Direcció General de Comunicació

Vilagrà

La consellera Vilagrà anuncia uns pressupostos "expansius" i amb 4.000 milions més que els de l'any passat

query_builder   1 febrer 2023 12:14

event_note Nota de premsa

La consellera Vilagrà anuncia uns pressupostos "expansius" i amb 4.000 milions més que els de l'any passat

  1. Els nous comptes permetran “intensificar el procés de transformació i disposar del múscul suficient per afrontar el context econòmic, social i ambiental fent avançar el país i a la vegada sense deixar ningú enrere”
  2. Demà dijous al matí se celebrarà un Consell Executiu extraordinari per aprovar-los abans d’iniciar el seu tràmit al Parlament


vilagrà{"name":"2023/02/01/11/54/43991d53-7d9e-4572-adff-92c4e60e186f.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":69433}


Els pressupostos de la Generalitat per a aquest any són “expansius” i amb prop de 4.000 milions d’euros més que l’any passat, xifra que els situa en la major despesa prevista mai al Govern de Catalunya. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, que ha comparegut aquest matí des del Palau de la Generalitat per anunciar l’acord entre l’Executiu i el grup parlamentari Socialistes i Units per Avançar per als comptes del 2023. Ha destacat que es tracta del “pressupost més important de la història en nombre” en el sentit que hi ha més de 40.000 milions d’euros que el Govern gestionarà.

Aquests pressupostos “permetran intensificar el procés de transformació” de Catalunya i “disposar del múscul suficient per afrontar el context econòmic, social i ambiental fent avançar el país i a la vegada sense deixar ningú enrere”, ha assegurat Vilagrà. Ha afegit que “som davant d’uns pressupostos de país, per a la a la Catalunya sencera” i que el Govern “estén la mà a la resta de grups perquè hi puguin donar suport”.

En aquest sentit, ha encoratjat Junts per Catalunya a sumar-s’hi ja que “donen resposta a les necessitats de la ciutadania i que, de fet, en el seu conjunt incorporen la immensa majoria de temes treballats” amb aquest grup parlamentari. En resposta a les preguntes dels periodistes, la titular de Presidència ha aclarit que l’acord assolit avui és per als pressupostos però no de legislatura.

La consellera ha recordat que “fa setmanes que el Govern ha estat treballant” en la configuració d’aquests comptes i que han estat “negociacions llargues i complexes”, tot i això, ha encoratjat a “mirar endavant i executar-los el més aviat millor”. Vilagrà ha avançat que demà dijous al matí se celebrarà un Consell Executiu extraordinari per aprovar els nous comptes abans d’iniciar la seva tramitació al Parlament.

Tres eixos: escut social, transformació i prosperitat

Els pressupostos per al 2023 es basen en tres eixos, en l’escut social, la transformació i la prosperitat.

Pel que fa l’escut social, la consellera ha detallat que més de 100.000 famílies es beneficiaran de l’increment del 8% de les prestacions socials, que no creixien des de feia 13 anys, i que es destinen prop de 140 milions d’euros per reduir un 50% la llista d’espera per accedir als serveis de la Llei de Dependència, “uns deures pendents”. En l’àmbit de la salut, es dispara el pressupost en 1.284 milions d’euros addicionals, que permetran millorar l’atenció primària, reduir les llistes d’espera, situar més facultatius al sistema i desenvolupar equipaments hospitalaris.

D’altra banda, la transformació feminista és un dels eixos que creix més amb un augment de més del 27% de l’import destinat al Departament d’Igualtat i Feminismes, essencialment per fer front a la “xacra de la violència masclista i altres serveis de desenvolupament territorial d’atenció a comarques i municipis ”.

Per avançar en la transformació verda es destinen 180 milions per accelerar l’autoconsum domèstic i industrial, amb l’objectiu que les industries, empreses i domicilis puguin fer front al canvi climàtic i reduir consums energètics. També es dota amb 25 milions l’Energètica Pública, per ubicar panells solars als edificis públics del Govern.

Pel que fa a l’eix de la prosperitat, és important el creixement que té el Departament d’Empresa i Treball per fer front a polítiques actives d’ocupació “imprescindibles per millorar els nivells d’ocupabilitat i les oportunitats de tothom”. Es contempla l’execució del Pacte Nacional per la Indústria en el plantejament econòmic que estava establert, concretament, en 680 milions d’euros aquest 2023. “Volem industria a tot el territori i llocs de treball de qualitatque són els que dóna la indústria i ho volem fer amb la capil·laritat que es mereixen les comarques d’aquest país”, ha subratllat Vilagrà. La consellera ha posat altres exemples com la consolidació del personal incorporat durant la pandèmia en Salut (4.370 persones) i en Educació (6.804 persones), el millor finançament a les universitats o la millora en transport públic o habitatge.

Finalment, la titular de Presidència també ha volgut posar en valor el paper dels agents econòmics i socials, la Taula del Tercer Sector i Actua Cultura per l’”impuls” als nous comptes, i ha tingut paraules d’agraïment per als equips negociadors, els equips de suport i totes les persones que han fet possible els pressupostos.

1  

Imatges

La consellera Vilagrà durant la roda de premsa

La consellera Vilagrà durant la roda de premsa 3574079

2  

Fitxers adjunts

Acord entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar per aprovar el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per l¿any 2023

Acord entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar per aprovar el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per l¿any 2023
PDF | 919110

Acord del Govern de la Generalitat de Catalunya i el Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar sobre grans infraestructures de país

Acord del Govern de la Generalitat de Catalunya i el Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar sobre grans infraestructures de país
PDF | 160238

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia