- La consellera Mas Guix assegura que es tracta d’una “mesura d’urgència” per incrementar els recursos del sistema sanitari i “garantir l’estabilitat financera dels seus integrants”
- Avança que Salut rebrà més del 30% de l’augment de la despesa en els pressupostos que s’estan acabant de negociar per al 2023
El Parlament ha convalidat avui el decret llei de concessió d’un suplement de crèdit de 376 milions d’euros al pressupost del Departament de Salut, amb una àmplia majoria de la Cambra i amb els vots favorables d’ERC, Junts per Catalunya, PSC, En Comú Podem i Ciutadans. Durant l’exposició de motius, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha assegurat que es tracta d’una “mesura d’urgència” per incrementar els recursos del sistema i “garantir l’estabilitat financera dels seus integrants”. En definitiva, “un suplement de crèdit per tal que proveïdors de l’àmbit de la salut i les farmàcies puguin cobrar en temps i forma”, ha subratllat.
En aquest context, Mas Guix ha explicat que els 376 milions d’euros que preveu el decret llei han de servir per cobrir la compra de serveis sanitaris i de medicació hospitalària, així com les despeses necessàries en el pagament de farmàcia. Perquè “cal protegir la salut de les persones, enfortir les bases del sistema i reforçar les condicions dels professionals que estan a primera línia”, ha afirmat. La consellera ha destacat que aquest suplement de crèdit es pot afrontar “íntegrament” amb els ingressos tributaris de la Generalitat per al 2022, que estan tenint un comportament més positiu respecte al previst i que “proposem revertir en un dels principals pilars del nostre estat del benestar, com és el sistema de salut”, ha manifestat.
Necessitat urgent de revisar el model de finançament
Durant la seva intervenció, Mas Guix ha posat de relleu “l’infrafinançament crònic” que pateix el sistema sanitari i ha advertit que “cal actuar amb celeritat” per donar resposta a les necessitats creixents del sistema, en un moment en què la despesa sanitària ha crescut per l’increment tant de l’esperança de vida com del preu de noves teràpies i per la incorporació de nous fàrmacs a la cartera pública de serveis.En aquest sentit, ha avançat que, per al 2023, “el projecte de pressupostos que estem culminant preveu que Salut sigui el destinatari de més del 30% del creixement de la despesa total d’aquests comptes”. “Només així podrem garantir que els professionals disposen de les millors condicions per treballar i que el conjunt de la població pot rebre l’atenció que es mereix”, ha reblat.
La consellera ha remarcat “l’esforç que la Generalitat porta fent fa anys per augmentar el pressupost de Salut”, que “aquest 2022 ha crescut vora 1.500 milions”. Al mateix temps, ha quantificat la despesa directa associada a la Covid-19, que ha hagut d’atendre l’executiu català: 1.930 milions d’euros l’any 2020, 1.615 milions d’euros l’any 2021 “i treballem amb la previsió que sigui de 849 milions d’euros aquest 2022”, ha afegit. Un increment de despesa que la Generalitat ha assumit amb tots els instruments i mecanismes que la llei preveu per redistribuir la despesa i generar marges addicionals. Però, segons ha explicat, en l’àmbit de la Salut no és possible trobar aquests marges. És per aquest motiu que “es fa encara més urgent revisar el model de finançament vigent des del 2009 i que hauria d’haver estat objecte d’una nova revisió l’any 2014”, ha conclòs.
1