Acció Exterior i Unió Europea

Mèxic

El '30 minuts' estrena 'Morir pels drets', un reportatge sobre el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans del Govern

query_builder   7 desembre 2022 16:25

event_note Nota de premsa

El '30 minuts' estrena 'Morir pels drets', un reportatge sobre el Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans del Govern

  1. El reportatge s’emetrà diumenge 11 de desembre a les 22.05 h, l’endemà de la commemoració del Dia dels Drets Humans
  2. El programa d’acollida és una iniciativa impulsada pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea adreçat a acollir temporalment persones defensores en risc per la tasca que fan a les seves comunitats
L'equip del '30 minuts', durant una entrevista a Mèxic.
L'equip del '30 minuts', durant una entrevista a Mèxic.
{"name":"2022/12/07/15/11/ac1d71d0-a4ea-4127-ab09-4d51d6323bfe.png","author":"ACCD","type":"0","location":"0","weight":320001}

El programa ‘30 minuts’ emetrà el proper diumenge 11 de desembre “Morir pels drets”, un reportatge de Carles Solà i Francesc Pou produït per TV3 amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD). El documental recull el testimoni de defensors i defensores dels drets humans acollits a Catalunya a través del Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans (PCPDDH) del Govern de Catalunya, que des de fa sis edicions acull temporalment persones d’aquest col·lectiu que estan en situació de risc per la tasca que fan a les seves comunitats. El reportatge s’emetrà l’endemà de la commemoració del Dia dels Drets Humans, el 10 de desembre, quan farà 74 anys de la proclamació de la declaració universal dels drets humans a les Nacions Unides. Després de més de set dècades, els drets més bàsics continuen sent vulnerats arreu del planeta.

El reportatge "Morir pels drets" viatja a Colòmbia i Mèxic per conèixer de prop algunes de les causes que defensen el Cesar, la Katherin, la Diana i la Lilia, quatre joves que, per alçar la veu en la defensa dels drets de pobles indígenes i de la població camperola, del medi ambient, la terra i el territori, s'estan jugant la vida. Un equip del programa '30 minuts' els ha seguit en els seus països d'origen i també durant la seva estada a Catalunya. Així, els han acompanyat en actes d'incidència que han fet al Parlament de Catalunya i al Parlament Europeu, però també en xerrades a la universitat, en concerts de denúncia i en esdeveniments on han fet arribar les seves realitats i les lluites que porten a terme als seus respectius països. Durant la seva estada a Catalunya, tant a Colòmbia com a Mèxic han seguit criminalitzant, amenaçant i assassinant líders indígenes i defensores dels drets humans. Enfortits i amb piles carregades, tots quatre ja han tornat als seus països per continuar les seves lluites.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha posat en valor la producció d’aquest ‘30 minuts’ amb la col·laboració de l’ACCD, que ha donat lloc a un producte “professional i de gran qualitat” que permetrà “afavorir la visibilitat i el compromís de la política de cooperació al desenvolupament del Govern amb la defensa dels drets humans”. Es tracta d’un exemple de l’aposta del sector de la cooperació per l’audiovisual, que Serret ha qualificat com “una de les millors eines per a la transformació social i el foment d’una ciutadania informada i compromesa”. Segons la consellera, “amb sinèrgies així, contribuïm a construir consciència de les vulneracions de drets humans que hi ha arreu del món i, alhora, posem en valor la feina que fem des del Govern conjuntament amb les entitats en aquest àmbit a través de testimonis directes, com els quatre protagonistes del documental que han estat acollits a Catalunya”, ha explicat la consellera.

En aquest sentit, la titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha reconegut la tasca “imprescindible” dels activistes en la defensa dels drets humans i la pau en contextos amb greus vulneracions. “Visibilitzar i acompanyar aquesta ingent tasca és una de les grans prioritats de la política de cooperació en un context en què cada vegada més activistes i líders socials es troben en situació crítica per la seva defensa dels drets humans”, ha assegurat Serret, que ha destacat l’acompanyament ofert a 16 defensores des de fa sis edicions a través del Programa Català de Protecció.

Un programa consolidat

El PCPDDH és una iniciativa impulsada pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, que coordina els esforços de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Secretaria d’Igualtats, en la qual també col·labora l’Ajuntament de Sant Cugat i que gestiona la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. També hi participen entitats catalanes, que són les que presenten les candidatures de les persones defensores i les acompanyen durant tot el procés d'acollida.

El Programa acaba de tancar la seva sisena edició. Fins ara, s’han acollit 16 defensors i defensores en situació de risc: 3 homes i 13 dones de Colòmbia, Mèxic, Nicaragua i les Filipines. L'objectiu de l'acollida a Catalunya és gaudir d’un espai de cura i seguretat orientat a la seva recuperació i descans, així com a reforçar la seva lluita a través de l’enfortiment de capacitats i l’ampliació de la seva xarxa de suport. En aquest sentit, les persones acollides segueixen un pla integral definit a partir de les seves necessitats i preferències, que inclou l’atenció psicosocial, la formació, la sensibilització i la incidència. Alhora, des del primer moment s’actua per procurar-los un retorn segur amb les seves entitats d’origen i les entitats acompanyants a Catalunya.

El PCPDDH no és l’únic projecte del Govern de Catalunya en l’àmbit de la protecció dels defensors dels drets humans, sinó que és una iniciativa clau d’una estratègia de treball més àmplia, que inclou una línia de subvencions a ONGDs orientada a la protecció al territori. Alhora, l’ACCD participa en el projecte "Ciutats defensores dels drets humans", col·labora amb diversos actors europeus com Protect Defenders i és membre de la European Union Temporary Relocation Platform.

L’audiovisual, una aposta de la cooperació catalana

L’emissió d’un reportatge al ‘30 minuts’ sobre projectes vinculats a la política de cooperació al desenvolupament del Govern és un exemple de l’aposta que fa la cooperació catalana per renovar els formats i els llenguatges amb l’objectiu de fer arribar a més públic els seus objectius, entre els quals hi ha transformar les relacions desiguals de poder globals i combatre les vulneracions de drets humans arreu món. Durant el mes de desembre, la televisió pública catalana emetrà dos documentals més vinculats a les iniciatives que promou la cooperació del Govern, com són els Fons de Dones. Es tracta de dos capítols del programa Latituds, un rodat al Senegal i l’altre a Colòmbia. També exemple de la voluntat de la cooperació del govern d’impulsar l’audiovisual com a eina de transformació social és el programa Acció>Cinema, una iniciativa que promou la connexió entre el món de la cooperació i el cinema i que recentment ha tancat la seva primera edició amb bona acollida per part dels dos sectors.

Cooperació catalana
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia