1. Durant els 3 anys de posada en marxa del projecte, han participat gairebé 540 mil infants i adolescents en els 2.143 serveis de cura de proximitat oferts.
  2. Alhora, s’han dut a terme 12.290 contractacions al llarg d’aquest període.
  3. El TempsxCures avança en la consolidació dels drets a la cura i al temps de les famílies, especialment de les dones, que són qui assumeixen majoritàriament les cures.

El programa TempsxCures, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, ha alliberat gairebé 35 milions d’hores a les famílies, principalment a les dones, que són a qui socialment s’atribueix el gruix de les tasques de cures, des de la seva creació el 2021 fins l’any 2023. Durant aquest temps, ha ofert 2.143 serveis de cura de proximitat a gairebé 540 mil infants i adolescents de tot Catalunya. A més, el programa ha contribuït a generar un volum important d’ocupació formal en el sector de les cures, amb 12.290 contractacions en els darrers 3 anys.

“Aquestes dades mostren que la responsabilització pública vers les cures per part de les institucions s'està fent realitat, especialment la dels ens locals gràcies als més de 60 milions que hem transferit per dur a terme els serveis de cura de proximitat del programa TempsxCures”, ha compartit la directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés Bosch. “Per garantir que tots els municipis de Catalunya tinguin serveis de cura, cal que els ens locals comptin amb estructures i persones dedicades a la igualtat de gènere", ha continuat Vergés, que ha afegit que “per això, des del Departament d’Igualtat i Feminismes estem acompanyant l’administració local en reforçar els seus àmbits d’igualtat”.

La directora general també ha destacat que “oferir serveis de cures infantils fora del temps escolar allibera temps a les famílies i contribueix a reduir la pobresa de temps de les dones, alhora que es consolida el seu dret al temps”. “Es facilita, sobretot, la conciliació laboral de les dones, però també temps de respir per a elles”, ha conclòs Vergés.

En detall, l’any 2023 el programa ha alliberat un total de 23.714.254 hores de cura a unes 60.000 famílies, el que equival a 395 hores per família ⎯una mica més d’una hora al dia durant un any. En aquest sentit, en la mesura en què els serveis del programa descarreguen a les persones cuidadores i els ofereixen més temps, poden millorar la seva capacitat de cuidar en millors condicions.

Específicament, el 36% dels serveis s'han adreçat a la franja dels 0-3 anys, el 85% a la franja dels 4 als 12 anys, i el 32% per adolescents d’entre 13 i 16 anys. Per tipologia, es poden classificar en dos grups. Per una banda, els serveis que allarguen la jornada escolar, com les 273 acollides a l’escola que s’han ofert durant els 3 anys del programa, o els que la substitueixen, com els 1025 casals d’estiu, de Nadal o Setmana Santa, i les 56 colònies.

Per l’altra, hi ha els serveis puntuals de cura, els canguratges. Són serveis innovadors perquè, més enllà de tractar-se d’un tipus de servei pràcticament inexistent en el territori abans del Temps x Cures, suposa una opció pública i accessible per resoldre necessitats de temps puntuals, per les quals les famílies compten amb menys alternatives ⎯especialment en zones on l’oferta privada de serveis de cura és escassa o inexistent. Els canguratges, amb 400 serveis oferts en 3 anys, s’han donat tant en el domicili com en equipaments públics, així com vinculats a serveis públics o a activitats municipals puntuals. També cal destacar 90 ludoteques que s’han dut a terme dins els serveis de cura puntuals.

El programa Temps x Cures, que té per objectiu avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures, no només ha contribuït a reforçar els drets vinculats a la cura i al temps, sinó que ha forçat l’entrada de les cures en l’agenda política i institucional. En aquest sentit, ha permès assenyalar les cures com un àmbit d’intervenció pública a tots els nivells, sobretot a nivell local. Així, ha empès les administracions locals a reforçar les estructures institucionals i organitzatives necessàries per desplegar aquestes noves polítiques i serveis. En definitiva, el TempsxCures ha contribuït a la institucionalització de les cures i, per tant, al reconeixement del seu valor.


El programa TempsxCures cobreix necessitats de cura a tot Catalunya

Quasi un terç de la població, 2.257.187 persones, tenen necessitats de cures, segons un informe encarregat per la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs a Ivàlua. D’aquestes, el 49% són infants, el 30% població adulta i el 18% població de 75 anys i més. Les dades contrasten amb l’imaginari habitual que associa la necessitat de cura a la vellesa i ressalta la universalitat d’aquestes necessitats.

“Aquest informe evidencia que a Catalunya calen programes com el Temps x Cures, que cuiden i atenen a les criatures de 0 a 16 anys fora del temps escolar”, ha detallat Vergés, que ha continuat afirmant que “el TempsxCures ha fet avançar la cobertura a Catalunya del dret a la cura de les nenes, nens i adolescents”.

A banda, la directora general ha remarcat que l’informe “adverteix que les cures s’adjudiquen sobretot a les dones en el marc familiar i que produeixen pobresa de temps per elles”. En aquest sentit, Vergés ha reivindicat que “hi ha molt marge per la transformació feminista a través de la corresponsabilitat pública vers les cures, com fa el TempsxCures, una política de cures que allibera temps i genera igualtat de gènere”.

L'informe, pioner i innovador, dimensiona les necessitats de cures a Catalunya, alhora que recull quins serveis i recursos existeixen i identifica on cal reforçar-los per donar resposta a les necessitats de cures del conjunt de la població. Aquesta informació és clau per poder impulsar polítiques públiques adreçades a garantir el dret de totes les persones a ser cuidades i a poder cuidar en dignitat.