Institut Català de les Dones

Dossier Dones a Catalunya

L'Institut Català de les Dones publica un dossier estadístic per donar a conèixer les desigualtats que viuen les dones i nenes a Catalunya el 2022

query_builder   7 febrer 2023 15:07

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones publica un dossier estadístic per donar a conèixer les desigualtats que viuen les dones i nenes a Catalunya el 2022

  1. Catalunya ocupa el vuitè lloc en Índex d’igualtat de gènere de la Unió Europea
  2. El 22,2% de les persones enquestades no han tingut accés a productes menstruals en algun moment de la seva vida per qüestions econòmiques

L’Institut Català de les Dones (ICD), a través de l’Observatori de la Igualtat de Gènere, ha publicat avui la cinquena edició del Dossier Estadístic “Les dones a Catalunya”. Aquest recull de dades oficials permet fer una radiografia de les desigualtats que viuen les dones i les nenes de Catalunya. El dossier ofereix una mirada sobre àmbits com el treball, la formació, la cultura, les TIC o la salut, entre d’altres. La tria dels indicadors s’ha fet seguint criteris d’oportunitat, pertinència, qualitat, comparabilitat i vigència, seguint el consens europeu en temes de gènere que encapçala l’European Institute for Gender Equality (EIGE).

Amb la publicació d’aquest informe, l’Observatori de la Igualtat de Gènere posa a disposició de la població dades fiables sobre les desigualtats de gènere presents a la societat catalana. Només així es poden valorar adequadament els avenços o retrocessos que s’estan donant en el camí cap a la igualtat efectiva de dones i homes, en el camí cap a la normalitat que volem.

En aquest sentit, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés ha alertat que: “les discriminacions i la violència estructural de la nostra normalitat impacten tots els àmbits de vida de les dones, i així ho demostren les dades recollides en aquest informe.” La presidenta de l’ICD també ha argumentat que: “En aquest horitzó, la transformació feminista per a la qual treballem l’Institut Català de les Dones i el Departament d’Igualtat i Feminismes hi té un paper clau. Una transformació que s’encamina a construir un país on pagui la pena viure, on sigui garantit el dret de les dones a viure lliures de rols imposats, d’estereotips i de violències.”

Resum del dossier “Les dones a Catalunya 2022”

Catalunya ocupa el vuitè lloc en Índex d’igualtat de gènere de la Unió Europea

Una de les dades que apareixen al dossier és l’Índex d’igualtat de gènere (IIG), un indicador quantitatiu que permet visualitzar clarament l’evolució de la igualtat entre dones i homes i detectar àrees de millora. Ofereix una xifra que s’enquadra en una escala de l’1 al 100, on 1 és la màxima desigualtat i 100 la màxima igualtat.Tot i que l’evolució de la puntuació per Catalunya ha estat positiva, cal continuar avançant i calen esforços per assolir la igualtat efectiva més ràpidament. L’índex publicat a Catalunya l’any 2022, amb dades de 2019, situa l’indicador en els 73 punts. Un resultat molt similar al del conjunt de l’Estat espanyol, 73,7 punts, i lleugerament superior a la mitjana de la Unió Europea, 68 punts. En comparació amb els països de la Unió Europea, les dades de 2019 de l’índex situen Catalunya en el vuitè lloc. Suècia se situa en l’extrem superior amb una puntuació de 83,9 punts i Grècia en l’inferior amb una puntuació de 52,5.


El 22,2% de les persones enquestades no han tingut accés a productes menstruals en algun moment de la seva vida per qüestions econòmiques

Com a novetat, l’edició d’enguany inclou dades sobre equitat menstrual extretes de l’estudi ‘Equitat i Salut Menstrual’. En relació amb l’accés als productes menstruals, un 22,2% de les persones enquestades van informar no haver tingut accés a productes menstruals en algun moment de la seva vida per qüestions econòmiques. Els grups que indiquen més pobresa menstrual són les persones de menys de 25 anys, les persones no binàries, les nascudes fora d’Espanya, les persones en situació administrativa irregular, les treballadores de la llar i les cures, i les cuidadores no remunerades, a l’atur o en ERO.


La indústria alimentària registra més dones afiliades en l’àmbit rural com a treballadores per compte propi

La cinquena edició del dossier “Les dones a Catalunya” també inclou de manera transversal, dades sobre la situació de les dones en el món rural, indispensables per a la vertebració territorial i social del país, a més d’un vector decisiu d’emprenedoria i d’innovació. Tot i el seu paper clau, encara avui es troben en situacions de desigualtat en un grau més elevat que aquelles dones que desenvolupen els seus projectes vitals en àmbits urbans. El sector de la indústria alimentària ha estat l’any 2020 el que ha registrat més dones afiliades en l’àmbit rural com a treballadores per compte propi. Així i tot, les dones continuen representant una proporció significativament més baixa a la dels homes en aquesta franja (35% de dones, 65% d’homes).

El segon sector amb més dones ha estat l’agropecuari (24%), seguit de la pesca (9%). Aquest mateix sector de la indústria alimentària ha estat el que ha experimentat una major variació en la presència de les dones, amb un creixement del 8% del 2016 al 2020.

1  

Fitxers adjunts

Dossier Dones a Catalunya

Dossier Dones a Catalunya
PDF | 4753362

Igualtat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia