Empresa i Treball

Programa Treball i Formació. Línia ACOL

Empresa i Treball destina 19 milions a un programa per afavorir l'arrelament de persones amb dificultats per regularitzar la situació administrativa

query_builder   19 gener 2023 14:40

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball destina 19 milions a un programa per afavorir l'arrelament de persones amb dificultats per regularitzar la situació administrativa

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya finançarà uns 630 contractes de treball a entitats sense ànim de lucre, ajuntaments i consells comarcals

El Departament d’Igualtat i Feminismes acompanya els processos d’arrelament social per facilitar els tràmits de regularització administrativa

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) del Departament d’Empresa i Treball, amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha publicat una nova convocatòria de la línia de subvencions ACOL (d’acollida) de foment de la contractació de persones en situació administrativa irregular que compleixen els requisits per tramitar un arrelament social. Enguany s’hi destinen 19 milions d’euros. Un pressupost que manté el creixement del 137,5% respecte a la convocatòria del 2020 i que permetrà la contractació d’unes 630 persones amb problemes d’accés al món laboral i en risc d’exclusió social, per les dificultats de regularitzar la seva situació administrativa.

Amb aquesta línia, el SOC finança un contracte de treball de 12 mesos a jornada completa, un dels principals requisits que la llei d’estrangeria demana a les persones migrades extracomunitàries per poder aconseguir l’autorització de residència itreball. La subvenció s’atorga a entitats sense ànim de lucre a ajuntaments i consells comarcals, perquè contractin aquestes persones i, si ho consideren necessari en cada cas, hi facin acompanyament. Al finalitzar el contracte de treball, si les persones participants compleixen els requisits, poden renovar el seu permís de residència i treball amb una durada de dos anys.

El secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, assegura que aquest “important” pressupost “mostra el compromís del Govern, que ja va assumir l’any passat, per fer que aquestes persones puguin residir i treballar legalment a casa nostra. D’aquesta manera, poden tenir un contracte laboral estable i regularitzat i fer possible l’arrelament i la integració a la nostra societat”.

Per la seva banda, la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha declarat “l’ACOL no és només una oportunitat de feina: és una oportunitat de vida, perquè ofereix a persones que viuen en situació d’irregularitat no desitjada la possibilitat de poder viure i treballar sense el temor constant a ser considerades persones de segona categoria”. Per això, Mata deixa clar que “l’ACOL no és només un any de contracte: és una oportunitat que et reconeguin com a persona treballadora, contribuent, subjecte de drets i deures”. La secretaria d’Igualtats també ha recalcat que l’ACOL és un programa pioner a Europa perquè “mitjançant la inserció laboral, s’aconsegueix una inserció social”.

El termini de sol·licituds de les subvencions d’aquesta convocatòria finalitzarà el 10 de febrer. Les actuacions subvencionables s’han d’iniciar com a molt tard el 30 de desembre de 2023 i hauran de finalitzar com a màxim el 29 de desembre del 2024.

Requisits de les persones beneficiàries

Els principals requisits que es demanen per poder accedir a un contracte a través de la línia ACOL són:

  1. Ser persona extracomunitària i no familiar de persona d’un país membre de la UE a la qual li sigui d’aplicació el règim comunitari.
  2. Poder acreditar, mitjançant el padró, una permanència continuada a Espanya els darrers tres anys, els dos darrers anys dels quals han de ser a Catalunya.
  3. No tenir antecedents penals.

En el procediment d’atorgament de les subvencions es valorarà el grau de vulnerabilitat de les persones que les entitats proposin contractar, a partir dels següents criteris:

1.Situació familiar: familiars que estiguin econòmicament a càrrec, familiars amb diversitat funcional, situació de monoparentalitat.

2.Situació social: disposar del certificat d’acollida (o algun dels tres mòduls que el conformen).

3.Temps de residència o permanència.

4.Altres situacions, com sensellarisme, dones en situació de violència masclista, persones víctimes de tràfic d’éssers humans, etc.

La línia ACOL, un programa nascut el 2018

Les persones migrades en situació administrativa irregular conformen un dels col·lectius més vulnerables i amb més risc d’exclusió social, ja que la manca d’autorització de residència i treball els impedeix l’accés al mercat laboral. Aquesta situació provoca que es realitzin treballs precaris per poder subsistir.

Per tal que aquestes persones puguin obtenir una autorització de residència i treball es requereix que disposin d’un contracte de treball a jornada completa i que tingui una durada mínima d’un any, dos requisits que contrasten amb la realitat del nostre mercat laboral, amb alts índexs de temporalitat iparcialitat. A més, a les desigualtats referides s’hi afegeixen altres formes de discriminació que sovint pateixen aquestes persones, associades a l’origen, el fenotipus, la cultura, la procedència o la religió.

Davant la necessitat de donar resposta a la situació d’aquestes persones per tal que no quedin excloses socialment, l’any 2018 el SOC va posar en marxa la línia ACOL. Els bons resultats obtinguts aquests darrers anys pel que fa a la inserció sociolaboral de les persones participants demostren que cal reforçar aquest tipus de polítiques d’ocupació, i per això s’incrementa any rere any el pressupost.

En l’impuls de la línia ACOL, el SOC rep el suport de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, que col·labora en la difusió de la convocatòria i en l’acompanyament a les persones i entitats que presenten les seves sol·licituds. En concret, facilita els tràmits de regularització administrativa i fa la interlocució amb les oficines estatals d’estrangeria.

En total, les convocatòries anteriors han permès la contractació de 1.046 persones.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
DOCX | 124888

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia