1. La secretària de Medi Ambient ha explicat que s’ha iniciat un procés d’expropiació de la finca de l’estany de Vilaüt per garantir la recuperació de la biodiversitat de l’espai, que actualment es troba en una situació crítica
  2. També s’ha anunciat l’inici del procés de compra de la finca dels estanys de Sant Antoni que representa el 24% del total de la superfície de la reserva integral dels Estanys
Visita estanys de Sant Antoni{"name":"2023/02/02/14/28/09aa6a9b-f4a3-4d9a-a228-90d2316d840b.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":436965}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural adquirirà un centenar d’hectàrees de la reserva integral dels Estanys, al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, que passaran a ser sòl públic per millorar la gestió i garantir-ne la conservació. Així ho ha explicat avui la secretària de Medi Ambient, Anna Barnadas, durant la visita que ha realitzat a aquest paratge juntament amb el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, coincidint amb el Dia Mundial de les Zones Humides.

En aquest sentit, Barnadas ha anunciat que s’ha iniciat el procés d’expropiació forçosa de la finca de l’Estany de Vilaüt, que es troba en una situació molt delicada, i paral·lelament s’ha endegat també un procés de compra dels estanys de Sant Antoni. Aquesta darrera és una finca de 70 hectàrees que constitueix una peça estratègica en la gestió de la reserva a causa de la seva localització. Així mateix, la finca representa el 24% del total de la superfície de la reserva dels Estanys.

El Departament preveu invertir 1,4 milions en la seva compra i un milió d’euros més procedents dels Fons Next Generation per garantir-ne la recuperació.

Amb aquestes actuacions, Barnadas ha explicat que es compleix el Pla de gestió de la reserva natural dels Estanys que marca com a objectiu prioritari augmentar el nombre de finques públiques per recuperar la dinàmica i l’estat ecològic del sistema hídric dels estanys de la reserva. De fet, amb l’adquisició d’aquestes dues finques, el nombre d’hectàrees en mans públiques sumarà 170 de les 300 que configuren el total de superfície de la reserva.


Garantir l’entrada d’aigua a l’estany de Vilaüt

Pel que fa a l’estany de Vilaüt, Barnadas ha insistit que “la complicada situació ambiental de l’estany requeria una actuació urgent, i, per això, hem iniciat un procés d’expropiació forçosa”. “Actualment, l’estany de Vilaüt es troba en una situació molt degradada i, atesa la impossibilitat de gestionar la vegetació, els hàbitats i els nivells d’aigua, es feia necessari l’adopció de mesures urgents per actuar en la seva hidrologia”, ha dit la secretària de Medi Ambient.

En el mateix sentit, s’ha expressat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, que ha explicat que “l’actuació més prioritària és l’aportació d’aigua, ja que la mateixa aportació d’aigua regula tot el sistema d’aquesta llacuna temporal oligotròfica”. Així, es preveu recuperar la inundació de l’estany mitjançant la concessió actual disponible per part de l’Agència Catalana de l’Aigua de 17.000 m3/any amb aigua procedent dels regants del marge esquerre de la Muga. “A partir d’aquí, amb l’arribada d’aigua, el sistema es regenerà sol”, ha declarat Vilahur.

Un cop l’estany es recuperi amb l’entrada d’aigua, caldrà avaluar si cal alguna altra actuació complementària com ara revertir el procés d’extinció d’hidròfits o eliminar la llepassa Xantium Strumarium, una espècie de flora exòtica que actualment ocupa la major part de l’estany.

L’estany de Vilaüt, de 29 hectàrees, compta amb hàbitats d’interès comunitari i amb diferents espècies de flora amenaçada i és un dels punts més destacats per a la reproducció d’amfibis. A més, té un elevat valor com a zona d’alimentació i reproducció d’espècies amenaçades, alhora que és un important punt d’aturada de les espècies migratòries. L’estany és un dels llocs principals de nidificació d’espècies que necessiten estanys amb aigües obertes i durant l’hivern presenta la major concentració d’ànatides al nord del Parc Natural.