- Per primera vegada, el Govern de la Generalitat de Catalunya fa arribar la Diada Nacional de Catalunya al Cercle Polar Àrtic
- Les delegacions del Govern a l'exterior organitzen activitats en 15 països i en 18 ciutats del món per difondre la cultura catalana
Les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’exterior organitzen més d’una vintena d’actes per commemorar la Diada Nacional de Catalunya en 15 països diferents i en 18 ciutats del món. Aquestes activitats es completen amb els esdeveniments promoguts per les comunitats catalanes a l’exterior, l’Institut Ramon Llull (IRT), les oficines de l’Agència per la competitivitat de l’empresa (ACCIO), l'Agència Catalana de Turisme (ACT) i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).
Els actes de les delegacions són sobretot musicals i gastronòmics, i inclouen les recepcions institucionals de rigor. També s’han previst espectacles de dansa, exposicions, debats i l’actuació d’una colla castellera a París. L’objectiu és convertir la Diada en una jornada festiva que alhora permeti difondre la llengua i la cultura catalana arreu del món.
Podeu consultar totes les activitats organitzades per les delegacions del Govern a l’exterior al portal de la Diada Nacional de Catalunya.
A continuació trobareu les activitats que organitzen les delegacions del Govern a l’exterior.
Delegació davant la Unió Europea
Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, la Delegació del Govern davant la Unió Europea ubicada a Brussel·les organitza un concert de piano que tindrà lloc el 13 de setembre a les 18.30 h a l’Espai Catalunya Europa, situat a la mateixa seu de la Delegació.
La Delegació del Govern a França organitza una recepció l'11 de setembre, a les 18.30 h, al Museu de la Moneda de París, amb representants del món polític, diplomàtic, cultural i econòmic de França. El dia abans, el diumenge 10 de setembre, a les 12.00 h, tindrà lloc una trobada amb la comunitat catalana amb motiu d’una actuació castellera amb la colla dels Geperuts de París i els Castellers de Mallorca a la Place Saint-Sulpice de París.
Delegació al Regne Unit i Irlanda
La Delegació del Govern al Regne Unit i Irlanda –amb la col·laboració de les oficines d'Acció, l’Agència Catalana de Turisme, l'ICEC i l'Institut Ramon Llull a Londres- organitza una recepció institucional a The Law Society el mateix 11 de setembre a les 18.00 h.
A partir de les 18.30 h de l’11 de setembre, la Delegació del Govern a Alemanya convida a la comunitat catalana a una vetllada gastronòmica i a un concert de saxofons de Kebyart Quartet. Oferirà productes catalans de denominació d’origen protegida amb l'acompanyament musical del DJ Llupe i el seu tema Refuge Worldwide. L’acte tindrà lloc al GLS Campus de Berlín.
Els sis estands oferiran vi del Penedès, oli d’oliva de Siurana (Priorat), fesols de Santa Pau (La Garrotxa), arròs del Delta de l’Ebre (Baix Ebre), anxoves de l’Escala (Alt Empordà) i avellanes de Reus (Baix Camp).
L’acte té el suport del l’Institut Ramon Llull, Acció, l'Agència Catalana de Turisme, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i Prodeca.
Delegació als Estats Units i al Canadà
Enguany, la Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà celebra la Diada en dues ciutats del país: Nova York i Washington.
En la primera, la Delegació incideix en el català amb la inauguració de l'exposició ‘La llengua catalana, 10 milions de veus europees’, que tindrà lloc l’11 de setembre a les 18.30 h a la Casa Hispànica de la Universitat de Columbia. L’acte s’organitza amb la col·laboració del Programa d'estudis catalans del Departament d’Amèrica Llatina i Cultures Ibèriques de la Universitat de Columbia i inclourà una recepció institucional i un refrigeri per a les persones assistents.
El 14 de setembre, a les 18.00 h, la Delegació presenta a la seu de Washington D.C. un espectacle de dansa i arquitectura per commemorar la Diada Nacional de Catalunya, el qual retrà homenatge a Lluís Domènech i Montaner. L’acte comptarà amb una escenificació de dansa i imatges de l’obra de l’arquitecte català que anirà a càrrec de la directora de cinema Stacey Menchel Kussell. A més, Kussell presentarà el seu nou projecte ‘Ballet Arquitectònic’, un curtmetratge basat en l’obra de Domènech i Montaner que uneix dansa i arquitectura.
L’11 de setembre, l’església de San Lorenzo in Miranda de Roma s’omplirà de música en una recepció institucional que ha organitzat la Delegació del Govern a Itàlia. A partir de les 19.30 h, tindrà lloc un concert a càrrec del trio musical Marala, integrat per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort, originàries respectivament de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. El grup musical barreja veus, guitarres i percussió en les seves cançons -gairebé totes pròpies- i s’inspiren en la música tradicional dels Països Catalans.
La música també serà el fil conductor de l’acte que haurà tingut lloc el dia anterior, el 10 de setembre, a les 19.00 h, a l’Alguer. La Villa Mosca acull una recepció institucional i un concert de la cantant algueresa Eleonora Peana que, acompanyada pels músics Salvatore Maltana i Marcello Peguin, interpretaran un repertori de cançó algueresa i catalana.
En la Diada d’aquest any, la Delegació del Govern a l’Europa Central organitza les seves celebracions a Eslovènia, Àustria i Polònia.
A la capital eslovena, el 8 de setembre tindrà lloc una recepció institucional i un concert solidari amb artistes catalans i eslovens per recaptar fons per a les inundacions del mes d’agost al país.
A Viena, l’11 de setembre s’organitza la recepció institucional i l’actuació del duo de guitarres Ribera-Sàbat, el qual presentarà un repertori dedicat a l'ambient musical de la Catalunya de la primera meitat del segle XX i de l’exili.
Ambdós actes comptaran amb el discurs institucional de la delegada del Govern a l’Europa Central, Krystyna Schreiber, i amb la presentació d'un resum de les activitats i projectes que ha dut a terme la Delegació al llarg de l’any. A més, en el transcurs de l’acte se servirà un refrigeri de productes catalans a les persones assistents: la comunitat catalana resident a l’Europa Central, els contactes locals d’alt nivell i els principals socis de la Delegació.
El cap de setmana següent a la Diada, la Delegació es trobarà amb la comunitat catalana de Polònia ja que organitza una trobada juntament amb els Casals Catalans d’aquest país que comptarà amb la presència dels catalans i catalanes residents a l'estranger i les seves famílies.
La Delegació del Govern a Portugal celebra la Diada Nacional de Catalunya l’11 de setembre, a les 18.30 h, al Museu Nacional de Arte Antiga de Lisboa amb l’actuació de la pianista Isolda Crespí. L’acte institucional comptarà amb un discurs del delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, i el missatge de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu.
La Delegació del Govern a Suïssa celebra la Diada el dimecres 13 de setembre, a les 18.30 h, amb un acte institucional acompanyat d’una taula rodona que tindrà lloc al Museu d’Art d’Història de Ginebra.
L’objectiu és explicar l’aposta del Govern per l’esport femení, així com el model esportiu del FC Barcelona femení, el qual es basa en els valors de la formació integral, la igualtat de gènere, la inclusió i el compromís social.
La taula rodona comptarà amb la participació d’experts reconeguts en l’àmbit de l’esport femení a Catalunya i amb la presència de representants i jugadores del Servette FC Chênois, l’equip de futbol femení de la ciutat de Ginebra i actuals campiones nacionals. D’aquesta manera, s’afavorirà l’intercanvi de coneixements i experiències entre Catalunya i Suïssa, la promoció del model esportiu femení de Catalunya i la difusió de la cultura catalana a Suïssa.
