Empresa i Treball

El conseller durant la seva intervenció a la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament

Conseller Torrent: "Els nous comptes refermen l'aposta per la reindustralització del país i pel treball digne i de qualitat"

query_builder   2 febrer 2023 19:19

event_note Nota de premsa

Conseller Torrent: "Els nous comptes refermen l'aposta per la reindustralització del país i pel treball digne i de qualitat"

  1. El titular d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha presentat aquesta tarda al Parlament el contingut del pressupost del Departament pel 2023
  2. El pressupost augmenta en 219,6M i comptarà amb 1.472,2 milions d’euros, un 17,5% més que el 2022
  3. Les polítiques d’Empresa i Treball se centraran en set grans àmbits d’actuació: Reindustrialització i competitivitat; treball digne i de qualitat; prosperitat compartida: Economia social i solidària; turisme responsable i sostenible; nou model de societat digital més connectada, teixit comercial competitiu, sostenible i proper; i protecció de les persones consumidores i defensa de la competència i l’activitat empresarial
  4. El conseller ha ressaltat que aquests pressupostos “són un pas endavant per continuar creant prosperitat, per consolidar la recuperació econòmica del país, reforçar el teixit productiu i continuar avançant en la transformació del model productiu en clau verda i digital”


El conseller durant la seva intervenció a la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament
El conseller durant la seva intervenció a la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament
{"name":"2023/02/02/19/04/3de82f38-c7b4-4edb-a953-3b89aa9429ac.jpeg","author":"Parlament de Catalunya","type":"0","location":"0","weight":329396}


El projecte de pressupost d’Empresa i Treball per a l’any 2023 augmenta en 219,6 milions d’eurosi comptarà amb 1.472,2 milions d’euros, un 17,5% més que el 2022, tal i com ha explicat aquesta tarda el conseller Roger Torrent i Ramió durant la presentació dels comptes en seu parlamentària. “Uns nous comptes que refermen l’aposta del Govern per la reindustralització del país i pel treball digne i l’ocupació de qualitat”, ha subratllat Torrent.

L’increment d’aquests pressupostos reforçarà les prioritats polítiques del Departament centrades bàsicament en 7 grans àmbits d’actuació: (Re)Industrialització i competitivitat; treball digne i de qualitat; prosperitat compartida: Economia social i solidària; turisme responsable i sostenible; nou model de societat digital més connectada, teixit comercial competitiu, sostenible i proper; i protecció de les persones consumidores i defensa de la competència i l’activitat empresarial

En la seva compareixença, el conseller ha ressaltat que aquests pressupostos “són un pas endavant per continuar creant prosperitat. “ Volem completar i consolidar la recuperació econòmica del país després de l’impacte que va deixar la covid i reforçar el teixit productiu de cara a les incerteses que l’amenacen per continuar avançant en la transformació del model productiu del país en clau verda i digital”, ha recalcat Torrent.

El titular d’Empresa i Treball ha assenyalat que l’augment global del pressupost “reflecteix l’esforç del Govern per reforçar tots els àmbits decisius i que són estratègics per al Departament i pel conjunt del país”.En aquest sentit, el conseller ha ressaltat que “hem augmentat un 74,5% el pressupost adreçat a la reindustralització i la competitivitat, i hem dotat amb 950 milions d’euros les polítiques de treball”. “ L’ocupació, el treball digne i de qualitat és una prioritat estratègica, com a eina de transformació de país, com també ho són les polítiques industrials”, ha reblat Torrent.

Increment del 74,5% del pressupost destinat a la reindustrialització i la competitivitat

Recuperar el pes industrial és una de les prioritats del Govern, i per això la partida en aquest àmbit passa dels 126 milions l’any 2022 als 219,9 milions d’euros el 2023, un 74,5% més.

Amb el doble horitzó que l’any 2025 la indústria representi el 22% del PIB, i el 25% l’any 2030, el conseller ha ressaltat que “ volem reindustrialitzar el país amb una indústria moderna, innovadora, amb valor afegit, que aporti valor compartit, que incorpori la tecnologia 4.0 amb dimensió social, que sigui eficient i neta, i respectuosa amb el medi ambient”.

Amb aquest objectiu, el Departament destinarà 91,1 milions d’euros a ACCIÓ, l’agència per a la Competitivitat de l’Empresa polítiques, per reforçar i impulsar les polítiques de foment de la innovació empresarial i la transferència tecnològica, d’internacionalització, d’atracció d’inversions estrangeres directes a Catalunya.

D’altra banda, destinarà 23’7 milions d’euros per fomentar la reindustrialització i la reactivació econòmica de les zones afectades pel futur tancament de les centrals nuclears, amb la finalitat de promoure'n la diversificació econòmica i generar ocupació de qualitat. “Una quantitat que, al marge d’aquesta dotació pressupostària inicial, augmentarem en la seva execució fins als 60 milions per complir la llei 10/2022 aprovada per la cambra el passat desembre”, ha indicat el conseller.

Els pressupostos posen l’accent també en el manteniment del teixit productiu del sector amb més ajuts a projectes de reindustrialització, de relocalització de l'activitat productiva a Catalunya, o d'inversió del sector industrial i de serveis a la producció.

Una partida pressupostaria que en definitiva “referma el compromís del Govern amb el Pacte Nacional per la Indústria” que el Departament ha treballat i impulsat amb la col·laboració de les principals organitzacions empresarials i sindicals, partits polítics, universitats, Col·legis Professionals, Associacions Municipalistes i Centres Tecnològics del país.

Més de 700 milions d’euros destinats a generar treball digne i de qualitat

El nou pressupost referma l’aposta d’Empresa i Treball per generar treball digne i de qualitat, i destinarà 707,7 milions d’euros a aquest àmbit, 53,5 milions d’euros més que el 2022, un increment del 8,2% respecte a l’anterior exercici.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que es dota el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya amb 598’6 milions d’euros, “ la majora partida pressupostària de la història del SOC, i que suposa un augment del 20% en relació al 2022”. Amb aquest increment, el Departament té per objectiu “reforçar el conjunt de polítiques actives d’ocupació, especialment les adreçades a ajudar aquells col·lectius que tenen més dificultats per inserir-se o mantenir-se al món laboral”, ha ressaltat Torrent.

A més, el conseller ha destacat la formació contínua i ocupacional i ha destacat que el Departament destinarà 56,4 milions d’euros al Consorci de la Formació Contínua de Catalunya, amb l’objectiu “de fer més eficient i més eficaç el seu model formatiu, d’ajustar millor l’oferta formativa a les noves realitats, a les noves necessitats del mon productiu”. Així mateix, des del SOC es destinaran al voltant de 80 milions a Formació Professional en àrees prioritàries i al programa FOAP i 25 milions a l’FP Dual, “ dins del treball conjunt que s’està duent a terme entre departaments del Govern per integrar la visió del sistema de la Formació Professional a Catalunya”, ha destacat el conseller Torrent.

D’altra banda, en el marc de les relacions laborals,32,8 milions s’adreçaran al treball autònom, amb línies d’actuació “per ajudar un col·lectiu molt rellevant en el nostre sistema productiu i laboral”, ha explicat el titular d’Empresa i Treball.

En compareixença, Torrent també ha volgut ressaltar que el creixement pressupostari permetrà posar en marxa la primera fase del desplegament de la concertació territorial de les polítiques d’ocupació, i reforçar les actuacions adreçades a la prevenció i seguretat laboral ” elements innegociables per a un treball digne”. Per últim, també ha assenyalat que amb els nous comptes “enfortim la concertació i el diàleg social”

Més de 242 milions d’euros a impulsar una economia social i solidaria

Empresa i Treball destinarà 242,3 milions d’euros a generar prosperitat compartida i impulsar una economia social i solidària, una dels prioritaris d’actuació del Departament en aquesta legislatura. Això suposa un increment del 8,3% respecte l’any anterior.

Torrent ha destacat que “volem potenciar el sector de l’economia social i solidària, perquè ajuda a generar prosperitat compartida, tot oferint una alternativa productiva construïda sobre valors de democràcia, cooperació, solidaritat i transparència. I ha afegit que “ és un model que aposta per les persones i que ha demostrat que és viable, especialment resilient en situacions de crisi, arrelat al territori i a la comunitat”.

Entre les principals actuacions en aquest àmbit, destaca la línia de Projectes singulars d’intercooperació entre empreses d’economia social, el programa bianual de Comunalitats Urbanes, el programa HabitatCoop, o els “ 6 milions d’euros que destinem al programa Ocell de Foc, amb el que financem projectes d’atenció a joves, i acompanyament vers la seva autonomia personal, adreçat especialment a joves amb problemàtiques de salut mental”, ha explicat Torrent, que ha incidit també amb els 118 milions per a les línies de suport i finançament del funcionament ordinari dels Centres Especials de Treball (CET): “amb aquesta partida volem oferim un marc estable a una peça del nostre sistema productiu que exerceix un paper fonamental per a la integració laboral de les persones amb discapacitat”.

Un total de 108,5 milions d’euros per fomentar un turisme responsable i sostenible

Pel que fa a les polítiques de Turisme, el Departament destinarà 108,5 milions d’euros, un 45,2 % més que el 2022. En aquest àmbit destaca la partida de 26,3 milions d’euros, com a novetat i com a acció decidida per un model més sostenible, per a projectes d'eficiència energètica i economia circular d'empreses turístiques.

Continuarem treballant amb el sector per a que Catalunya compti amb un model turístic més equilibrat, més diversificat des del punt de vista territorial, temporal i tipològic, i l’acompanyarem en la seva transició verda i digital”, ha ressaltat el conseller Torrent. El titular d’Empresa i Treball també ha destacat el Fons per al Foment del Turisme Responsable que amplia la seva dotació fins als 33 milions d’euros, o les diverses iniciatives de promoció turística que impulsa l’Agència Catalana de Turisme.

25,2 milions d’euros per impulsar un nou model de societat digital més connectada

Un altre dels objectius del Departament és treballar per construir un nou model de societat digital més connectada per facilitar a les persones la incorporació a l'àmbit digital i ajudar el teixit productiu a encarar el repte de la transició digital. I amb aquesta finalitat i a través de l’adscripció de les polítiques digitals al Departament, es destinen 25,2 milions d’euros a aquest àmbit.

En aquest sentit, destaquen els 4,5 milions d’euros per al desenvolupament de l’Estratègia NewSpace. “ Amb ella impulsem el sector aeroespacial català, reforcem l’ecosistema tecnològic i de recerca científica del país, i el connectem al teixit productiu i a la gestió pública”, ha explicat el conseller que ha remarcat que “l’aeroespacial és un sector emergent, que a Catalunya ofereix ja més de 1.500 llocs de treball qualificats i que preveu un creixement del 400% en els propers 5 anys”.

D’altra banda, destaca la partida de 3,1 milions d’euros al Projecte Aina, impulsat en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center, amb el que el Departament busca oferir les eines per fer atractiva i viable la inclusió del català a les aplicacions d’Intel·ligència Artificial i a les Tecnologies del Llenguatge.

Reforçar la digitalització del teixit comercial i la protecció dels drets dels consumidors

En els nous comptes, es destinarà 30 milions d’euros a reforçar la competitivitat del teixit comercial de proximitat i 15,7 milions a reforçar els drets de les persones consumidores i en la defensa de la competència i de l’activitat empresarial,

Pel que fa al teixit comercial, la dimensió digital “és un dels reptes d’aquest legislatura del model català de comerç, així com defensar un teixit comercial competitiu, sostenible i proper”, ha incidit Torrent, que en aquest sentit, ha explicat que una de les actuacions destacades és l’impuls del Fons tecnològic de modernització del comerç, dotat amb 7,9 milions d’euros i destinat a la transformació digital i sostenible de les pimes comercials i de les associacions i entitats del sector.

Pel que fa a l’àmbit de consum i competència, el Departament amb aquest nous comptes, per una banda vol garantir els drets de les persones consumidores, vetllar pel control del compliment de la normativa vigent en la matèria; i potenciar els mecanismes extrajudicials d’arbitratge i mediació. Així mateix, també es vetllarà pel correcte funcionament competitiu dels mercats a tots els sectors productius de l'economia a Catalunya, contribuint així al dinamisme i la competitivitat de l'economia catalana i a la defensa de l'interès general.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter: @empresacat | @treballcat
  2. Facebook: Empresa | Treball
  3. Linkedin: Empresa | Treball
  4. Youtube: Empresa | Treball

2  

Imatges

El conseller durant la seva intervenció a la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament

El conseller durant la seva intervenció a la Comissió d'Empresa i Treball del Parlament 6616496

El pressupost d'Empresa i Treball per al 2023 experimenta un augment del 17,5% respecte a l'exercici anterior

El pressupost d'Empresa i Treball per al 2023 experimenta un augment del 17,5% respecte a l'exercici anterior 815392

Pressupostos
Empresa
Treball
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia