- Del 21 al 26 de desembre de 2022 la temperatura màxima s’ha situat entre els 20 i els 24 °C a les comarques del litoral i prelitoral
- 26,3 °C a Anglès (la Selva) el dia de Nadal, la temperatura més alta mesurada per les estacions de la XEMA en un mes de desembre
El Nadal de 2022 ha estat excepcionalment suau a Catalunya, el més càlid que s’ha mesurat a les comarques del litoral i prelitoral, on s’han produït nombrosos rècords de temperatura màxima en un mes de desembre. La pujada de temperatura es va començar a fer notar arreu del país entre el 19 i el 20 de desembre, però ha estat sobretot entre els dies 21 i 26 quan la temperatura màxima s’ha situat dia rere dia per sobre dels 20 °C a diversos sectors del litoral i prelitoral. S’han assolit puntualment els 24 °C entre els dies 23 i 26 i fins i tot els 26,3 °C a Anglès (la Selva) el mateix dia de Nadal, un valor insòlit a Catalunya en un mes de desembre.
Els mapes anteriors, corresponents a la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud), mostren la temperatura a aquest nivell el divendres 23 (esquerra) i el dia de Nadal (dreta). En tots dos casos, el vent de component oest implicava que la temperatura al litoral mediterrani de la península Ibèrica fos clarament més alta que no pas a la façana atlàntica, o fins i tot que a l’interior de Catalunya. Divendres, amb vent entre ponent i mestral, els valors més elevats se situaven al País Valencià i al sud de Catalunya, amb una temperatura fins a 10 °C per sobre dels valors habituals en aquesta època. En canvi, el dia de Nadal el vent del sud-oest va implicar que els valors més elevats se situessin a les comarques gironines.
Al llarg de l’episodi, el règim de vents de ponent i garbí ha fet que els valors més elevats es registressin cada dia prop de la costa, sobretot al sector central, així com al prelitoral. En canvi, si bé a l’interior i al Pirineu també hi ha fet força més bonança del normal, hi ha precedents de jornades encara més càlides al desembre, sobretot els últims dies del desembre de 2021, ara fa un any, però també el 23 i 24 de desembre de 2012 o bé el 4 i 5 de desembre de 2006.
Rècords de temperatura màxima de desembre
Del divendres 23 al dilluns 26 de desembre, 38 de les 153 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades han registrat la seva temperatura més alta en un mes de desembre. Es tracta d’estacions situades sobretot a les comarques del litoral i prelitoral, llevat dels dos extrems, així com alguns punts de la Catalunya Central.
Els mapes següents mostren la distribució dels rècords de temperatura màxima al llarg de l’episodi, del divendres 23 al dilluns 26 de desembre. El divendres 23 es van produir a punts del litoral entre el Baix Camp i el Maresme, amb 24,3 °C a Cunit (Baix Penedès) com a valor més destacat. El dissabte 24 els rècords es van desplaçar cap al prelitoral, sobretot entre el Vallès i el Penedès, amb 24,0 °C Riudecanyes com a màxima de la jornada.
El dia de Nadal va ser el més càlid de l’episodi a bona part del prelitoral, sobretot a cavall del Gironès i la Selva, amb un registre excepcional de 26,3 °C a Anglès (la Selva). El dia de Sant Esteve la temperatura va començar a baixar en general, però encara es van mesurar de 22 a 23 °C a la ciutat de Barcelona, on algunes estacions van superar el rècord assolit el dia 23.
26,3 °C a Anglès el dia de Nadal més càlid
La comarca de la Selva va viure un dia Nadal especialment insòlit, amb una temperatura màxima de 24,6 °C a Santa Coloma de Farners i 26,3 °C a Anglès. A sotavent del Montseny i les Guilleries, el flux del sud-oest va provocar aquesta pujada tan destacada de la temperatura, fins al punt que les estacions de la XEMA (amb sèries de fins a 34 anys) no havien mesurat una màxima tan elevada en un mes de desembre. Fins ara, el valor més elevat era de 24,9 °C a Alcanar (Montsià), assolits el 28 de desembre de 2021.
D’altra banda, segons dades de les estacions de la XEMA, va ser el dia Nadal més càlid de les últimes dècades a bona part del prelitoral i a molts sectors del litoral i de la Catalunya Central. En canvi, a l'Empordà, les Terres de l'Ebre, les comarques de Ponent i gran part del Pirineu hi ha hagut almenys un Nadal encara més suau.
Rècord de desembre a la sèrie centenària de l’Observatori Fabra
L’Observatori Fabra de Barcelona, situat a la serra de Collserola a 411 m d’altitud, ha superat dos dies la temperatura més alta de desembre dels seus 109 anys de dades. Concretament, els 21,7 °C del dia 24 i els 22,1 °C del dia 25 superen clarament els 20,6 °C del 16 de desembre de 2015 o els 20,4 °C del 30 de desembre de 2021.
La nit del 25 al 26 la temperatura mínima va ser de 15,9 °C, també rècord en un mes de desembre, superant els 15,0 °C del 15 de desembre de 1989.
Inversió tèrmica extrema i rècords de temperatura mínima
La temperatura nocturna també ha estat molt alta per l’època durant l’episodi, si bé els rècords de temperatura mínima diària elevada no han estat tan extensos com els de màxima. Cal destacar l’absència de glaçades a l’alta muntanya entre els dies 23 i 26 i només valors lleugerament negatius a les valls i fondalades més fredes del Pirineu.
La inversió tèrmica també s’ha fet notar als relleus del litoral i prelitoral, sobretot les matinades dels dies 25 i 26, amb valors propers als 15 °C als 1.000 m a sectors com Montserrat durant la nit de Nadal, però amb mínimes de +1 o +2 °C a les fondalades que envolten el massís.
Del dimarts 20 al diumenge 25 de desembre, 15 de les 153 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades han registrat la seva temperatura més alta en un mes de desembre.
Els mapes següents mostren la distribució dels rècords de temperatura mínima elevada els dies 23 i 25 de desembre. El divendres 23 els rècords es van localitzar sobretot al Penedès, on els núvols i el vent van impedir el refredament nocturn. Destaca la mínima de 17,0 ºC a Cunit. La nit de Nadal, en canvi, va ser especialment suau a sectors elevats del litoral i prelitoral, amb inversió tèrmica.
Fins a 10 ºC d’anomalia càlida a 1.500 m d’altitud
L’estació de radiosondatge de Barcelona ha mesurat valors especialment elevats al nivell de referència de 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud). La temperatura mitjana dels 25 anys de dades en aquesta època de l’any se situa entre els +4 i els +6 °C, però aquesta última setmana ha estat clarament superior, fins a 10 °C per sobre entre els dies 23 i 24 de desembre. El valor màxim ha estat de 15,6 °C el dia 23 al migdia, poc menys d’un grau per sota del valor més alt en un mes de desembre, de 16,4 °C tant el 23 de desembre de 2012 com el 31 de desembre de 2021, fa un any.
La gràfica de l’evolució de la temperatura a 850 hPa d’aquest mes de desembre segons dades del radiosondatge de Barcelona mostra una primera quinzena del mes amb variacions de temperatura, que se situava per sobre i per sota de la normal a conseqüència del pas de fronts càlids i freds. A partir del dia 19, amb l’arribada de l’anticicló i vent del sud-oest, s’ha situat per sobre de la mitjana.
27 de desembre de 2022
1