Territori

mini

El servei de mediació en habitatge Ofideute va iniciar 5.000 expedients l'any 2022, amb 855 acords pactats

query_builder   19 gener 2023 15:01

event_note Nota de premsa

El servei de mediació en habitatge Ofideute va iniciar 5.000 expedients l'any 2022, amb 855 acords pactats

·La mediació aporta solucions més ràpides, econòmiques i menys estressants per a les famílies

·El servei gratuït de mediació Ofideute ha atès més de 36.000 famílies i ha resolt 28.000 expedients des de la seva creació el 2010

·El Govern impulsa també la plataforma virtual MEDIEM, una xarxa de serveis de mediació en l’àmbit de l’habitatge de Catalunya, destinada als professionals, amb 28 entitats adscrites


imatge
La secretària d’Habitatge, Marina Berasategui i Canals, durant la jornada d’avui.
{"name":"2023/01/19/14/58/aa2eaf93-6a8d-4db2-8eee-d3ba0737d2b7.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":389751}


Ofideute, el servei de la Generalitat que ofereix assessorament i mediació davant els problemes per al pagament d’hipoteques o lloguers, va iniciar durant el 2022 un total de 4.899 expedients i va aconseguir 855 acords pactats entre famílies i entitats financeres. La secretària d’Habitatge, Marina Berasategui i Canals, ha donat aquestes xifres durant la inauguració de la jornada L’impuls de la mediació en l’àmbit de l’habitatge, que ha tingut lloc avui al Departament de Territori coincidint amb la propera celebració del Dia Europeu de la Mediació.

La secretària ha posat en valor la integració de la mediació en les organitzacions com a mesura de resolució de conflictes, com és el cas d’Ofideute. Així, Berasategui ha destacatla importància de “la mediació per fomentar valors i actituds positives en situacions de conflicte o divergència i per evitar la judicialització dels processos, que són més lents, costosos i estressants per a les famílies”.

També ha ressaltat que la mediació “afavoreix el benestar col·lectiu i és un valor estratègic per al país, així mateix evita la polarització i la toxicitat i situa les parts en el centre del procés, amb voluntat d’arribar a un acord”. Berasategui ha recordat que Ofideute va néixer per pal·liar els efectes de la bombolla immobiliària però “s’ha quedat com a mesura estructural”.

Ofideute,pioners en apostar per la mediació en habitatge

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Departament de Territori, va apostar per la mediació l’any 2010 quan va posar en marxa del servei Ofideute. És un servei gratuït de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que ofereix assessorament i mediació davant els problemes de la ciutadania per fer front al pagament dels préstecs o crèdits hipotecaris dedicats a la compra d’habitatge principal o per fer front al pagament de la renda de lloguer, així com de les relacions de consum en matèria d’habitatge.

En aquest sentit, l’objectiu d’Ofideute és mediar per tal d’evitar la pèrdua de l’habitatge de les persones que es puguin trobar en risc d’exclusió residencial. Des del 2010 ha atès més de 36.000 famílies i ha resolt 28.000 expedients. Durant l’any 2022 ha iniciat un total de 4.899 expedients de mediació i s’ha arribat a 855 acords pactats entre famílies i entitats financeres, xifres superiors a les de 2021 (veure detall a l’annex).

MEDIEM, una plataforma per compartir coneixement en mediació

Des del 2020 es continua reforçant aquesta línia de treball amb la plataforma virtual MEDIEM, que és una xarxa de serveis de mediació en l’àmbit de l’habitatge de Catalunya, de la qual es beneficien els professionals de la mediació de les diverses administracions, universitats, col·legis professionals i entitats del tercer sector social, així com entitats que col·laboren amb el servei d’Ofideute.

Des de la seva creació, 28 entitats que treballen en l’àmbit de la resolució extrajudicial de conflictes en matèria d’habitatge ja s’han sumat a aquesta iniciativa per compartir coneixements, experiències i sinèrgies (veure detall a l’annex). Es vol contribuir a que tots i totes les professionals dels serveis de mediació de les administracions i de les entitats del tercer sector social de Catalunya disposin dels millors recursos per resoldre les situacions problemàtiques relacionades amb l’habitatge amb les què es troben.

MEDIEM facilita als seus membres un fòrum obert al debat, la possibilitat de fer consultes individualitzades i suport als serveis i a les entitats de mediació en l’àmbit de l’habitatge. L’adhesió dels col·legis professionals, de les entitats del tercer sector social i de les universitats permet sumar el seu bagatge professional i d’investigació a aquests recursos.

Jornada L’impuls de la mediació en l’àmbit de l’habitatge

Coincidint amb la celebració del Dia Europeu de la Mediació s’ha organitzat la jornada L’impuls de la mediació en l’àmbit de l’habitatge, que ha inaugurat la secretaria d’Habitatge, Marina Berasategui i Canals, mentre que la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Sílvia Grau i Fontanals, ha fet la cloenda.

El consultor expert en estratègia, innovació i transformació, professor universitari i col·laborador de diversos mitjans audiovisuals, Xavier Marcet, ha pronunciat la conferència Cooperació i transversalitat en l’impuls de la mediació en la qual hadestacat els beneficis comunitaris de la resolució amb mediació.

La jornada ha continuat amb dues taules de debat. En la primera s’ha tractat sobre els beneficis que està aportant la mediació en la resolució de conflictes en les situacions de vulnerabilitat. Ha intervingut en aquesta taula María García-Valdecasas Alguacil, en representació del Col·legi de Registradors de Catalunya;Francesc Reina Peral, en representació del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials de Catalunya; Maria Casanovas Guerín, en representació de Càritas Diocesana de Barcelona, i Carles García Roqueta, en representació del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

La segona taula ha tractat sobre els reptes de futur per impulsar la mediació enla resolució de conflictes en l’àmbit de l’habitatge. Hi han intervingut Raquel Alastruey Gracia, en representació de del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació; Consol Martí Baldellou, en representació de l’Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya; Jaume Aso Roca, del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya; Sílvia Borràs Gras, del Consell de Col·legis d’Administradors de Finques de Catalunya, i Maria José Jaime Fernández, en representació del Consell de l’Advocacia de Catalunya.



1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 389751

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 459507

Annex

Annex
PDF | 596139

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia