement, el talent, la innovació i la tecnologia en els propers pressupostos”.
L’Agenda compartida de Manresa-Bages, un instrument per abordar el repte de l’envelliment de la població
L’objectiu de l’acte, organitzat pel Departament d’Economia i Finances de la Generalitat i la UVic-UCC, és donar a conèixer l’Agenda compartida de Manresa-Bages. Les agendes compartides són un instrument impulsat per la Generalitat de Catalunya en el marc de les estratègies per a l’especialització intel.ligent (RIS3) –RIS3CAT a Catalunya— promogudes per la Unió Europea amb un objectiu: transformar els models econòmics actuals per abordar els reptes de futur —el canvi climàtic, la contaminació, el malbaratament de recursos, la desocupació, l’increment de les desigualtats socials, o l’envelliment de la població- des d’un enfocament transversal, apostant pel coneixement i la innovació, i amb un sistema de governança en el que hi participin tots els actors implicats, tant des de l’àmbit públic com el privat (administracions, empreses, universitats, centres de recerca i tecnològics), i crear ecosistemes innovadors que donin solucions des del món local a problemes globals.
A Catalunya existeixen actualment dos projectes d’agendes compartides: la de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, centrada a abordar el repte del despoblament rural a través d’una especialització intel·ligent basada en la bioeconomia; i l'Agenda compartida de Manresa-Bages, creada l’any 2019 amb la missió de dissenyar un sistema de salut i social a la comarca que s’anticipés i donés resposta a les problemàtiques relacionades amb l’envelliment i sobreenvelliment de la població, des d'una perspectiva de transformació sistèmica.
La majoria d’agents implicats (professionals de la salut, treballadors socials, professionals de les cures, investigadors, estudiants, administracions públiques, famílies i pacients) han estat treballant des del 2021 en el marc del conegut com a PECT BAGESS (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial - Big Data, Anàlisi, Gestió i Estratègia en Salut i Social), un projecte enfocat, d'una banda, a millorar la qualitat de vida i afavorir la inclusió social del col·lectiu de persones amb dependència i malalties cròniques; i, de l’altra, a impulsar la transformació econòmica i la transició digital del sector sociosanitari de la comarca —tant públic com privat— per fer-lo més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat.
Les entitats sòcies del PECT BAGESS són l’Ajuntament de Manresa, Sant Andreu Salut, Fundació Althaia, Eurecat, l’Institut Català de la Salut (ICS) Catalunya Central i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol, la Fundació Universitària del Bages (FUB-UManresa) i la Fundació AMPANS. També hi col·laboren el Consell Comarcal del Bages, la Unió Consorci Formació, l’Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa i la Fundació TIC Salut Social.
Després de l’experiència del PECT BAGESS, el novembre del 2023 es va fer un pas més amb la creació de l’agenda compartida de Manresa-Bages i la incorporació de nous agents, per tal de crear un nou model de governança que permetés guanyar pes com a territori. Els agents que s’hi van sumar són: la UPC, la Cambra de Comerç de Manresa, la Taula de Territori, Sostenibilitat i Infraestructures del Bages i el Consell Comarcal del Bages.
Projectes, productes i serveis
Entre els projectes que s’han posat en marxa destaquen: l’Observatori de la Dependència i la Cronicitat (Sant Andreu Salut), un espai on generar propostes i solucions en els àmbits de salut i social de la comarca, amb la participació de la ciutadania, les institucions, el món acadèmic i les empreses; les aplicacions digitals VinculAPP (Ampans), que posa la tecnologia a les mans de la persona dependent o a les que hi ha en el seu cercle cuidador més directe per tal de facilitar-los el seu dia a dia; o ‘Crono360’ (Althaia i Eurecat), que fa seguiment de pacients crònics i utilitza una tecnologia basada en la intel·ligència artificial per fer recomanacions personalitzades en l’àmbit de l’atenció mèdica per promoure hàbits de vida saludables vinculats al descans, l’exercici físic i la dieta.
Durant la jornada d’avui, que ha comptat amb la participació d’algunes empreses multinacionals i del territori que formen part de l’ecosistema de l’agenda compartida de Manresa-Bages, també s’han donat a conèixer alguns dels productes que han nascut gràcies a l’agenda compartida de Manresa-Bages. Entre aquests destaquen, per exemple:
- Menjar en 3D per a persones amb disfàgia i seguiment nutricional amb IA.
- Prevenció de caigudes, tant en entorns hospitalaris com al domicili.
- Dutxa intel·ligent mòbil, un espai equipat amb aigua i sabó per a demostracions.
- Comunicadors intel·ligents per a persones amb malalties neurològiques.
- Rehabilitació cognitiva i física amb realitat virtual i entorns immersius.
- Nous sistemes d'aprenentatge per a estudiants i professionals de la salut.
- Anàlisi predictiva en salut i social per a una atenció proactiva.
1