1. Presenta tres grans objectius de legislatura: el progrés econòmic, l’avenç social, i la transició ecològica
  2. Assegura que els pressupostos de la Generalitat per al 2025 “continuaran creixent i podran fer front a moltes demandes de la societat catalana”
  3. Destaca que el Govern català està “tossudament” disposat a tirar endavant la reforma del nou model de finançament singular per a Catalunya


La consellera Romero durant la compareixença
La consellera Romero durant la compareixença
{"name":"2024/09/16/19/08/c5756134-3ae1-4c16-9424-ab5fa0c7c2d8.JPG","author":"Departament d'Economia i Finances","type":"0","location":"0","weight":1994613}

La consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero, ha comparegut aquest dilluns davant la Comissió d’Economia i Finances del Parlament per explicar les línies estratègiques del seu Departament en la present legislatura. Per a la màxima responsable de les finances del Govern català, el principal objectiu és treballar per aconseguir “un horitzó compartit”: el d’una Catalunya més pròspera, més emprenedora, més verda i més justa socialment. “Catalunya ha de tornar a liderar la creació de riquesa i les reformes necessàries per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans i ciutadanes”, ha destacat.

Romero ha estructurat el seu discurs a l’entorn de tres objectius “indestriables”: el progrés econòmic, l’avenç social i la transició ecològica. Uns objectius que, per a la consellera, han d’estar equilibrats “i no han de suposar en cap moment haver de triar, per exemple, entre l’economia i l’ecologia”. “La complexitat de l’entorn fa que tinguem la necessitat de millorar la nostra economia, però no podem fer-ho amb desigualtat”,ha ressaltat.

Segons la consellera, tot i que l’economia catalana experimenta un “creixement vigorós” (amb un 3% interanual) similar al de la mitjana espanyola i per sobre del de la zona euro, “no ens agraden els discursos cofoistes”. I, en aquest sentit, ha remarcat que la prosperitat econòmica de Catalunya passa per elevar la productivitat i apostar pel coneixement (a les universitats i centres de recerca), l’atracció i la retenció de talent, la tecnologia, la innovació, la recuperació de la indústria, l’atracció de noves inversions o les infraestructures. “L’objectiu és aconseguir tenir una economia resilient, sòlida i robusta” i “fer-ho amb salaris dignes i que ens permetin arribar a aquest equilibri amb l’avenç social”, ha puntualitzat.

Pel que fa a aquest avenç social, la consellera ha afirmat que “Catalunya no pot tenir una societat de dues velocitats”, i ha insistit que la igualtat d’oportunitats ha de ser una realitat. Finalment, en l’àmbit de la sostenibilitat, ha assegurat que Catalunya té en el repte de la transició ecològica una “gran oportunitat” per fer front al canvi climàtic i avançar cap a una economia descarbonitzada. Segons Romero, Catalunya té un “potencial enorme” en matèria d’energies renovables: “hem de fer un esforç important perquè aquest sigui un element d’avantatge competitiu de l’economia catalana”.

Una fiscalitat verda, justa i progressiva

Romero ha explicat que el nou Govern aposta per una fiscalitat “verda, justa i progressiva” en la qual “qui més guanya, més té, més contamina i més hereta, pagui més”. En aquest sentit, la màxima responsable de les finances del Govern català ha assegurat que el seu Departament analitzarà l’impacte dels tributs propis, seguint criteris d’eficiència i equitat. “Tot això ho volem fer desenvolupant al mateix temps fortes eines de lluita contra el frau”, ha afegit.

Pressupostos: “Esperem entre tots presentar i aprovar uns nous comptes per a l’any q ve”

La consellera Romero durant la compareixença
La consellera Romero durant la compareixença
{"name":"2024/09/16/19/10/813f1da1-a6ea-481d-bf14-432af4fdd66e.JPG","author":"Departament d'Economia i Finances","type":"0","location":"0","weight":1806239}

La consellera ha reiterat la intenció del Govern d’aprovar uns nous pressupostos aquest any per tal que entrin en vigor l’1 de gener del 2025 i s’ha mostrat optimista pel que fa als números: “Les previsions de l’economia són bones i això farà que puguem tenir un pressupost que continua creixent i que podrà fer front a moltes de les demandes que té la societat catalana”, ha afirmat. “Treballarem des del diàleg i des de l’acord amb els grups parlamentaris, prioritàriament amb ERC i els Comuns”, ha assegurat, a l’hora que ha expressat el seu desig que “entre tots puguem presentar i aprovar uns bons pressupostos per a l’any que ve”.

Finançament: “Estarem a totes les cadires i no ens aixecarem fins que acabem de fer la feina”

Pel que fa al finançament singular, la consellera ha subratllat que el govern de la Generalitat està “tossudament” disposat a tirar el nou model endavant. “Quan a Catalunya li va bé, a Espanya li va bé”, ha subratllat, alhora que ha posat de manifest que “la millor forma de defensar Catalunya és estar present a tots els àmbits on es prenen decisions”. “Nosaltres estarem a totes les cadires i no ens aixecarem fins que acabem de fer la feina”, ha reblat.

Catalunya ha d’aprofitar l’instrument dels fons Next Generation

“En aquest horitzó del lideratge econòmic, Catalunya ha d’aprofitar l’instrument dels fons Next Generation”, ha encoratjat Romero, a l’hora que ha recordat la bona feina que s’ha fet fins ara, amb la captació dels més de 8.000 M per a Catalunya. “Hem de continuar per aquest camí”, ha insistit, “amb el diàleg amb les altres administracions, tant amb l’Estat com amb els ajuntaments i el conjunt de l’economia”. Perquè l’objectiu del govern és que “segueixin impactant en la ciutadania i en l’activitat econòmica com ho han fet fins ara”.

Dos eixos de treball: estabilitat política i eficiència dels recursos públics

Romero ha explicat que, per avançar en els objectius que han de portar Catalunya a recuperar el seu lideratge, el Departament treballarà en dos eixos: l’estabilitat política i l’eficiència dels recursos públics, que ha qualificat de “fonamentals perquè una economia funcioni i per generar confiança als mercats”. En aquesta línia, la consellera s’ha compromès a “escoltar i practicar el diàleg social, buscant els grans consensos i pactes de país”. També ha compartit la seva intenció de col·laborar “amb tots els nivells institucionals, des dels ajuntaments fins a les institucions europees”.

En referència a l’eficiència dels recursos públics, Romero ha apostat per “una administració més àgil i moderna, facilitadora de l’activitat econòmica”, que situï el ciutadà al centre de totes les polítiques que es portin a terme. Ha posat la compra pública estratègica i la gestió del patrimoni de la Generalitat com a exemples d’eficiència administrativa i d’una bona optimització dels recursos.

Finalment, s’ha mostrat partidària de revisar l’impacte de totes les actuacions que faci l’administració i d’avaluar-ne l’eficàcia. En aquest sentit, ha anunciat que un dels objectius d’aquesta legislatura serà reforçar Ivàlua i completar la modernització de l’Idescat, “posant-lo a l’avantguarda dels millors centres públics d’estadística, per poder prendre les millors decisions i generar les millors polítiques”, ha conclòs.

2  

Imatges

La consellera durant la compareixença

La consellera durant la compareixença 1994613

La consellera Romero durant la compareixença

La consellera Romero durant la compareixença 1806239

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 75049

Intervenció de la consellera Romero

Intervenció de la consellera Romero
PDF | 126491