La gastronomia serà el plat fort de la Diada Nacional de Catalunya al sud-est d’Europa. La Delegació del Govern compta amb la col·laboració de dos cuiners -un croat i una catalana- que elaboraran un menú conjunt al famós restaurant Maksimir de Zagreb (Croàcia). Els xefs Christian Misirača i Carlota Claver ofereixen una nova mirada als plats tradicionals mediterranis amb l’elaboració d’aquest àpat que es presentarà juntament amb l’acte institucional que tindrà lloc el 9 de setembre a les 19.00 h.
L'acte comptarà amb un parlament del delegat davant d’autoritats i personalitats de diferents àmbits, es parlarà de la introducció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i es farà difusió de la campanya “Catalunya és casa teva: el viatge de la teva vida”. També hi actuarà el duo català Ginestà.
El dia següent, el diumenge 10 de setembre, a les 13.00 h, el restaurant oferirà el menú al públic en general perquè el degusti acompanyat de la música de Ginestà.
Delegació als Països Nòrdics i als Països Bàltics
La Delegació del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics celebra la Diada amb activitats lúdiques i infantils a la ciutat noruega de Tromsø, un esdeveniment que es converteix en la primera Diada que organitza oficialment el Govern de Catalunya al Cercle Polar Àrtic. La celebració popular –organitzada conjuntament amb el Casal Català de Tromsø- tindrà lloc el diumenge 10 de setembre a les 12.00 h a la pista de patinatge sobre gel Tromsdalen kunstisbane.
La Delegació també organitza un sopar amb la comunitat catalana a Oslo, que tindrà lloc l’11 de setembre, a les 19.30 h, al restaurant Lorry.
Delegació a Mèxic i a l’Amèrica Central
La Delegació del Govern a Mèxic i a l’Amèrica Central organitza una recepció oficial al Museu de la Ciutat de Mèxic que comptarà amb l’assistència d’autoritats i el cos diplomàtic destinat a Mèxic. En total, un centenar de persones acudiran al còctel presidit pel delegat del Govern, Lleïr Daban, que tindrà lloc el 7 de setembre al vespre. L’acte també acollirà l’actuació de la soprano catalana Indira Ferrer i el duo de violinistes integrat per Helena Muntaner i Andrés Becerril.
A més, el diumenge 10 de setembre, la Delegació organitza una trobada amb la comunitat catalana a Mèxic a la Terraza Polanco. S’hi servirà una degustació de productes catalans i es realitzaran activitats per als més petits.
En el marc de la Diada Nacional de Catalunya, la Delegació del Govern al Nord d’Àfrica portarà a l’Institut d'Estudis Africans de la Universitat Mohammed V de Rabat un recital de poesia catalana i marroquí acompanyat d’un refrigeri. L'acte, que tindrà lloc l'11 de setembre a les 17.00 h, comptarà amb la presència de la comunitat catalana al Marroc i representants polítics. És un esdeveniment obert a tothom i inclourà un discurs institucional.
La Delegació del Govern al Con Sud celebra la Diada Nacional de Catalunya amb l’organització d’una recepció al Casal Català de Buenos Aires que comptarà amb destacades personalitats del món polític, social, mediàtic, i cultural de l'Argentina.
L’acte, que començarà a les 19.00 h, tindrà com a element central la inauguració oficial de la restauració i de la nova il·luminació de la façana modernista del Casal. Es tracta d’una fita que s’emmarca en el procés de rehabilitació del barri de San Telmo, l’indret on eren acollits els immigrants quan arribaven al país i on van viure les elits de la capital argentina fins al darrer quart del segle XIX.
Durant la recepció, també es farà un esment molt destacat al cinquantè aniversari del cop d’estat a Xile i al procés de recuperació democràtica d’aquest país.
La Delegació a Andorra organitza una acció simbòlica destinada a les xarxes socials mitjançant l’escrit d’Andreu Claret, un autor de renom al país, amb arrels catalanes i alta presència andorrana. La finalitat és vincular culturalment Catalunya i Andorra i posar en valor els lligams entre ambdós països.