1. Aquesta partida de recursos s’emmarca en l’objectiu de “continuar empoderant el sistema esportiu català”, segons Anna Caula
  2. La SGEAF ha augmentat en un milió d’euros els imports totals destinats al consells esportius respecte els dos últims anys


sge
Foto: UCEC
{"name":"2022/10/31/09/37/1265c360-c159-4893-8bf5-2fd7a6091b41.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":68128}

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, a través del Consell Català de l’Esport (CCE), ha destinat 6 milions d’euros als consells esportius de Catalunya per reforçar el desenvolupament dels programes de promoció d’esport escolar impulsats pel Govern amb la col·laboració d’aquests agents.

“Reforcem els ajuts als consells esportius, peça clau en el dinamisme del sistema esportiu català”, subratlla la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, segons la qual “sense la mobilització dels consells esportius el nostre univers esportiu no seria el mateix”.

“Remant junts en la mateixa direcció, podrem atendre la funció educativa, esportiva, social i de salut que necessiten els nostres infants i adolescents”, ha conclòs, tot refermant que aquest suport econòmic responen al compromís del Govern d’“empoderar el sistema esportiu català” donant-li el suport econòmic necessari perquè ocupi un lloc central al país.

5,3 milions d’euros d’aquest total beneficiaran els 45 consells esportius, per fer front a la seva gestió i al desenvolupament durant el curs 2021-2022 del Pla Català d'Esport a l'Escola (PCEE) i els Jocs Esportius Escolars de Catalunya (JEEC), dos dels programes d’esport escolar impulsats pel Govern per promoure l’activitat física com a eina educativa, saludable i de valors entre el jovent.

A aquesta convocatòria cal sumar els 650.000 euros que la SGEAF ja va destinar al juliol passat als consells esportius i consells comarcals del Pirineu implicats en el desenvolupament del programa Esport Blanc Escolar (EBE) del curs 2021-2022 (activitats i transport). Així, aquest any 2022 el Govern ha augmentat en un milió la dotació global a aquests organismes respecte el 2020 (5 milions).

Aquesta xifra global de 6 milions d’euros per a aquestes entitats refermen l’aposta per un model d'esport escolar que afavoreix la màxima participació d’infants i adolescents en activitats fisicoesportives, en el marc del Pla Estratègic d'Esport Escolar de Catalunya, 2020-2030, i que reforça la pràctica de l’esport i l’activitat física com a motor de cohesió i transformació social a Catalunya.

De cara al futur, i en el marc d’un “nou model d’esport escolar que volem desplegar el propers anys”, en paraules d’Anna Caula, Esportcat seguirà treballant per què els diferents programes d’esport escolar facin un salt qualitatiu i quantitatiu, i es converteixin en un referent per a tota la ciutadania, optimitzant l’esforç dels nombrosos agents que hi intervenen, i en especial dels consells esportius i els centres educatius.

En aquest sentit, l’objectiu del Govern és ampliar la base de practicants de l’esport escolar; l’elaboració i implementació d’un pla de país que impulsi l’esport femení; la inclusió i integració social d’infants vulnerables, i la millora de la governança de l’administració i de les entitats esportives d’aquest àmbit.

Desplegament dels programes d’esport escolar

La dotació econòmica va permetre dur a terme el curs passat gairebé 2.900 actuacions en el marc del Pla Català d’Esport a l’Escola i més de 13.100 de Jocs Esportius Escolars de Catalunya. Pel que fa a la participació, el curs anterior el PCEE va comptar amb 78.466 participacions (un infant pot intervenir en més d’una activitat). Per la seva banda, els JEEC van tenir 224.251 participacions. Finalment, en el primer programa hi van intervenir 977 centres, mentre que les activitats dels Jocs Esportius Escolars van implicar 3.572 centres.

Pel que fa al programa Esport Blanc Escolar, es van desplegar fins a 30 actuacions, en les quals hi van participar 2.412 alumnes i 64 centres.

Més suport econòmic al sistema esportiu

Més enllà d’aquestes ajudes per als consells esportius de Catalunya, l’increment pressupostari d’Esportcat, aquest 2022 s’està traduint en altres àmbits del teixit esportiu del país.

Esportcat ha destinat enguany 14.250.000 euros per a l'acció de les 71 federacions durant la temporada 2021-2022 -un curs en què arrosseguen encara les conseqüències derivades de la pandèmia-, per dur a terme els seus programes de promoció, competició i alt rendiment. D’aquesta manera, el Govern augmenta l’aportació a les federacions respecte els dos últims anys, tenint en compte que el 2020 va ser de 9.500.000 euros (últim any de referència amb partida ordinària preCOVID).

D’altra banda, també s’han destinat més recursos per a les noves línies de suport a l’esport femení –s’han multiplicat per quatre els ajuts respecte l’any passat-, per al programa Catalunya al Món de participació internacional d’entitats esportives catalanes i per al reconeixement als resultats esportius obtinguts. En global, el Govern, a través d’Esportcat, ha destinat per a aquestes tres línies un global de 3 milions d’euros. El pressupost per aquesta partida el 2021 era de 750.000 euros.

A més, el Govern ha triplicat també la partida d’ajuts (6 milions d’euros) a entitats per a la realització de les activitats esportives i actes que tinguin un impacte significatiu en el conjunt del sistema esportiu a Catalunya o de rellevància social i històrica, executats durant les temporades 2020-2021 i 2021-2022.