- Vanessa Servera: “Des de l’ICF serem un aliat de les pimes i els autònoms de Catalunya per donar viabilitat als seus projectes”
- Un centenar d’empresaris gironins assisteixen a la “Trobada pel creixement econòmic sostenible” organitzada per l’ICF a Girona
La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha destacat avui el paper de la banca pública, i de l’ICF en particular, com a element per impulsar i donar suport a les transformacions que Catalunya necessita. “La banca pública juga un paper molt important al sector financer europeu, i volem que també el jugui a Catalunya”, ha afirmat. La màxima responsable de les finances catalanes ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la “Trobada pel creixement econòmic sostenible” que s’ha celebrat a l’auditori Josep Irla de la delegació del Govern de la Generalitat a Girona, i que ha comptat amb l’assistència d’un centenar d’empresaris de la vegueria.
En aquest sentit, la consellera ha remarcat que l’ICF serà “el millor aliat possible” perquè les empreses puguin portar a terme la seva estratègia cap a un creixement sostenible, i ha insistit que “en l’ICF trobareu un suport fonamental i multitud d’instruments per encarar els reptes de futur”. Mas Guix també ha recordat que l’institut és “una eina de país molt important” i que ho serà encara més aquest 2023, “un any en què la inversió de la Generalitat,si finalment s’aproven els pressupostos, serà de gairebé 3.000 M€”. Segons ha indicat, aquesta quantitat és un 56% més elevada que la mitjana dels darrers anys, “perquè estem en un moment d’apostar fortper la reindustrialització del país, la tecnologia, la ciència i les inversions en mobilitat sostenible”.
En aquesta estratègia de futur, la consellera també ha posat en relleu el protagonisme dels Fons europeus Next Generation. Mas Guix ha subratllat que “l’any 2023 i el vinent seran els de l’arribada d’aquests fons a l’economia”, i ha avançat que, “tot just aras’obre una nova fase de préstecs a llarg termini amb molt bones condicions, una part important dels quals haurem de canalitzar a través de l’ICF”.
Una trajectòria avalada pels resultats
Finalment, la consellera d’Economia i Hisenda ha fet un balanç dels resultats de l’ICF durant el 2021, que ha finançat més de 1.200 empreses, ha contribuït a mantenir o crear 24.000 llocs de treball, ha concedit 5.300 milions en préstecs i ha invertit 20 milions en fons de gestores independents de capital risc i 8,6 milions en empreses i start-ups. “Un finançament que té molt en compte l’equilibri territorial, amb un 10% de les operacions de l’ICF dirigides a les comarques de Girona”, ha subratllat Mas Guix, alhora que també ha volgut destacar el compromís social de l’ICF, “amb els 42,7 milions destinats a finançar projectes d’habitatge de lloguer social o els prop de 45 milions invertits en projectes que impulsen l’eficiència energètica”.
Tercera Trobada pel creixement econòmic sostenible de l’ICF
Després de celebrar-se a Tarragona i Manresa durant el 2022, l’acte de Girona és la tercera Trobada pel creixement econòmic sostenible que organitza l’ICF. Durant la seva intervenció, la nova consellera delegada l’entitat financera pública, Vanessa Servera, ha subratllat el paper de l’ICF com a banca pública de promoció que “complementa”, amb instruments de finançament a mitjà i llarg termini, el catàleg de productes que ofereix el sector financer privat a les empreses. “Des de l’ICF serem un aliat de les pimes i els autònoms de Catalunya per donar viabilitat als seus projectes quan les coses van bé, i un company de viatge quan, en algun moment, es torcin”, ha assegurat.
En aquest sentit, Servera també ha donat dades de l’activitat de l’ICF a les comarques gironines durant els darrers dos anys. Segons ha quantificat, l’Institut va destinar un total de 87 milions d’euros per finançar projectes de 166 empreses, principalment del sector de la indústria, el comerç i la indústria i, en menor mesura, de la cultura, l’esport i el sector primari. El termini mitjà de les operacions ha estat de set anys i en gran part han servit per donar resposta a les necessitats de circulant derivades de la crisi econòmica provocada per a pandèmia.
Per la seva banda, Anna Àlvarez, directora general d’inversions creditícies de l’ICF, ha fet un repàs a alguns dels préstecs que l’entitat posa a disposició del teixit empresarial per a sectors estratègics de l’economia com la indústria o projectes vinculats a la sostenibilitat, la innovació o l’habitatge social. “A més, des de l’ICF també tenim la voluntat de fer costat a les empreses davant de crisis com la covid, la inflació, la manca de subministraments o les afectacions per temporals causades pel canvi climàtic”, ha afegit Àlvarez.
A continuació, ha tingut lloc una taula rodona sobre els reptes de futur de les pimes de Catalunya amb representants d’empreses amb projectes molt diferents: Joan Boix, director general de Noel, Laura Seras, directora financera de Tecnic, i Jordi Palacín, director general de Samba Hotels. El delegat comercial de l’ICF a Girona, Francesc Roche, els ha acompanyat en el debat.
Durant la trobada, els assistents també han tingut la possibilitat de participar en dos tallers vinculats a temes d’actualitat: un sobre Fons Europeus Next Generation, a càrrec de Marc Puig, responsable d’anàlisi MRR de la Direcció General de Fons Europeus, i un altre sobre sostenibilitat i canvi climàtic, a càrrec de Salvador Samitier, cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i Gabriel Borràs, responsable de l’àrea d’adaptació de la mateixa oficina.
1