Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

MINIATURA NP PRESENTACIÓ LÍNIES AJUTS PEAC LLEIDA

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta al sector agroalimentari de Lleida les noves línies d'ajuts de l'Estratègia Alimentària dotades amb 10 milions

query_builder   19 gener 2023 12:57

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural presenta al sector agroalimentari de Lleida les noves línies d'ajuts de l'Estratègia Alimentària dotades amb 10 milions

  1. El secretari d'Alimentació, Carmel Mòdol i Bresolí, ha manifestat durant la presentació que s’ha fet al sector que aquestes són unes “ajudes transformadores” que impulsa el Departament amb “la voluntat d’avançar cap un sistema agroalimentari sostenible ambientalment, però també econòmica i socialment i que doni resposta a grans reptes com l’emergència climàtica”.
FOTO 1 NP PRESENTACIÓ LÍNIES AJUTS PEAC LLEIDA
Un moment de la presentació d'avui, a Lleida.
{"name":"2023/01/19/12/36/aec23f19-396d-4d97-8c7a-0ab79768cb88.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":117528}

El secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol i Bresolí, juntament amb el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera i Betriu, han presentat al sector agroalimentari les 9 línies d’ajuts de l’Estratègia Agroalimentària de Catalunya, que estan dotades amb 10 milions d’euros, en una trobada informativa que s’ha celebrat a la seu del Departament a Lleida.

En el decurs de la presentació, Mòdol ha manifestat que aquestes són unes “ajudes transformadores” que impulsa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb “la voluntat d’avançar cap un sistema agroalimentari sostenible ambientalment, però també econòmicament i socialment, i que doni resposta a grans reptes com l’emergència climàtica”.

El secretari d’Alimentació ha explicat que un primer bloc d’aquests ajuts està destinat a fomentar la producció i la seva transformació calculant la petjada ambiental del producte de les explotacions agràries, la creació i millora d’obradors compartits i de petits escorxadors. Un segon bloc vol impulsar l’emprenedoria en el sector fomentant el relleu generacional, els projectes liderats per dones, i els projectes d’arrelament territorial del sector.

Un tercer bloc té com a objectiu reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, i incrementar la seguretat i la qualitat amb el foment de la normativa d’higiene en petits elaboradors. Finalment, l’última línia és l’ajut Innotrack, destinat a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat, i la competitivitat de l’empresa.

“Aquestes ajudes són una caixa d’eines per a la transformació agroalimentària del país. Les 9 línies d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya són una palanca de canvi de la transformació del sector agoralimentari”, ha afegit Carmel Mòdol.

En concret, la primera de les línies d’ajut facilita als agricultors i ramaders el càlcul de la petjada ambientals dels productes agraris per tal d’obtenir la certificació Producció Agrària Sostenible (PAS). El Departament s’ha fixat l’objectiu que més del 50% de les explotacions agràries siguin sostenibles l'any 2030. Aquesta ajuda permetrà acompanyar els productors i les productores en aquesta transformació, i posarà en valor i farà visible l’esforç que molts ja estan fent per a assolir aquests nous reptes.

Les ajudes, que estan alineades amb el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) i amb l’Estratègia Marítima Catalana (EMC), han estat creades i consensuades d’una forma participativa, mitjançant la col·laboració i aportacions dels 34 grups de treball que formen part del projecte. D’aquí han sorgit uns ajuts transversals amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats i demandes reals de tota la cadena alimentària.

Els ajuts, que compten amb una dotació de 10 milions d’euros, estan dividits en les 9 línies següents:

  1. Línia 1: Ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte.
  2. Línia 2: Ajuts per a la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits
  3. Línia 3: Ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixes i/o mòbils, i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d'establiments de manipulació de carn de caça.
  4. Línia 4: Ajuts per al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.
  5. Línia 5: Ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors. 
  6. Línia 6: Ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.
  7. Línia 7: Ajuts per al foment del relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.
  8. Línia 8: Ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.
  9. Línia 9: Ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat, i la competitivitat de l’empresa. 

Amb aquests ajuts, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural vol dotar de l'instrument necessari per a articular un sistema alimentari integral, sostenible, competitiu, arrelat territorialment al país, i basat en la seva diversitat, que produeixi uns aliments saludables, accessibles, i de qualitat, reconeguts per les persones consumidores.

Són unes ajudes que revertiran sobre el territori per a enfortir aquests projectes que el vertebren i el cohesionen, i que consoliden a Catalunya com a potència agroalimentària del sud d’Europa. Avui som a Lleida per a explicar les línies d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya perquè volem acompanyar tots aquells projectes, petits i grans, que formen part del nostre sistema agroalimentari”, ha conclòs el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol.

Finalment, val a dir que el Departament està organitzant, a més, sessions informatives online per a informar sobre cada ajuda.

2  

Imatges

Un moment de la presentació d'avui, a Lleida.

Un moment de la presentació d'avui, a Lleida. 117528

Una altra foto de l'acte.

Una altra foto de l'acte. 181776

Alimentació
Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia