Acció Exterior i Unió Europea

Comitè Catalunya-Japó

Pla Japó

Serret destaca les relacions "creixents" de Catalunya amb el Japó: "Ens percebem com a socis fiables i útils"

query_builder   27 gener 2023 13:07

event_note Nota de premsa

Pla Japó

Serret destaca les relacions "creixents" de Catalunya amb el Japó: "Ens percebem com a socis fiables i útils"

  1. La titular d’Acció Exterior i Unió Europea anuncia el nomenament de la nova delegada del Govern al Japó a la reunió plenària anual del Comitè Catalunya-Japó, que fa seguiment de les relacions amb el país asiàtic
  2. El Pla Japó és un programa de col·laboració institucional del Govern actiu des de fa més de 10 anys que té l’objectiu de reforçar els llaços entre Catalunya i el Japó


D'esquerra a dreta, el cònsol general del Japó a Barcelona, la consellera Meritxell Serret i la directora general de l'Acció Exterior.
D'esquerra a dreta, el cònsol general del Japó a Barcelona, la consellera Meritxell Serret i la directora general de l'Acció Exterior. Foto: Raquel Pérez / Departament d'Acció Exterior i Unió Europea
{"name":"2023/01/27/13/07/2e645eac-04bf-4162-b050-b1d3ddb43076.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":424758}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha posat en valor la relació “creixent” de Catalunya amb el Japó aquest dilluns en la benvinguda a la reunió plenària del Comitè Catalunya-Japó. “Ens entenem i ens percebem com a socis fiables i útils”, ha afirmat Serret, que ha refermat la voluntat del Govern de “continuar col·laborant i contribuint a la resposta a grans reptes globals treballant intensament, amb constància i humilitat”. El Comitè és la principal eina de seguiment i coordinació de les relacions de Catalunya amb el país asiàtic en el marc del Pla Japó, que emmarca la col·laboració institucional del Govern amb el Consolat General del Japó a Barcelona des de fa més de 10 anys i té l’objectiu de reforçar els llaços entre Catalunya i el Japó.

El Pla Japó és important per al Govern: és el primer pla país que es va fer per orientar l’acció exterior i neix d’unes relacions històriques i sòlides”, ha explicat la titular d’Acció Exterior i UE en el seu discurs, on ha anunciat que la setmana que ve el Govern aprovarà el nomenament de la nova delegada del Govern al Japó. “Potenciarem encara més la relació prioritària amb el Japó amb el nomenament de la delegada, que ens permetrà accelerar l’obertura de la Delegació a Tòquio i consolidar encara més les relacions mútues”, ha assenyalat. A més, Serret s’ha compromès a treballar enguany per construir les bases del proper pla, que cobrirà el període 2024-2027.

El Pla Japó és el primer pla país que es va fer en l’àmbit de l’acció exterior, l’any 2009, i actualment es troba en la seva quarta edició consecutiva, amb el Pla Japó 2020-2023. El darrer any d’execució d’aquesta edició del pla “vindrà marcat per la possibilitat que ens ofereixen els nous pressupostos”, que inclouran una partida de 45.000 euros per impulsar activitats dels diferents plans de país, i concretament del Pla Japó, ha informat la consellera insistint en la necessitat d’aprovar els comptes. “Tenim desafiaments a nivell global i ganes de col·laborar per fer-hi front, avançant conjuntament i fent-ho de manera útil tant per a la ciutadania catalana com japonesa”, ha assegurat Serret.

Per la seva banda, el cònsol general del Japó a Barcelona, Yasushi Sato, ha celebrat “el creixent interès en el Japó de Catalunya”, sobretot en els àmbits cultural i empresarial. El balanç de l’any 2022 reflecteix amb xifres aquest creixement. Entre d’altres indicadors, la presència japonesa a Catalunya i la catalana al Japó no han parat de créixer: en termes econòmics, Catalunya és, de fet, la principal destinació de la inversió nipona a l’Estat espanyol i l’exportació catalana cap al Japó suposa el 31% del total de l’Estat. A més, enguany s’han reprès les visites institucionals a Tòquio amb el viatge del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, el novembre del 2022 per consolidar relacions i inversions.

L’interès mutu també destaca en l’àmbit cultural i audiovisual, amb la celebració de diversos festivals de cinema asiàtic a Catalunya i la destacada presència del manga. Cal subratllar també l’obertura de l’Oficina d'Estudis Japonesos JF-Sakura Network, a la UAB, amb el suport de la Japan Foundation, així com els esforços del Pla Japó per consolidar l’ensenyament de la llengua catalana al Japó, amb quatre lectorats de llengua i cultura catalanes a les universitats de Tòquio, Hosei, Osaka i Aichi. En l’àmbit de la recerca, enguany destaca la visita de representants del Departament de Recerca i Universitats a tres regions (Osaka, Kioto i Oita) en el marc d’un projecte europeu que potencia la relació bilateral en R+I i compta amb la participació de Casa Àsia.

La reunió del Comitè Catalunya-Japó ha estat conduïda per la directora general de l’Acció Exterior, Anna Dotor, que ha agraït la feina als grups de treball que el formen. A la trobada hi han participat representants de diferents departaments del Govern que formen part d’aquests grups que faciliten la col·laboració institucional en el marc del Pla Japó, entre ells, Interior, Salut, Empresa i Treball, Cultura, Recerca i Universitats, i l’Agència Catalana de Turisme.

El Pla Japó, més d’una dècada de relacions entre Catalunya i el Japó

El Pla Japó encadena ja quatre plans consecutius i plasma el compromís mutu de més d’una dècada de relacions institucionals. Actualment està vigent el Pla Japó 2020-2023, el quart pla consecutiu de la Generalitat, que se suma als dels períodes 2009-2011 (que va ser el primer pla país del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert), 2012-2015 i 2006-2019, que va marcar el desè aniversari del pla. Aquesta continuïtat al llarg de més d’una dècada ha consolidat el marc de treball estable amb el Consolat General del Japó a Barcelona, amb qui el Govern manté un contacte permanent.

6  

Imatges

La consellera Serret, saludant el cònsol general del Japó a Barcelona.

La consellera Serret, saludant el cònsol general del Japó a Barcelona. 439473

Pla general de la reunió del Comitè Catalunya-Japó al Palau de la Generalitat.

Pla general de la reunió del Comitè Catalunya-Japó al Palau de la Generalitat. 603765

La consellera Serret, durant el seu discurs.

La consellera Serret, durant el seu discurs. 362692

Díptic del 10è aniversari del Pla Japó del Govern.

Díptic del 10è aniversari del Pla Japó del Govern. 312252

El cònsol general del Japó a Barcelona, durant la benvinguda.

El cònsol general del Japó a Barcelona, durant la benvinguda. 325389

Imatge de recurs de les banderes.

Imatge de recurs de les banderes. 384752

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia