Acció Exterior i Unió Europea

La titular d¿Acció Exterior i Unió Europea ha presidit el Consell de la Catalunya Exterior que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes

Consellera Serret: "Hem de capitalitzar el coneixement i el talent dels catalans i catalanes que viuen a l'estranger"

query_builder   20 desembre 2022 17:52

event_note Nota de premsa

Consellera Serret: "Hem de capitalitzar el coneixement i el talent dels catalans i catalanes que viuen a l'estranger"

  1. La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha presidit el Consell de la Catalunya Exterior, que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes
  2. El Consell de la Catalunya Exterior és l’òrgan assessor de consulta i participació de la comunitat catalana que viu a l’estranger en les polítiques públiques del Govern
  3. Avui dia hi ha més de mig milió de catalans i catalanes que viuen fora del país
La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha presidit el Consell de la Catalunya Exterior que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes.{"name":"2022/12/20/17/52/4b53e75c-be1f-408b-b708-08c9784103f8.jpg","author":"Roger Fonts","type":"0","location":"0","weight":137601}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, acompanyada del director general de la Catalunya Exterior, Rafel Caballeria Perramon, ha presidit el Consell de la Catalunya Exterior, celebrat al Palau de Pedralbes. En la seva intervenció, la consellera Serret ha desgranat les principals línies estratègiques del Departament "per vetllar per les necessitats de la comunitat catalana que viu fora de Catalunya, així com de les seves entitats”.

Serret ha fet valdre la utilitat de l’acompanyament del Govern a la comunitat catalana que viu a l’estranger, xifrada en més de mig milió de persones. La consellera ha remarcat que un dels eixos centrals de les polítiques del Departament és “posar les persones al centre” perquè “l’atenció a la ciutadania que viu a fora és un exercici d’igualtat i de justícia”.

La titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha destacat que un dels principals objectius del Govern és “consolidar la projecció i l’acció exterior de forma coordinada amb les entitats establertes a fora del país, per tenir més presència i incidència de Catalunya a l’exterior”. Serret ha reivindicat que la projecció de Catalunya a l’exterior s’ha de fer “a través dels projectes del Govern, però també de la societat civil, de forma coordinada entre les entitats i el Departament”.

Durant la celebració del Consell, Serret ha reafirmat l’aposta del Govern per “continuar donant suport a la comunitat catalana a l’exterior amb més dotació de recursos”, i en paral·lel “millorar la coordinació amb les delegacions del Govern a l’exterior per portar una més i millor Catalunya al món”.

Línies estratègiques del Govern per acompanyar la comunitat catalana resident a l’estranger

La consellera Serret ha desgranat les accions que es despleguen des del Departament per acompanyar els catalans i catalanes que viuen fora del país. Serret ha encoratjat als membres del Consell a “fer visibles aquelles polítiques i temes d’interès pel país, que també formen part de l’agenda global; en l’àmbit de la cultura i de la llengua, el desenvolupament sostenible, la salut, l’economia verda i circular, la igualtat i la defensa dels drets humans”.

En aquest sentit, Serret ha reafirmat el compromís del Govern en la defensa i promoció de la llengua catalana perquè “en el futur de la llengua catalana i la seva projecció al món hem de ser-hi tots”. La consellera ha destacat el programa de suport a l'ensenyament de la llengua catalana i aranesa a l’exterior que duen a terme les comunitats catalanes i ha agraït la tasca de l’Institut Ramon Llull per “la seva llarga tasca d’internacionalització i promoció de la llengua catalana”.

Serret també ha lloat l’extens catàleg de serveis als catalans i catalanes residents a l’exterior que s’ofereix la direcció general de la Catalunya Exterior. “És una eina útil en la mobilitat internacional dels nostres conciutadans que dona suport quan són fora i facilita el seu retorn quan s’escau”.

En aquest sentit, Serret ha dit que el departament està treballant en un programa de retorn específic dels professionals per “enfortir els sectors prioritaris a Catalunya”. “Una eina que ens permeti capitalitzar el coneixement i el talent que tenim a l’exterior”, ha dit Serret.

El Consell de la Catalunya Exterior

El Govern va aprovar la creació del Consell de la Catalunya Exterior l’any 2021 amb l’objectiu d’intensificar la relació amb la comunitat catalana resident a l’estranger. El Consell és l’òrgan de consulta i participació dels catalans i catalanes que viuen a l’exterior en les polítiques públiques de la Generalitat. Es tracta d’un col·lectiu de més de mig milió de persones, l’equivalent a la segona ciutat de Catalunya.

El president de la Generalitat encapçala el Consell; i la vicepresidenta és la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea. El completen 21 vocalies amb representants de diferents àmbits de la Generalitat, la comunitat a l’exterior i altres institucions que treballen arreu del món. Les seves funcions són assessorar, elaborar informes i fomentar les relacions entre els catalans i catalanes a l’exterior, el Govern i les institucions del país.

El primer consell de la Catalunya Exterior es va celebrar el desembre del 2021, avui s’ha celebrat la segona edició que ha comptat amb representants de l’extensa xarxa de comunitats catalanes reconegudes a l’exterior provinents de La Plata, Tromsø, Mèrida, Marsella, Montevideo o Luxemburg.

Catalunya exterior
Més Catalunya al món
Acció exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia