1. La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda: “Per poder transformar la vida de les persones, necessitem canviar les estructures i aquesta guia ens pot ajudar a canviar-les.”
  2. L’enfocament interseccional serveix per explicar de quina manera diferents sistemes de dominació i privilegi social interactuen i es configuren en desigualtats socials que donen pas a discriminacions específiques

L’Institut Català de les Dones (ICD), a través de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, ha presentat avui la guia per introduir la perspectiva de gènere interseccional a les estadístiques amb l’objectiu d’oferir estratègies i pràctiques per incorporar la perspectiva de gènere i interseccional (PGI) en els processos de producció i d’interpretació de les estadístiques.

La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, ha presentat l’acte de presentació de la guia i durant la seva intervenció ha destacat que: “Per poder transformar la vida de les persones, necessitem canviar les estructures i aquesta guia ens pot ajudar a canviar-les.”

Presentació de la guia per introduir la perspectiva de gènere interseccional a les estadístiques{"name":"2022/12/13/12/31/a7e40969-2729-46b5-a791-c17988207fca.jpeg","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":135070}

La Guia està dirigida al personal tècnic i polític de les administracions públiques així com qualsevol persona experta en processos de producció de dades, ja sigui en la recerca acadèmica, o pel públic general interessat en les estadístiques. Tal com s’explica a la guia ‘Introduint la perspectiva de gènere interseccional a les estadístiques. Guia teoricopràctica’, recollir la informació en funció del sexe (o fins i tot del gènere) és necessari però insuficient per integrar la perspectiva de gènere en les estadístiques, ja que ha de permetre, d’una banda, posar atenció als efectes i impactes de les diferents opressions de gènere, i no únicament a les que pateixen les dones; i, de l’altra, aprofundir en una interpretació no dicotòmica de la realitat.

D’altra banda, l’enfocament interseccional serveix per explicar de quina manera diferents sistemes de dominació i privilegi social —gènere, preferència sexo afectiva, funcionalitat, origen, cultura, classe social, edat, entre d’altres— interactuen i es configuren en desigualtats socials que donen pas a discriminacions específiques. La interseccionalitat pot ser utilitzada també com a perspectiva analítica, atès que les experiències interseccionals no es poden entendre com una suma de discriminacions i, per això el sol fet de desagregar les dades estadístiques per sexe/gènere i per racialització, tot i que sigui necessari, no és suficient per conèixer com operen realment aquestes (i moltes altres) discriminacions.

Durant l’acte, les autores de la guia: Jordi Bonet Marti; Barbara Biglia; Maria de la Fuente Vazquez, i Marta Luxan, han exposat les principals conclusions de la guia. Seguidament, s’ha fet una Taula Rodona sobre les estadístiques amb perspectiva de gènere i interseccional. Moderat per la directora de l’ICD, Neus Pociello Cayuela amb la participació de Florencia Brizuela González; Marta Masats Folgueras Anna Mompart Penina.

Presentació de la guia per introduir la perspectiva de gènere interseccional a les estadístiques{"name":"2022/12/13/12/32/962b3d3e-6199-48ff-a000-deca4642ac5d.jpeg","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":114647}

La guia s’organitza en cinc apartats, acompanyats d’una llista de preguntes per a l’autoreflexió i un glossari breu. En el primer apartat es presenta una primera aproximació a la perspectiva de gènere i interseccional, la seva rellevància en la producció de dades estadístiques i com aquesta s’ha anat incorporant al marc legal i normatiu. En el segon apartat, s’hi expliquen les etapes de la producció estadística i els principals biaixos i errors derivats de la no incorporació de la perspectiva de gènere interseccional a les diverses fases del procés estadístic, en el tercer apartat s’analitza el disseny i la construcció dels instruments de producció de dades, dedicant especial atenció a la manera com es formulen les preguntes i es categoritzen les respostes. El quart apartat està centrat en l’anàlisi i la interpretació de les dades, especialment en la construcció d’indicadors de gènere i sensibles al gènere. Finalment, es tracten les estratègies de comunicació, difusió i validació col·lectiva dels resultats, des de la seva representació gràfica fins a la distribució amb un conjunt de dades obertes.

Aquesta guia ha estat coordinada pel SIMReF, Seminari Interdisciplinari de Metodologia de Recerca Feminista, que ha comptat amb la col·laboració específica de la cooperativa Quotidiana.

1  

Fitxers adjunts

guia per introduir la perspectiva de gènere interseccional a les estadístiques

guia per introduir la perspectiva de gènere interseccional a les estadístiques
PDF | 1257422