El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, ha visitat avui, acompanyat per la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral i Olivé, l’inici de les obres de buidatge del dipòsit controlat de residus de Vacamorta, a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà), tancat l’any 2014. “Amb el buidatge estem complint el compromís del Govern d’acatar la sentència del Tribunal Suprem que instava a fer-ho, havent trobat una solució, a una de les nostres màximes prioritats des de la constitució del Departament d’Acció Climàtica”, ha afirmat el director de l’ARC.

A l’inici de buidatge també hi ha assistit el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro; l’alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Dani Encinas; l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; i una representació de la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles.

El director de l’Agència de Residus ha explicat també que tot aquest procés “s’ha fet de forma transparent i participativa, amb una comissió de seguiment”, integrada per la Generalitat, l’Ajuntament de Cruïlles i els ajuntaments veïns, així com el Consell Comarcal del Baix Empordà, i les entitats ambientals implicades (PAAC i CEPA), “amb qui tenim la voluntat de seguir treballant de la mateixa manera”.

Per la seva part, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha definit l’inici dels treballs com “un dia històric per les comarques gironines” perquè “ es posa fi a una reivindicació de 22 anys dels veïns i veïnes d’aquests municipis”. “Avui comencem i ens queden molts anys de feina per endavant, però Vacamorta és un exemple del que hem de fer com a Govern: ser responsables i trobar solucions factibles”, ha manifestat la delegada del Govern.

La portaveu de la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles, Zeta Figa, ha afirmat que estan “molts contents perquè és una fita històrica haver arribat fins aquí”. “Aquest Govern ens està demostrant que té la intenció de fer les coses ben fetes. Ara tenim dues grans tasques per endavant: buidar-ho, que és una tasca immensa, i després recuperar tal i com era abans que hi hagués l'abocador", ha afegit la portaveu.

La maquinària ja ha començat a treballar en una fase prèvia de buidatge parcial, que tindrà un any estimat de durada i un cost de 2,5 milions d’euros. Es preveu que la preparació del buidatge total es desenvolupi fins l’any 2025. Els resultats i les experiències durant el desenvolupament de la fase prèvia permetran valorar i contrastar a la pràctica les previsions actuals i fixar millor les dates i expectatives per redactar el projecte executiu i els plecs de contractació de l’obra de buidatge definitiu, una fase que durarà uns dos anys i que s’hi destinaran 250.000 euros.

Segons el pla que aborda la retirada dels 3’5 milions de tones de residus dipositats en aquest abocador, i atenent tots els condicionants, el buidat durarà uns 16 anys i tindrà un cost estimat de 188’7 milions d’euros. Finalment, es realitzarà un segellat temporal, les obres del qual duraran un any i costaran 2 milions d’euros. L’execució material del buidatge total suposarà un cost d’11’5 milions d’euros anuals, un pressupost cobert mitjançant transferències de la Generalitat a l’Agència de Residus de Catalunya i aprovat a través d’acords de Govern. Tot i que el Govern assumirà tot el cost del buidatge, “reclamarem responsabilitats a qui no va fer bé la feina en aquell moment, ja que es tracta de diners públics i per responsabilitat treballarem a fons i fins a l’origen”, ha afirmat el director de l’Agència de Residus, Isaac Peraire.

Per fer les operacions d’extracció i triatge dels residus s’instal·larà una planta en el recinte, o en una zona propera, que s’anirà desplaçant en funció de l’avanç de l’obra. Els materials reciclables que s’hi trobin s’aportaran prioritàriament a empreses gestores de residus ja existents, bé sigui per un millor triatge i classificació per a obtenir materials més purs, bé per fabricar nous productes. En el moment de la redacció del projecte executiu, i en el concurs posterior, es definirà d’acord amb el que figuri en el Registre general de gestors de residus de Catalunya una anàlisi exhaustiva de les plantes existents on destinar els diferents residus recuperats o per destinar a abocador final.

4  

Imatges

El director de l'ARC, Isaac Peraire, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, durant la visita a l'abocador de Vacamorta.

El director de l'ARC, Isaac Peraire, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, durant la visita a l'abocador de Vacamorta. 119259

El director de l'ARC, Isaac Peraire, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, durant la visita a l'abocador de Vacamorta.

El director de l'ARC, Isaac Peraire, i la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, durant la visita a l'abocador de Vacamorta. 154764

El director de l'ARC, Isaac Peraire, atenent els mitjans de comunicació durant la visita a l'abocador de Vacamorta.

El director de l'ARC, Isaac Peraire, atenent els mitjans de comunicació durant la visita a l'abocador de Vacamorta. 151664

Planta de triatge de residus ubicada l'abocador de Vacamorta.

Planta de triatge de residus ubicada l'abocador de Vacamorta. 110782