El conseller d’Empresa i Treball i l’alcalde de Manresa mantenen una trobada amb quatre persones refugiades que treballaran properament a l’Ajuntament
Un programa del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha permès a 138 persones provinents d’Ucraïna incorporar-se laboralment a diferents ajuntaments, consells comarcals i entitats per facilitar el seu arrelament a Catalunya. Aquesta dada l’ha facilitat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, que aquest matí ha visitat Manresa on amb l’alcalde, Marc Aloy i Guàrdia, s’han trobat amb quatre d’aquestes persones refugiades que els propers dies s’incorporaran a l’Ajuntament.
Al conjunt de Catalunya, de les 138 persones refugiades que es beneficien d’aquest programa 123 ho són amb contractes d’un any de durada i les 15 restants amb contractes de mig any. El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya finança amb 4 milions d’euros aquests contractes. En total són 43 ajuntaments, consells comarcals, ens autònoms i entitats sense ànim de lucre els organismes on treballaran les persones refugiades. Al Bages, el Consell Comarcal també contractarà una d’aquestes persones.
El programa Treball i Formació per a persones refugiades ucraïneses té per objectiu facilitar el seu accés al mercat laboral, augmentar les seves competències professionals així com les idiomàtiques tant en català com en castellà per facilitar el seu arrelament al país. Les persones contractades també tindran acompanyament per millorar l’adaptació al lloc de treball i un reforç competencial per facilitar el seguiment de la formació que s’estableixi.
El conseller d’Empresa i Treball ha destacat la importància d’aquest programa per “donar a les persones refugiades una primera experiència laboral, factor clau per a la seva integració i per desenvolupar una vida digna”. Roger Torrent i Ramió també ha agraït “el compromís i el treball conjunt del Govern, ajuntaments, consells comarcals i entitats per incardinar les persones refugiades a les comunitats locals”.
L’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia, ha subratllat que el programa “servirà com a ròtula perquè tota la comunitat ucraïnesa que ha arribat pugui tenir un major contacte amb l’administració”, establint una “relació més fluida que permeti atendre’ls millor”.
A banda d’aquest programa específic, el SOC també ha ajudat 2.239 persones refugiades que han arribat a Catalunya des de l’esclat de la guerra i que s’han inscrit a les Oficines de Treball per accedir als diferents programes ocupacionals i serveis del SOC. 630 d’aquestes persones han aconseguit formalitzar un contracte de treball.
La visita del conseller Torrent i Ramió a Manresa també ha servit per repassar i avaluar amb l’alcalde el desenvolupament dels projectes del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya a la ciutat. En el període 2018-2021 des del SOC s’han destinat 29,2 milions d’euros per desplegar programes de foment de l’ocupació, formació professional per a l’ocupació, orientació professional, intermediació laboral, foment de l’emprenedoria i desenvolupament econòmic local. Totes aquestes accions han beneficiat més d’11.000 persones.
Cal tenir present que a l‘Oficina de Treball de Manresa hi havia inscrites a finals de 2022 un total de 13.283 persones i que es van fer al llarg de l’any 76.000 atencions (telefòniques i presencials). El Departament d’Empresa i Treball també està procedint a la millora de l’Oficina de Treball i dels serveis territorials d’Ocupació a la Catalunya central, projectes que tenen un inversió d’1,2 milions d’euros.
Durant la visita a Manresa, al conseller i l’alcalde els han acompanyat el secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet; la directora dels serveis territorials del departament d’Empresa i Treball a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet i Masana; i la regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz i Mas.
1